Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Липосукцията е модерен и щадящ начин за извайване на Вашето хармонично тяло. Част 1

  • 1 483
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 59
Д-р Людмил Пеев – пластичен хирург в МБАЛ „ВИТА“, отговаря на най-често задаваните въпроси, свързани с липосукцията.

Какво е липосукцията? Липоскулптуриране същото ли е?
Липосукцията е метод за извличане на мастна тъкан през миниатюрно малки разрези, но не е метод за отслабване, а цели моделиране и контуриране на проблемни зони на тялото. Липосукцията не е решение на въпроса с отслабването, а е ефективен способ за оформяне на тялото на хора с повече или по-малко нормално тегло.
Липоскулптурирането, от своя страна, e извайване на тялото посредством липосукция на проблемните зони с прекомерни мастни натрупвания. Понякога е необходимо да се постигне баланс между извличането на мастна тъкан чрез липосукция в зоните с излишъци и добавянето на мастни клетки чрез липофилинг в областите на недостиг на мастна тъкан за получаване на строен и хармоничен цялостен силует на лицето, шията, тялото, горните и долните крайници.

Какви са разликите между класическата хирургия и липосукцията при премахването на проблемни мастни депа от човешкото тяло, която практикувате във „ВИТА“?
При класическата хирургичната липектомия кожният разрез е голям, необходимо е подкопаване на ръбовете на оперативната рана, както набиране и изрязване на излишната кожа.
При липосукцията разрезите са миниатюрни отвърстия, прави се тунелизиране на подкожната мазнина със специални атравматични канюли, които са леко заоблени отпред, имат различни дебелина и дължина. Използва се възстановяващата способност на кожата, за да се прибере в нормалните си граници след липосукция, стига да няма прекомерен излишък от отпусната кожа.

Какви видове липосукция има и кой от тях се предлага в Болница „ВИТА“?
Има конвенционална липосукция с извличане на разрушените мастни клетки. Има също лазерна, ултразвукова, вибрационна, инфрачервена и други видове липолиза, но независимо от метода за деструктиране на мастни клетки е добре да не се натоварва черният дроб, а излишната мастна тъкан да се извежда от организма чрез аспирация посредством вакуум.
Съществуват два способа според дълбочината на извършване на липосукция: класическа (дълбока) и повърхностна.
При класическата (дълбока) техника се използват по-широки канюли. В зората на липосукцията в края на 70-те и началото на 80-те години на XX век операцията се е извършвала с канюли с лумен дори до 2 см, по-късно най-много до 1 см, при съвременната липосукция максимум до 6 мм, а в болница „ВИТА“ използваме канюли с лумен до 5 мм. Това спомага да се аспирира не само повече обем мастна тъкан, но и намалява до минимум вероятността от неравности по кожата.
При повърхностната техника се използват още по-фини и по-тънки канюли с лумен 4 мм и 3 мм, колкото повече се доближават до кожата. По този начин се осигурява по-добра ретракция (стягане) и респективно корекция на лекостепенно отпусната кожа.Какво е необходимо при извършване на обща предоперативна оценка на пациентите за липосукция?
При осъществяване на предоперативна консултация на пациенти, желаещи да им бъде извършена липосукция, е важно точно да се определи задачата на предстоящата оперативна интервенция. За целта имат значение също натрупаният клиничен опит от медицинския персонал, както и натрупаният опит от добре обучени и сръчни пластични хирурзи. Предоперативна обща и локална оценка се извършва след щателен преглед на пациентите, желаещи да им бъде направена липосукция.

Какво е важно при снемане на локалния статус на пациенти, които са кандидати за извършване на липосукция?
Ние във ВИТА при извършване на предоперативна оценка на пациентите за липосукция смятаме, че е добре да се извърши инспекция на цялостния контур в проблемните зони с прекомерни мастни напрупвания (т.нар. фиксиращи точки, зони на свързване, анатомичен релеф), преценка на качествата на кожата (текстура, тургор и еластичност на кожата, тестове на ретракция, контракция, натиск), преценка на количеството на подкожната мазнина (наличие, отпуснатост или стегнатост, прилагане на т. нар. пинчтест за определяне дебелината на подкожната мазнина в дадена телесна област), изпъквания на кости и мускули, евентуално наличие на хернии, очертаване на полетата и обозначаване на количеството излишна подкожна мазнина, рисунки и фотографии, преместване с ръка на меките тъкани, има ли излишък от кожа и акордеонизация на телесната повърхност.
  
Под упойка ли е пациентът и колко време трае операцията? В болница „ВИТА“ на кой ден изписвате пациента?
В съвременната пластична хирургия вече повече се прилага разтворът на Манг (съдържащ локален кортикостероид, който продължава да стопява мастни клетки до около 3 седмици след липосукцията), а общата анестезия се е наложила като златен стандарт при извършване на тази оперативна интервенция в целия цивилизован свят. Общата анестезия повтаря фазите на физиологичния сън, борави с пречистени и нискодозирани медикаменти, поради което пациентите се въвеждат и извеждат много нежно от анестезията, след която обикновено се чувстват дори отпочинали.
Времетраенето на оперативната интервенция зависи от обема на липосукцията (количеството на екстрахираната мастна тъкан, броят на проблемните зони за третиране и тяхното разположение по човешкото тяло), но най-често варира между 1 и 2 часа интраоперативно време. Обикновено пациентите след липосукция пролежават само една нощ в Отделението по пластично-възстановителна хирургия на болницата „ВИТА“ и на следващия ден се изписват.

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 11:58 от Редактор***

# 1
  • Мнения: 59
Какво количество мазнина може да се отстранява на един оперативен етап?

В зората на липосукцията са правени мегалипосукции с извличане на мазнини до 24 литра, но поради големите водно-електролитни нарушения, рисковете от усложнения и необходимостта от сериозно реанимационно лечение с течение на годините и натрупания клиничен опит при съвременната липосукция се извличат по 3 литра на етап (в изключително редки случаи до 5 литра на етап). При необходимост от извличане на по-големи количества излишна мастна тъкан се препоръчва това да става на няколко етапа. Ако е в различни зони, минималното време между операциите е поне 1 месец, а ако се третират повторно някои зони, това трябва да става минимум между 3 и 6 месеца след предходната операция.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 15:18 от Редактор*

# 2
  • Мнения: 59
Боли ли интервенцията и пият ли се обезболяващи след операцията?

Болката е нещо много индивидуално и зависи от вегетативната нервна система, която е абсолютно неволева. Болката е неподвластна на мозъчната ви кора, на характера или на темперамента ви. Тя е генетично детерминирана. Образно казано, болката зависи от това какво парче от тортата ви се е паднало от минимум девет поколения преди вас. Условно е прието, че има 11 позиции на болката от 0 до 10 и всеки пациент/ка може да се самопозиционира на тази скала на болката, ако е претърпял някаква оперативна интервенция или травма.
След липосукция нашите пациенти споделят, че субективно изпитват повече усещане за мускулна треска, отколкото за болка. Разбира се, че се изписват и обезболяващи средства следоперативно, които пациентите могат да дозират индивидуално или да ги редуцират според субективните си усещания в следоперативния период.

Вашият лекар ще Ви ориентира и консултира какво е най-доброто за Вашия случай. За справки и записвания се обадете на телефоните на „ВИТА“:
ВИТА База 1 - ул.„ Драговица“ №9, (02) 960 49 50
ВИТА База 2 - ул. „Филип Кутев“ №10, (02) 45 22 000


Прочетете втора част на материала ТУК.

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 10:56 от Редактор***

Общи условия

Активация на акаунт