Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Липосукцията е модерен и щадящ начин за извайване на Вашето хармонично тяло. Част 2

  • 1 570
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 59
Д-р Людмил Пеев – пластичен хирург в МБАЛ „ВИТА“, отговаря на най-често задаваните въпроси, свързани с липосукцията. (продължение на Част 1)

Получават ли се синини след извършване на липосукция и кога изчезват?

Да, кръвонасяданията след извършване на липосукция са почти неизбежни, защото, въпреки малките входни отвърстия за въвеждане на канюлите, се работи на обширна площ и заедно с разрушаването на мастни клетки (липоцити), се стига и до засягане на кръвоносни съдове. Обикновено кръвонасяданията изчезват средно за около 21 дни, през което време преминалите в междуклетъчното пространство разрушени еритроцити придават различен цвят на кожата според степента на резорбирането им, преминавайки от червен, през син, жълт и накрая зелен цвят. Процесът на резорбция и разнасяне на кръвонасяданията може да се ускори чрез обща терапия с приемане на медикаменти, които лекарите ще Ви препоръчат.
      
Има ли отоци в следоперативния период при липосукция и кога изчезват?

Резултатът след извършване на липосукция се вижда буквално веднага, но сравнително бързо след това се образуват отоци, които са най-големи по време на втората и третата следоперативни седмици. Този период се описва и в научната литература като т. нар. „период на разочарованието“, когато пациентите си казват „уж ми направиха липосукция, а аз съм си все същия/ата“. Но след третата постоперативна седмица персистиращите отоци се резорбират и постепенно се оформя желаният силует на третираните глава, шия, торс (туловище) и/или крайници. Характерно за постоперативните отоци е, че колкото по-ниско е разположена една зона, толкова по-бавно се резорбират отоците, но постепенно изчезват.Носи ли се пристягащо еластично бельо и за колко време?

Да, хубаво е да се носи еластично бельо в продължение на поне 6 седмици задължително, а до края на 6-ия следоперативен месец е препоръчително. Еластичното бельо се изработва по поръчка според индивидуалните телесни пропорции на пациента/ката, като ръбовете му са обърнати навън, за да не се отбелязват върху оточните постоперативни области. По време на носенето му еластичното бельо осъществява своеобразен масаж върху подлежащите тъкани. Това не пречи да се прави и професионален лимфодренажен масаж след 10 – 14 следоперативен ден. Важното при тези масажи е те да не са болезнени, а да са източник на приятни усещания, освен че те имат и лечебен, и ускоряващ възстановяването на пациентите ефект.

Веднъж като си направиш операция, например на бричовете, има ли повторно натрупване на мазнини на същото място?

Поради това, че затлъстяването при възрастните индивиди е хипертрофично (не се създават нови клетки, а само се увеличават липидните вакуоли във вече съществуващи мастни клетки), се приема, че разрушаването и извличането на тези девитализирани и деструктирани мастни клетки извън организма гарантира дълготрайността на извършената операция. Областите по телесната повърхност, на които е извършена липосукция, ще са последните зони, в които би се натрупала отново мастна тъкан при евентуално ново покачване на теглото на пациента/ката.

Липосукцията решава ли проблема с целулита на третираното място?

Да, до голяма степен липосукцията решава проблема с целулита на третираното място, макар че тази операция е по-скоро насочена за отстраняване на по-изразени и обемисти мастни депа. За третиране само на целулит ние имаме по-малко инвазивни процедури (като инжекционна мезолипотерапия, микронидалинг и други процедури с проникване през кожата), както и неинвазивни процедури (като криолипотерапия, вакуумен или LPG-масаж и други процедури без проникване през кожата).

Липосукцията може ли да се извършва с други процедури и ако отговорът е да, то какви са те?

Да, липосукцията може да се съчетае с почти всички други оперативни интервенции в пластично-възстановителната и естетична хирургия, стига сумираното времетраене на всяка от тях да не е прекалено дълго и стига това да не е в ущърб на пациента/ката. Все пак основното правило в медицината за всеки един лекар е „Primum non nocere!“ (Първо да не вреди!). При заявяване на желание за извършване на повече оперативни интервенции от страна на пациента/ката с по-голяма продължителност, в такива случаи, според правилата за добрата медицинска практика, се препоръчва извършването на тези хирургични интервенции, съчетани в различни конфигурации на няколко оперативни етапа.

Кои са подходящите кандидати за липосукция?

Успешната липосукция започва с адекватния подбор на подходящите пациенти. Има няколко категории пациенти: с нормални, с понижени, с повишени или дори с извратени естетични изисквания. Идеалният пациент за липосукция трябва да е клинично здрав, да има нормални клинико-лабораторни изследвания, да е с нормално тегло или с ограничени натрупвания на мастна тъкан, които мастни депа са генетично детерминирани или хормонално обусловени, неподдаващи се на диетотерапия. При пациентките е задължително съобразяването с менструационния цикъл. При подбора на пациенти за липосукция също са много важни: мотивацията, очакваните резултати, физиологичният и психологичният им статус, както и тяхната минала и фамилна анамнеза (малигнена хипертермия, коагулопатии, коронарни заболявания, захарен диабет и други наследствени заболявания).

Какво е важно да се знае при консултацията за липосукция?

При предоперативната консултация за липосукция пластичният хирург се запознава с желанието на пациента, преценява мотивите за искането да се извърши такава операция, разяснява естеството на самата операция, запознава пациента с очаквания резултат, обяснява възможните усложнения и съответните рискове.

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 10:49 от Редактор***

# 1
  • Мнения: 59
Коя е най-подходящата възраст за липосукция?

Преди се приемаше, че липосукция е добре да се прави преди 40-годишна възраст, тъй като дотогава има запазена ретрактилна способност на кожата и тя може да се стегне без никакъв проблем следоперативно. Но чрез метода за липосукция по Гаспароти, при който се използват все по-тънки канюли, колкото повече се доближаваме до кожата на пациента/ката, се постига последващо ефективно стягане на кожата. По този начин, но чак след навършване на пълнолетие, в съвременната липосукция вече няма възраст, която да е ограничаваща или противопоказана за извършването на такава оперативна интервенция.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 15:32 от Редактор*

# 2
  • Мнения: 59
Има ли риск от усложнения при липосукция?

В публикации и доклади на световни конгреси още през 2001 г. е констатирано, че усложненията след липосукция са сведени почти до абсолютния минимум. При съвременната оперативна техника усложненията са редки, но кръвонасяданията са почти неизбежни след липосукция. Добрата новина в случая е, че самите кръвонасядания също водят до синтез на еластин и колаген, резултиращо в подмладяване на кожата и стягане в дълбочина на подлежащите тъкани.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 15:33 от Редактор*

# 3
  • Мнения: 59
Какво е важно да се знае и да се прилага като предоперативна подготовка на пациентите за липосукция?
      
Важно е да не се приема аспирин, както и други класически обезболяващи лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства), витамин Е и комбинирани препарати, съдържащи витамин Е, кортикостероиди (използват се главно за лечение на автоимунни заболявания), както и анаболни средства на хормонална основа за натрупване на мускулна маса поне за около 7 до 10 дни преди и след оперативната интервенция, защото всички тези медикаменти водят до удължаване на времето на кървене и времето на съсирване на кръвта, което респективно води до по-обилно кървене и по-голямо кръвонасядане в тъканите.
В другия край на спектъра на медикаментите, които следва да се избягват преди операция, са противозачатъчните средства, защото водят до повишено тромбообразуване пери- и постоперативно. Ако няма възможност да се спрат противозачатъчните средства, пациентката е редно да уведоми лекуващите си лекари, че приема такива, за да ѝ бъде направена фраксипаринова профилактика в ранния следоперативен период.
Препоръчително е по възможност спиране на тютюнопушенето или поне намаляване на изпушените цигари за около 10 дни периоперативно, защото тютюнопушенето крие допълнителни рискове от тромбози, флебити или емболизъм.

Вашият лекар ще Ви ориентира и консултира какво е най-доброто за Вашия случай. За справки и записвания се обадете на телефоните на „ВИТА“:
ВИТА База 1 - ул.„ Драговица“ №9, (02) 960 49 50
ВИТА База 2 - ул. „Филип Кутев“ №10, (02) 45 22 000

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 16:21 от Редактор***

Общи условия

Активация на акаунт