Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

• 32 604
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
E, чак от чупване няма как да ти стане тежко, хапнала си си Simple Smile

# 691
E, чак от чупване няма как да ти стане тежко, хапнала си си Simple Smile
Напротив! Ти не знаеш колко сугестивна съм аз Laughing Днес от едно свинско краче щях да преритам като си внуших ,че е короновано с вирус Smiley

# 692
  • Пловдив
Аааа, ако е от внушение, може Simple Smile Иначе, аз отдавна не ям хляб, но когато се захранвам след разтоварителен режим, включвам пълнозърнеста препечена филийка с домат на едно ядене, еми много ми е вкусно и ми е лекичко. Ако комбинирам филийката с нещо друго, може и да ми стане тежко, но ако я ям само нея с домат или с краставичка, няма проблем.

# 693
То и аз не ям хляб, ама не щото не ми се яде. Като ми замирише на топла питка и като видя препечена коричка, сърчицето ми се разтупква...

# 694
А този XR глюкофаж какъв е? По лесно ли се приема от организма? Да питам ендото да ми го смени.Desert girl  а тези симптоми преди да започнеш глюкофажа имаше ли ги. Защото аз и преди да ми открият ИР ги получавах същите в продължение на няколко години. Тази вечер също ми беше много зле , кръвното ми ту високо ту ниско, вече и аз не знам какво ми е. Днес съм само на 500мг.  вечер ,взех го по време на вечеря за да не ми става лошо и пак не помага. Ох стига съм се оплаквала ,че сигурно ви омръзнах ,за което моля да ме извините , но  вашите съвети и всичко което чета тук много ми помагат и успокояват. До скоро си мислех ,че само аз съм така и съм болна от нещо което не могат да открият ,защото всички ми казваха ,че ми няма нищо и че карам тежка критическа. Дори ме изпратиха на психиатър и сега пия и ципралекс. Явно ще трябва по- дълго време да мине за да свикна с лечението.  Хубава вечер на всички и дано утре да бъдем по-добре от днес.  Simple Smile

# 695
Ами такива симптоми съм имала преди да пия Глюкофажа само болките в корема и силния глад. Но това не е, защото нещо ми има или е от ИР, а е причината да съм си докарала ИР, защото аз години наред съм яла само два пъти на ден обяд и вечеря. Студентските ми години изобщо не закусвах. Хранех се високо-въглехидратно и понякога просто, защото ме е мързяло или храненето не ми е  било приоритет не съм се хранила дълги периоде от време. Аз попринцип не съм много по храната. Както се казва ям, за да преживявам вместо да живея, за да ям. А симптомите са си изцяло от Глюкофажа. Аз съм пила и други видове хапчета за ИР през годините и от вс тях имам тези странични ефекти. Иначе ендото ми изписа XR, а той е с удължено действие и се пие само вечер и действа 24 часа. Идеята е да има по-малко странични ефекти. И е така. Като пия нормален Глюкофаж и следващите 2 часа умирам от болка в корема, гади ми се, имам диарая. Не се търпи.

# 696
  • пак там
Преди много-много години, когато бях млада и умна, ендокриноложката ми предписа метформин. Тоест съставката. И каза, че има няколко различни лекарства с тази активна съставка, и е въпрос на късмет кое от тях ще ми понесе. Затова, каза тя, е редно да започна от най-евтиното, за да преценя, защото приказките за "ама другото е най-изчистено и от него няма да ме боли коремът" са само за реклама.

Е, започнах с метфодиаб, не ми понесе (срокът за контрола беше около месец), смених го на следващото по цена - метфогамма, и се кротнах.

# 697
Попаднах на интересно инфо за феритина. Оказва се, че при дефицит на желязо (а дефицит има при нисък феритин) до митихондриите на клетките не стига достатъчно желязо и не могат да се горят ефективно мазнините. Даже и да е нормален хемоглобинът няма гаранции, че до клетките стига нужното количество желязо и кислород- Да, хемоглобинът служи за пренасяне на желязото/кислорода, но ако феритинът е нисък всъщност няма особено "пренасяне" на кислород, желязото е в дефицит и тялото си го дърпа от коса и др. Усвояването на желязото освен това може да бъде затруднено и от глутен, пропусклуви черва и др. Също така, оказва се, че има връзка между нисък феритин и щитовидна жлеза- но не разбрах добре дали едното може да доведе до другото или просто често се откриват заедно.
Цялото това инфо ми обяснява ЗАЩО през последните месеци съм подобрила ИР показателите, хемоглобин, а в същото време отслабването ми се стопира, независимо от калории и усилия (само ако чувствам физически глад отслабвам, но това може да ми  се случи примерно след 24 ч фаст или при много ниски калории- 500-600, а за ежедневно меню такива калории са крайно недостатъчни). Оказва се, че ВМ НВХ се отразява добре на феритина и явно  трябва да наблегна повече на червено месо и дроб. Приготвила съм си наденички и свински черен дроб за днес.
Та така, при трудно отслабване (въпреки режим и положени усилия) е силно препоръчително да се изключи глутена и да се провери феритин. Има и много др. неща, но прави ми впечатление, че стане ли дума за проблем с желязо/хемоглобин/феритин и специално се подчертава при веге режим да се следят стриктно показателите  (т. е. хемоглобинът не е достатъчен показател, че всичко е ок). Както се вижда, и при ядене на месо, но не всеки ден пак може да има проблем.
Надявам се написаното да е било полезно за някого. То е и потвърждение, че когато тялото е заето да поправя други щети по тялото отслабването не му е приоритет...също така, четох, че за отслабване е нужно "оксидация" на мазнините- т. е. с дишането и благодарение на хемоглобина се пренася куслород до органи и системи, а като няма много за пренасяне.. .е, ясно. Blush Съответно въздухът се издишва и т. н
 Извинявам се, ако има някакви неточности в написаното, но попаднах на тази информация късно снощи...Но ако някой иска да задълбочи по темата, инфо може да се намери онлайн.

# 698
Dolce, много полезна информация, благодаря! Simple Smile

Аз съм чела, че хипофункцията на ЩЖ може да доведе до нисък феритин, но предполагам, че и обратното е възможно.

Ще проуча и аз как да го вдигна.

# 699
Еснер, общо взето (поне от това което успях да прочета вчера) няма две мнения относно вдигането на феритина- най-често в началото на списъка са червено месо, черен дроб (особено свински и телешки), от растителните- домати /доматен сок, нахут,  спирулина и задължително храни като спанак да се комбинират и с вит. Ц (специално подчертаване имаше, че най-пълноценно е усвояването от животински източници, защото е в най-усвоима форма, докато не хем желязото трябва да се комбинира с месо/храни с вит. Ц).
За ЩЗ май се казваше, че за да се преобразуват хормоните има нужда от желязо/ или кислород/ който да помага за този процес, а и за това да се "пренасят" до всяка точка в тялото хранителни вещества, хормони и каквото е необходимо, за да функционират клетки и органи пълноценно. В интерес на истината, аз имах и едни леки болки в сърдечната област понякога (особено когато се чувствах много изморена), точно когато ми беше най-изявен косопада- оказа се, че това е много типичен симптом на нисък феритин, наред с другите. Обяснението беше, че сърцето изпомпвало по-бързо кръв, за да компенсира по-трудното пренасяне на кислород. Косопадът намаля и поспряха и тези усещания (най-много се изостряха в дните преди цикъл).
А по отношение на ИР- има доста източници които твърдят, че повишени нива на феритин "предсказват" (не знам пишеше ли колко по-рано) бъдеща поява на ИР и/или развиване на диабет. Но не задълбочих четенето, защото при мен е обратното, нисък феритин.
По отношение на усвояването- да се намали кафе/чай  (съдържащ танин- черен, зелен...) и калций съдържащи храни и напитки или да се ограничат, или да не са заедно с месо и др. които съдържат желязо.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 14:44 от dolce miele

# 700
Пак благодаря за труда да напишеш всичко това синтезирано. Аз тези работи, от последния пост, отдавна ги зная (изключвайки частта за ИР и високия феритин, това е интересна връзка) и спазвам правилата за добро усвояване, дори желязото и Б12 са ми на горна граница, без да приемам добавки, а хемоглобинът също е в нормата (+ПКК). Малко ми е странен този нисък феритин, но след някой друг месец пак ще го изследвам и ще се консултирам с хематолог, ако все още има нужда, тъй като пък при такива запаси от желязо , ако приемам още в засилени количества, може да се получи предозиране. Astonished

# 701
Еснер, доколкото схващам от прочетеното- запасите на организма са именно във феритина Grinning А желязо/хемоглобин са един вид моментните наличности...Ще си пусна и другите "железни" показатели да видя как са при мен, но имам подозрение, че желязото няма да е ок. ...На мен също ми стана много интересно да прочета тази информация- оказва се, че желязото е доста важно за метаболизма  и в частност и при ИР. И недостигът  му допълнително затруднява  отслабването- при вече наличен проблем с инсулин/глюкоза. Confused

# 702
Хммм... това е много интересно, което си написала за връзката между феритина и невъзможността да се отслабне... При мен определено има сериозни липси - за това ще се изследвам пак този месец след цикъл - към края, преди да дойде новия, защото аз губя от цикъла доста ...
Искам да ви питам нещо - до колко се вдига КЗ на 60-та минута след хранене....? До колко е нормално - имам предвид, след приема на глюкоза или след прием на хляб + шоколад + плод примерно ( удърна доза въглехидрат)... Защото при мен доста скача и съм се притеснила ужасно много Sad

# 703
Ох, момичета, аз как се разпуснах тия дни ако знаете... Луднала съм от работа, при мен е така - няма, няма, и изведнъж се изсипе. Ям когато мога и каквото зърна. Вчера например цял ден не бях яла и вечерта грабнах едни замразени пици от Лидъла и изядох една цяла. Днес що годе добре, пак не бях яла цял ден, но за вечеря мм беше сготвил пиле с грах. Оня ден помня, че ядох макарони с кайма, май и за закуска успях да хапна нещо, дали не беше хляб обаче. Още няколко дни ще съм така, накрая чак ще се кача на кантара, не искам да се стресирам и за това сега. Повече мисля за корона вируса напоследък, отколкото за ИР Joy Не ме е страх, ама си е сериозна работа. Жалко, че няма да го посрещна подготвена. Чета, слушам по новините, че хората се запасявали с брашно, ориз, олио, мани мани. Аз пък се притеснявам, че точно щото такива боклуци ям последните дни, а и което е по-лошо - не си доспивам, ще съм в скапана форма като ни стигне. Въпросът вече не е дали, а кога.

# 704
Бледолилава, направи си едни 90-секундни хлебчета, да са ти винаги под ръка, варени яйца, кашкавалче... Grinning Хлебчетата правя във фрайъра, че нямам МВ- супер лесни са- 1 с. л. кокосово брашно, 1 или повече с. л. смляно ленено/сусамово семе или смлени ядки, 2 яйца, 2 с. л. зехтин или друга мазнина, сол, евентуално малко бакпулвер и други подправки. Пека за около 15 мин в мъфин фирмички. Режа, добавям нещо режимни и найлонизирам за навън. Grinning Засищат, а не ти оставят чувство за тежест/подутост.
Ливрена, различно се покачва според състоянието. При мен, например, (гадая си) вероятно минимум 8 ще стане КЗ, но то зависи и от количествата все пак...

Общи условия

Активация на акаунт