На море в Гърция 2020 - I

• 58 063
  • 766
  •   1
Отговори
# 375
  • София
artemida, не съм слушала изявлението на Макрон.Просто споделям това, което ми казаха племенниците снощи. Както искат да си  разделят времето до  септември...Не са ми грижа .Гледам в своята "паничка"  и грижи..Едва намерих  пролука за почивка между кампанията на седмокласниците, че детето ми и на този огън се пече, а ето че ще трябва да се простя с идеята за Гърция през юли....
Само да сме здрави всички.Ще ни  топлят спомени...

# 376
Не знам дали ви е попадал анализа на БАН ( не претендирам че е правдоподобен и трябва да се изпълни), но  според учените от БАН, в реалистичен сценарии очакват пик ( под пик имат предвид разхлабване на част от мерките, но не и свободно движение между държави) месец юни. В песимистичен сценариии очакват това да се случи август. Лошото е, че прогнозиират след достигане на т.н. пик, отново затягане на мерки и въвеждане на рестрикции, в последствие отново разхлабване. С две думи, тази дивотия, която е в момента да бъде цикличен процес, поне до края на годината.... Отваряне на граници за свободно пътуване, преди юли-август в релистичен сценарии не се предвижда...

# 377
  • София
Лошо, аз все още тая надежда за последните дни на август. И отпуска си пазя, че моренцето ме чака 🏖

# 378
БАН не е най-достоверният източник, но вирусът няма график - колкото и да се надява един или друг икономически бранш (в случая туризмът, който е основен стълб на гръцкия БВП - и на българския впрочем също, макар и не чак в такова съотношение) на скорошно разрешение, това е трудно за прогнозиране.
Облекчаването на мерките в някои западни страни след Великден е първоначално "опипване на почвата" и много далеч по своята същност от предишния ни свободен живот - отворени граници, масови пътувания, туризъм, кина, театри, концерти.

Аз лично не бих правила твърди планове за следващите 2-3 месеца. Тази година нямам резервации, но ако имах с безплатна анулация - както е било предишни години - вероятно бих ги отменила, ако са преди средата на юни, и прегледала сроковете (за да мога да ги отменя по-натам при нужда), ако са по-късно.
Капарото, което се праща лично на семейните хотели, обикновено е в размер 50-100 евро, така че не е кой знае каква смъртоносна драма. А и предполагам, повечето хотелиери ще са склонни при навременна комуникация да ви го пренасочат за по-късен период на престой в техния хотел.

Междувременно последните мерки от Гърция са - пълно затваряне на магазините в събота и неделя (Великденския уикенд), обмисля се и пълна забрана на пътуванията между градовете, освен по спешност, за да не си обикалят хората по роднините.

# 379
С мъка си мисля,че трябва да се подготвим  и за сценарий да няма лято. Тази година нищо няма да е каквото го искаме, ние също. Ако пък лятото дойде, добре дошло. Но каква ще е тази различна Гърция предстои да видим. Надявам се.

# 380
Имам резервация за едно самотно хотелче с къмпинг в началото на юли и много се надявам да заминем. Като цяло съм оптимист и мисля, че нещата ще се оправят  и пак ще има плажове, море и таверни. Е, ние едва ли скоро ще сме същите за съжаление...

# 381
  • София
Аз скоро и отпуск няма да имам.
Дано остане поне малко, за да осъществим октомврийския Крит, ако дотогава се успокоят нещата.

# 382
  • Там където
То както е тръгнало трябва да се местим към темите за Малдиви, Кариби и Куба Simple Smile като няма лято може да се почива през зимата Simple Smile Това в кръга на шегата, макар че вече взех да се замислям. Аз смятам,  че Гърците ще опитат всичко за да имат поне 2-3 м3сеца сезон, но нямам представа за БГ мерките, които ни очакват. А иначе пикът ще е след разхлабване на мерките, което е логично и по-лошото е че тези, които стриктно спазват мерките (не излизат, не се разхождат, изолират се и т.н.) ще са с много понижен имунитет и ще докопват всяка банална инфекция, която при обикновени условия може да се избегне.

# 383
  • София
И аз все повече се настройвам, че лятна почивка 2020 в Гърция ще си остане само мираж. Сред гърците май също настроенията за чисто гръцко лято, каквото не са имали отдавна. Засега не съм анулирала резервациите за Патмос - имам време до 20 май. От Егейците предлагат презаверка на билетите без доплащане, но само до 27.03.2021, което не ме устройва. Иска ми се 18-месечен ваучер и да го ползвам за следващото лято. Обмислях и вариант за края на август, но се притеснявам, че ако се всички се юрнат тогава в Гърция, първо ще е страшна навалица и ще ми провали концепцията и няма да е никак безопасно. Но ако Егейците не отменят полета до Самос ще се наложи да презаверя именно за тогава. Наистина в момента май плановете са невъзможни, поне за не повече от ден-два напред. Най-важното е да сме живи и здрави и да изтърпим изпитанието, после пак На море в Гърция Heart Eyes

# 384
Здравейте, дами!
В тези смутни времена, планирането на някоя гръцка дестинация и проучването ѝ е единствената ми утеха. Изчетох тази и миналогодишните теми и имам няколко въпроса относно Цикладите. Ще се радвам ако ми съдействате с опита си Simple Smile
1. Харесала съм остров Парос. Според вас това добър вариант за първи циклад ли е и 6-7 дни ще бъдат ли достатъчно?
2. Как препоръчвате да се пътува до там - с кола до Атина и от там фери или със самолет и рент-а-Кар на остова? Ако е с полет, какъв да бъде - София-Атина-Парос или Солун-Парос? Кой е най-изгодния вариант?
3. Като период от време обмислям втората половина на септември с цел избягване на тълпите. Дали ще бъде Ок за плаж по това време (ясно е, че е относително)?
4. На острова много ми хареса (от снимките, които гледах) втория по големина град - Науса. Подходяща локация за настаняване ли е? Какво бихте препоръчали вие? Има ли смисъл да се делят нощувките на север и на юг например?
5. Какво да не пропускаме да посетим на острова?
6. Какво ще кажете за посещение на Антипарос? Струва ли си?
7. Какви други еднодневни “отскачания” бихте препоръчали? Наксос е най-близо, но какво може да се види за ден там?
8. Мернах едно мнение, че цените на Парос са много високи? Навсякъде ли е така или има и поносими заведения и таверни?
Надявам се да върна някого в топлите му летни спомени. За мен планирането и проучването на всяка една по-далечна дестинация е част от самото приключение и много обичам да чета по темата. Много ме отпуска и зарежда, особено сега, когато си стоим вкъщи Simple Smile
Темата е изключително полезна и с удоволствие я следя Simple Smile
Предварително благодаря и се извинявам за дългия пост.

# 385
  • Варна
В момента много голяма част от хората по най - различни причини си издумкаха отпуските и ако ДАИ БОЖЕ гадоста отмине по което и да е време и закачим малко от лятото едва ли ще настане гъчканица на която се нагледахме последните години в Северна Гърция и Турция Sad Голяма част от хората ще са още и  уплашени и ще се страхуват да пътуват .А при братята съседи явно хич не е розово щом обсъждат дори забраната за движение на лични автомобили.Не знам какви зловещи песимисти сме ама гадната гадинка да се маха само , явно че прогнозите как това е несериозно и ето до седмица - две , най - късно 1 май хукваме е не само нереална , а и напълно непредвидима Sad  Всички държави реагират различно просто защото на никого В СВЕТА не му е ясно какво точно става Sad

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 08:56 от peterky2002

# 386
Парос е добре за първи остров. Има хубави плажове. И урбанизирани, и диви. Има доста места за купон и хубава храна. Особено във времето, което планирате до сега е било супер. Макар тази година да не се знае дали сезонът няма да се измести точно септември.
Аз бих предложила да нощувате на крайбрежието, на изток и по средата. Науса е доста туристическо. Красиво градче е, но аз лично предпочитам по-тихи места за отсядане.
Има един ресторант, който задължително трябва да посетите. Халарис в Писо Ливади.
Парос е по-скъпо от Наксос и някои други Циклади. Но честно казано от приказките преди това очаквах по-сериозна скъпотия.

# 387
  • София
Нося новини от наше село - Ривиера, Аспровалта. Мерките са по-строги от тук, има полиция, следи и пускат с смс до магазина. Много се надявам май месец да отпуснат мерките и да отидем за няколко дни.

# 388
  • София
Здравейте, дами!
В тези смутни времена, планирането на някоя гръцка дестинация и проучването ѝ е единствената ми утеха. Изчетох тази и миналогодишните теми и имам няколко въпроса относно Цикладите. Ще се радвам ако ми съдействате с опита си Simple Smile
1. Харесала съм остров Парос. Според вас това добър вариант за първи циклад ли е и 6-7 дни ще бъдат ли достатъчно?
2. Как препоръчвате да се пътува до там - с кола до Атина и от там фери или със самолет и рент-а-Кар на остова? Ако е с полет, какъв да бъде - София-Атина-Парос или Солун-Парос? Кой е най-изгодния вариант?
3. Като период от време обмислям втората половина на септември с цел избягване на тълпите. Дали ще бъде Ок за плаж по това време (ясно е, че е относително)?
4. На острова много ми хареса (от снимките, които гледах) втория по големина град - Науса. Подходяща локация за настаняване ли е? Какво бихте препоръчали вие? Има ли смисъл да се делят нощувките на север и на юг например?
5. Какво да не пропускаме да посетим на острова?
6. Какво ще кажете за посещение на Антипарос? Струва ли си?
7. Какви други еднодневни “отскачания” бихте препоръчали? Наксос е най-близо, но какво може да се види за ден там?
8. Мернах едно мнение, че цените на Парос са много високи? Навсякъде ли е така или има и поносими заведения и таверни?
Надявам се да върна някого в топлите му летни спомени. За мен планирането и проучването на всяка една по-далечна дестинация е част от самото приключение и много обичам да чета по темата. Много ме отпуска и зарежда, особено сега, когато си стоим вкъщи Simple Smile
Темата е изключително полезна и с удоволствие я следя Simple Smile
Предварително благодаря и се извинявам за дългия пост.
Чудесно зададени и смислени въпроси, което рядко се случва.
Започвам по ред:
1. Не са достатъчни 6-7 дни, особено ако искате да правите и дей-трипове. Предвидете поне още 2-3 дни.
2. Ние сме пътували преди няколко години  със самолет от Солун. Билетите бяха изключително изгодни, но вие можете да си намерите по-изгодни през Атина. По наше време нямаше полети на Раян София - Атина. Обикновено сметката самолет + рент-а-кар и собствена кола+тол такси и бензин до Атина+ферибот излиза наравно и зависи колко хора пътуват, като със самолет е по-изгодно за 2-3 човека, докато с кола за повече.
3. Мисля, че през септември няма мелтеми, но божа работа какво ще е времето. Ние бяхме първата половина на юли и духаше ужасно през повече от половината ни престой. Усещаше се най-вече по крайбрежието и по плажовете, естествено и по време на пътуванията с лодка или фери в морето. В градчетата дори си беше приятно разхлаждащо.
4. Според мен няма смисъл да се делят нощувките на север и юг, не са толкова големи разстоянията. Науса е прекрасна, но твърде скъпа.
5. Освен плажовете и Науса, не пропускайте едно село във вътрешността на о-ва - Лефкес. Ако обичате неурбанизирани плажове без заведения, без шезлонги и без хора - Молос е вашият плаж. Той е в нещо като резерват. Иначе има много други плажове за всеки вкус - пясъчни, плитки, със скъпи шезлонги и чадъри, особено на север около Науса.
6. Струва си дей-трип до Антипарос. Взема се фери от Пунда. Пътува около 10 минути и е начесто. Селцето на пристанището е разкошно.
7. За еднодневните отскачания - ние ходихме освен до Антипарос, също до Наксос, за където 1 ден определено не стига, но за някаква обща представа става. Има удобни ферита всекидневно. Пътуват кратко. Ние ходихме и на дей-трип до Куфониси с корабче, което дойде от Наксос, а ние се качихме от Писо Ливади. Но духаше ужасен вятър и не усетихме цялото удоволствие от пътуването. Иначе Куфониси си заслужава - и селцето е много китно, и плажовете с безумно синя вода.
8. Тук Фенси е отговорила. Aз бих добавила и съседната таверна Маркакис, както и една извън Писо Ливади към вътрешността - Анна&Йоргос.
Дано да успееш да осъществиш пътуването си!

# 389
На север плажовете ми се сториха доста по-препълнени в сравнение с тези под Глифадес и надолу. В Науса наистина е туристическия център и всички ходят на Kolympḗthres и Агия Мария на плаж.
Ние бяхме отседнали до големия Хриси акти и го смятам за оптималното разположение на острова. Въпреки, че е един от най-чадъросаните плажове на които съм била в Гърция, беше далече по-спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт