Любовни залози (Al Hayba) - нов романтичен сериал

• 17 818
  • 74
  •   1
Отговори
# 15
Иначе ето още един сериал с Надин Насиб Наим (Мис Ливан 2004)
https://old.vbox7.com/play:59e711e901&p=playlist&id=2144 … 93&order=date

Lau (لو) , който при превода с английски субтитри е озаглавен What If, а при руския превод е  "Закон", мисля.
А един ден, ако го дават на български никой не знае какво заглавие ще има

# 16
Здравейте!
Шеф, обаждам се най - вече заради теб, защото много се зарадвах като те видях. Smile Писала си в темата за 1001 нощ Hands Plus1, не сме се засекли, аз се появих доста след края на сериала, но съм чела архивите.
Гледам няколко сериала и нямам време за повече, но за да съм по темата - на 1 март ще има тийзър на новия турско-ирански филм за живота на Мевляна - "Mest-i aşk".

# 17
  • София
Много мило, Лучия. От онова време останаха много малко пишещи или поне не виждам по темите, нормално.И аз избирателно вече гледам турски сериали , станаха ли вече 200 на брой за тези 12 години?
Благодаря за инфото, погледнах набързо каста  От жените Селма , от мъжете - определено иранския актьор  супер звездата  на Иранското кино, носителя на Златна Палма  Кан и Сребърна  мечка в Берлин, доста награди сред арабския свят  - Шахаб Хосейни.
Гледала съм го в 2 сериала Шехеразада и филма Търговски пътник. Изборът на иранците е страхотен, само се съмнявам за Ибрахим, малко не го харесвах преди , а скоро , да не кажа че въобше не съм гледала сериали с него. Дано да е станал добър актьор!
Благодаря ти отново, ще следя за филма.

# 18
  • София
Днес успях да гледам 18 епизод, очаквам Мейса отново да изчезне! Маир с болка   обясни на следователя за своите чувства  и предпочитания, а  полицая  потъна в размисъл за своето битие с покорната си съпруга.

Голям хубавец е Таим, не разбирам защо е тази маймунска походка с увиснали отпред ръце, Не си го спомням така в другия сериал. Разгадах и непонятното еднакво име на няколко сериала , с различен сценарий.Продуцентът на Ал Хайба  - Sadiq al-Sabah - е подписал договори с телевизионни канали за излъчване  на епизодите с  името на 1 сезон, където играе Надин и който е имал най-голям успех сред зрителите . Nicole Saba играе във 2 сезон, а Cyrine Abdel Nour  играе в 3 сезон - все моделки хубавици.

Постера трябва да се промени, поставеният в заглавната страница е на 1 сезон на Ал Хайба. Но засега не е възможно.

Бих искала да напиша и малко за актьорите, но по късно. Арабските сайтове трудни за отваряне без вируси

# 19
Добавям още филми/сериали, свързани с Иран:
ПУСТИНЕН ПАРТНьОР https://www.vbox7.com/play:91dbf2de24?p=playlist&id=2333598

ШЕХЕРАЗАДА https://www.vbox7.com/play:5ac9a7b15a?p=playlist&id=2333612

ТАЗЕКА https://www.vbox7.com/play:7e3b87cf5e?p=playlist&id=2333630

Пробвам да преконвертирам "Мимози", но нещо не ми се получава. Ако го кача, ще пусна линк

# 20
Благодаря Дизилер за споделянето.
Последовател съм ви от много години. Изгледала съм доста филми от вашата филмотека.
За "Любовни залози" пак чрез вас го загледах във Вибокса. До сега не съм гледала сериали и филми от тези страни, но не съжалявам, че го започнах. Сигурно ще изгледам и другите за които пуснахте линкове. Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

Благодаря и на ШЕФ за подробната информация и клипчета които е споделила. С удоволствие чета коментарите ви, интересно ми е.Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

Не съм от много пишещите, но исках да ви благодаря за доставеното удоволствие.
Лека и спокойна вечер. Flowers RoseFlowers RoseFlowers Rose

# 21
  • София
Благодаря Екатерина, чудесно е да чета такива мили думи. Дизилер го познавам от известно време, ха ха, той е голям работохолик. Ето че веднага  добави  цели  3 сериала още,   не сме свършили с Любовни залози. А ти пиши,  за в бъдеше ще имаме нужда  от почитатели на   добри, екзотични и непознати сериали от малко познати страни от Близък и Среден Изток. Налице са вече първите 2 епизоди на Шехеразада, но предлагам да се посъберем малко повече желаещи, и за да почнем обсъждането. Лека вечер!

# 22
Благодаря Дизилер за споделянето.
Последовател съм ви от много години. Изгледала съм доста филми от вашата филмотека.
За "Любовни залози" пак чрез вас го загледах във Вибокса.

Eее, много мило, благодаря. Тя филмотеката... вече нищо не остана от нея, 2/3 изтрита, отглозгана, блокирана. ВиБокс отдавна не е това, което беше преди 10-15 г. Сега било платформа за "авторски клипове", влогъри и сериали на Нова-Диема, качени от самите тях. Няколко хиляди клипа ми изтриха, други ги направиха "Лични", без мое знание, но и без право да ги променя на "Публични", очевидно заради нечии права, да останат скрити.
Иначе по отношение на арабските и иранските филми, гледам ги предимно на кино, всяка година има МЕНАР фест през януари, вече 12 години.. И изгледах всичко възможно.  В интернет се намират все по-трудно.
Иначе има rutracker , там чат пат изпадат на руски, но за феновете на руския. Аз бих ги гледал арабските и персийските само със субтитри, не харесвам дублаж с други гласове, различни от тези на актьорите.
Относно "Любовни залози", под дублажа на български се чува малко, но ги улових, че не говорят на "фусха" (книжовният арабски, който е в книгите, новините по тв и т.н.), а на ливански диалект....  В 18 еп. се чу  "la wen?" - "накъде".  А на книжовен е "ila ayna?"...  За "да" казват "eywa" вместо "naam", за огледало "mraya" вместо "miraatun" и мн. др. Явно си го излъчват само в Ливан и района на Близкия Изток по сателитните канали.   В Северна Африка е съвсем друг арабски, тип "дариджа", с много латински думи, много френски думи..., тези от Персийския залив не разбират грам какво говорят в Мароко, Алжир, Тунис и Либия

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 22:47 от diziler

# 23
  • София
ШЕХЕРАЗАДА
2015, ИРАН

Малко въведение за иранския сериал Шехеразада, следете линка във vbox качени  епизоди.
Основните  събития  са от  50-те години на миналия век в Иран.  Главните герои – Фархад и Шахерезада, са безумно влюбени един в друг. Но на жизненият им път се появяват трудни времена за страната. Извършен е държавен преврат, на престола се завръща шах Пахлави и в живота  на населението настъпва  пълен хаос. Правителството на демократичното правителство на Мосадък е свалено, шаха изпраща цяла армия от специални служби против онези , които не са съгласни с управлението му.
 На фона на тези исторически събития  се развива сюжета  на  сериала, който  разказва историята на любовта на два от централните персонажа– Шахерезада и Фархад. Фархад е журналист в издание, симпатизиращо на сваленото демократическо правителство. Неговият баща е собственник на магазин за килими. Неговата любима   Шахерезада преследва своята мечта да стане доктор, учи в престижен университет в Техеран. Нейният баща е известен бизнесмен и ръководи верига ресторанти в града. И двамата бащи са стари приятели и са напълно подчинени на крупния земевладелец, приближен на шаха,  Бозорг Агам Той е начело на Техеранския клан  на фамилията  Дивансалар и ще изиграе голяма роля в събитията , свързани със смяната на действащата власт . Тази  любовна история се развива на пика на безумие и хаос , които са на улиците на Техеран.

Главни персонажи  в сериала
Шехеразада (Taraneh Alidoosti)
Фархад  (Mostafa Zamani)
Бозорг Ага  (Аli Nazarian)  крупен земевладелец , шеф на клана Дивансалар
Гобат (Shahab Hosseini) племенник на Бозорг Ага, съпруг на дъшеря му Ширин
 Ширин (Parinaz Izadyar) дъщеря на Бозорг Ага, съпруга на Гобат
Парвин (Soheila Razavi) майка на Шехеразада
Жамшид (Mahmud Pakniyat) баща на Шехеразада
Хашем (Mehdi Soltani) баша на Фархад
Марзиех (Fariba Motekhasses) майка на Фархад
Акрам (Gelareh Abbasi) прислужница на Ширин
Роя (Ghazal Shakeri) приятелка на Фархад
Бабак (Amirhossein Rostami) приятел на Фархад , актьор
Хешмат (Abolfazl Poorarab) иконом на Бозорг Ага
Саргод Пулад Шекан (Jamshid Hashem Pur) полицейски агент

Приятно гледане, за желаещи  може да се напише и кратко съдържание на всеки епизод.

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 18:48 от шеф

# 24
Е аз този сериал ще го прескоча, не харесвам старовремски, исторически сериали. Въпреки че сигурно е много добре направен. Ще чакам Al Hayba или Lau (пак с Мис Ливан 2004) с някакви субтитри.... поне да слушам арабска реч. Тази руска озвучка не ми е по вкуса. Поне да беше със субтитри, да се чува как говорят на фарси в "Шехеразада", а то...
Направи го като нова тема, цялото това инфо го сложи в чисто нова тема, поне да го забележат хората. А така остава скрит в тази тема, в която доста хора не кликват.  Мисля, че е стойностен сериал, може да се намерят доста фенове/фенки Wink

Що се отнася до "Любовни залози" ... хванаха Маяр и Мейса преди да отидат до летището и да избягат в чужбина. Бързах за излизам и не видях накрая , гръмнаха полицая ли, какво стана?
Маяр е пълен глупак, то бива бива "любов", ама да й плащаш всички прищевки, за поредния й фалшив паспорт 20 хиляди долара на някаква шарлатанка... как ли пък не. Малко наивно

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 00:48 от diziler

# 25
  • София
Четете, четете, но не пишете!
Аз не искам да правя отделна тема за Шехеразада, ако имаш възможност , направи Дизилер ти тема. Аз ще подавам инфо за сериала. И не се знае, погледнах твоята плейлиста във вбокса, оказва се,  че съм гледала доста от представените филми и сериали. Може би ще  напиша инфо и за други сериали, които са ми направили впечатление. Не всеки възприема арбските филми и сериали, аз също. Това е до възприятие и манталитет. Но има изненадващо добри сериали, по-скоро филми, които са останали в съзнанието ми.
А който не е видял инфото за Шехеразада, само може да съжелява. Но мен ме заинтригува именно историческата обстановка  от миналия век  на непозната нам страна Иран, 30-ина години преди Ислямската революция 79 година. Много са гледали филми  и са чели за шаха на Иран и  неговите 3 красиви жени, за поетите  Фирдоуси, Низами _  с неговите Лейла и Меджун, Руми, Омар  Хаям , Хафез от Шираз  и т н,. Е и името Шехеразада,  колко ли сериали и филми носят това лого?

За Любовни залози  _ 19 и 20 епизод  изненадващо ни показаха   смърта на разследващия полицай . Косвено е виновна тази Мейса , така завъртя главите на нещастниците Маяр  и Насер, или както се казваше полицая.  Краят на серияла е предизвестен - Маяр няма да има щастие с Мейса. Добре играе актрисата Надин, смяна на настроение  и чувства от  признателна любов до натъртващо поведение за командване и изнудване.

И обещаното резюме на съдържанието на сериала Шехеразада

1 серия
Голямо присъствие има символизма в сериала. Това е «вярната птица» в клетката.Птицата  като  символ от митологията и дълбочините на Иранската фултура, като хранителница на тайните на болния свят и историята на народа.

В aрменското кафе Naderi Фархад цитира поемата   “The Amen-bird”. Свещената птица изразява надеждата  на иранците  за промяна на деспотичната система в обшеството. Както птицата , и  Шахерезада се измъчва в клетката си до деня на своето освобождение.

При това,  колието с тази птица се показва в началото на всеки епизод ,  в първата и последната серия , и като че ли очертава кръг, обърквайки  все повече повествованието. Въобше  сценарият е дълбоко замислен...

Описаното въведение  в предишния пост  разкрива съдържанието на 1 епизод.  

По време на уличните боеве на август 1953 г. , при нападение на издателството, където работи Фархад, , той става неволен виновник в смърта на един от поддръжнаците шаха и попада в затвора. В тази ситуация Бозорг Ага е  единственния човек, който може да спаси Фархад от разстрел.
  Баща му отива при Бозорг и  целува ръка.....

2 серия
Хашем, бащата на Фархад , моли Бозорг да спаси живота на сина му. Бозорг  спасява живота на Фархад и го връша жив на родителите му. В дома на Бозорг  живота не тече спокойно и щастливо. Дъщерята Ширин  не живее с мъжа си Гобат в любов и съгласие. Двамата не могат да имат дете  вече 2 години съвместен живот . Едиственният изход –  да се намери втора жена на Гобат, която да подари на рода  Дивансалар наследник…

3 серия
Бозорг вика при себе си двамата бащи и  поставя условие , Гобад да вземе Шехеразада за втора жена, която ще му подари наследник . При което  подчертава освен всичко което е направил за Фархад, им  е дал по 3 магазина и 3 ресторанта. Хашем е съгласен да даде дъшеря си за 2 жена на племеника на  Бозорг  и събира цялото семейство в ресторанта , за да съобши решението си. Фархад се възстановява от побоите в затвора, но никои от колегите му в издателството не му вярват , че е освободен от затвора , без да издаде останалите затворници.  И Фархад , И Шехеразада са в ужас от предложение на могъщия Бозорг , но никой не се осмелява да застане срещу него...

# 26

За Любовни залози  _ 19 и 20 епизод  изненадващо ни показаха   смърта на разследващия полицай . Косвено е виновна тази Мейса , така завъртя главите на нещастниците Маяр  и Насер, или както се казваше полицая.  Краят на серияла е предизвестен - Маяр няма да има щастие с Мейса. Добре играе актрисата Надин, смяна на настроение  и чувства от  признателна любов до натъртващо поведение за командване и изнудване.

Сега гледах 21.  Да, малко като на филм... този с червената коса и брада... дори и в затвора беше с 4-те пръстена, накичен като елха. Това дори в ареста не го позволяват, нито пръстен, нито обеца, нито часовник, всичко се прибира.
А нашата убавица, за да избяга за пореден път с него и да остави мъжа си, който освен, че си рискува живота на няколко пъти за нея, плаща всичко и заложи всичко... "от любов", дето се казва, аз не го разбирам.  И Маяр няма връзка с главния мозък

# 27
Между другото в Нетфликс, освен Al Hayba, има и един друг ливански сериал: DOLLAR
Пак с Мис Ливан и други познати физиономии от "Любовни залози"
Има го с арабско, турско и английско аудио, с английски, руски, немски и турски субтитри. И без субтитри

Има и един палестински сериал - Fauda
С английски, руски, немски, иврит и турски субтитри

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 20:34 от diziler

# 28
И един персийски филм, който вчера качих

МИМОЗИ

игр. филм - Иран 2016, с руски субтитри

# 29
  • София
Дизилер, благодаря за линковете, ще ги погледна за сега информативно(шегичка), тези емотикони все не ги улучвам.

В днешния епизод на Любовни залози  Маяр си изпроси ареста. А Мейса как се усмихна в колата, защо ли ми се стори малко ехидно? Ако наистина го обичаше , трябваше  да се махне от Джабер.Липсва ми още тайната около нейното покорство към червенокоско. Дали наистина ще се разкрие напълно тайната. Ако не, тогава за мен е една долна хубавица( нямам други думи, извинявайте).

За информация , картината на качените от 4 епизод нататък са с прекрасна картина. И ако позволите, ще сложа малко инфо за 4 и 5 епизод.

4 серия
Преди две години жената и 2 синове на Бозорг загиват в автомобилна катастрофа.  Бозорг е сигурен ,  че това е работа на неговите врагове.

Фархад и Шехераза се срещат тайно в ателието за съвременна мода на  Сайде. Фархад предлага на  да избягат в Шираз . Акрам, бедно момиче, помошничка в ателието, подслушва и решава да се срещне с Бозорг и да му каже за бягството.

5 серия

Жамшид пристига в дома на Бозорг и казва , че Фархад е похитил Шехеразада и иска помощ. Гобад подслушва на вратата , а верният иконом го съветва да не стои пред вратата.  Бозорг изпраща свои  хора след бягашите Фархад и Шехерезада. Шехеразада е върната  обратно в къши, а Фархад е пребит.
Шехераздаа се обажда по телефона на Хашем , че Фархад е пребит от 5 бандити на Бозорг в кафене на 2 часа път от Техеран.Баща му отива да го вземе.
Бозорг дава поръчка за вечерта след сватбата на Гобад . Хешмат защитава Гобад за неговото пиянство .
Първа среща на Гобад и Фархад на сутринта пред кафе Надари. Подпийналият Гобад казва на Фархад , че е време той и баща му да разберат , че всички са като пешки от шахматната дъска на Бозорг, самият той не може да  му се противи.
Фархад отива в ресторанта на Жамшид, пита го колко пари е получил за Шехеразада, а Жамшид го изгонва и  получава сърдечен удар.   В къщи баща му казва , че Шехеразада  е  опозорена от него и трябва да я забрави.
Бозорг говори на Шехеразада,   сега решението е нейно. Но  делото за убийството, извършено от Фархад , не е закрито, и сега и извършеното от него похищение  е достатъчно , да бъде  затворен далече на юг, където проказата за него ще бъде малко бедствие. Шехеразада му отговаря , че  прави сделка за живота на Фархад, а не е получила отговор  на въпроса  , коя  ще бъде съперницата на дъщеря му Ширин. Отговора е , че тези редове  е написал самият той и никой не знае за тях , и е време тя да ги прочете внимателно сега .( т.е. той владее ситуацията). Определя  сватбата за след 10 дни.
Фархад и Шехеразада  се срешат в кафене Надари , тя му връща колието и му казва , че по— добре той да не идва на сватбата.

Музиката до този епизод бе инструментална, в края на епизода вече ще се наслаждаваме на песните  на Мохсем Чавоши , известен композитор и певец.
Самият  сериал оставя впечатление за цялостно художествено произведение, което е рядкост в наше време. Това са песните с приникновени думи, атмосферата на стария град Техеран , това са и диалозите на главните герои с поетически и философски поддтекст, това са обичаите и бита на народа от онова време. Може би това е тайната на сериала. Не знам, жалко  намерих само няколко песни с превод на английски. Но определено въздействието на сериала е трогателно в следвашите епизода. За първи път в ирански  сериал  присъства и музика, изпълнена от жени певици—  Amin Bani  и Farnaz Maleki ( те пеят в 3 сезон на сериала). Слагам ви накрая техни  2 клипа .
Не знам, има някакво обаяние, магнетизъм в тяхното изпълнение....

Che Kardi/ What Have You Done?

Nashod/ Didn't Happen

Лека вечер и приятно гледане!

Общи условия

Активация на акаунт