Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 227
  • 810
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Ще започвам да чета ЗУЕС, но ако ложе за съдействие.
Искаме смяна на домоуправителя- отказва да се регистрира в общината, отказва съдействие за проблема за разликата на общия водомер и индиводуалното отчитане (3 входа сме, общо 72апартамента,задължително на всеки 3 месеца имаме  300+ кубика за преразпределебие, последния път 560 кубика), искаме слагане на камери (20апартамента за, 4против,той не искал камери, значи няма да има), отделно е заподозиран в далавери при общи ремонти и взимане на суми за себе си.
Запънал се е, че ще прави каквото си иска без да се съобразява с желанията на живущите.
Уж ще прави събрание след 4дни,за коеро още няма известие. Говори и за точките на събранието, в които избор на нов домоуправител не е включено. Който искал да става домоуправител, но си личи, че не иска да се разделя с позицията.
Има желаещи да го сменяме. Колко Да за смяната му са необходими?Прочетох, че преди да се започне събранието трябва да се гласува и разглеждането на точка, невключена в  дневния ред. За тази точка трябва ли да има процент ДА, за да се разгледа?

# 256
  • София
Преди време някой беше публикувал таблица,която изчислява % идеални части от общите,но не я откривам.Моюя помогнете.Спешно трябва да се справи с изчисления за предстоящи плащания и разпределението им.Приемам всякакви съвети по темата

# 257
  • София
Преди време някой беше публикувал таблица,която изчислява % идеални части от общите,но не я откривам.Моюя помогнете.Спешно трябва да се справи с изчисления за предстоящи плащания и разпределението им.Приемам всякакви съвети по темата

Ако не намериш готова таблица, направи сама. Не е трудно. Освен колона с апартаментите ти трябва колона общи части в кв. Накрая сумираш всички общи части. Правиш нова колона в която формулата е обща част апартамент към ваички сумирани общи части умножено по 100 мисля бе, тъй като е в процент.

# 258
Мога да дам идея за общите кубици вода, които се явяват разлика между общ водомер и сбора на индивидуалните - явно някой дава по-малко кубици за отчитане, отколкото реално е разходвал, и то не са един и двама, като гледам кубиците.
Нека някой от вас минава и да записва показанията на индивидуалните водомери, касиер ли ще е, друг доброволец ли, вие лично ли.  Така ще сведете разликата в кубиците до минимум.

За събрание и гласове - всичко си пише в ЗУЕС. Сядате и четете, написано е на разбираем прост език.

# 259
  • София
Проблема е, че нито един домоуправител не е пресмятал идеалните части като проценти.
Аз съм вече домоуправител и ще питам в общината могат ли да ни дадат идеалните части % за всеки апартамент или аз ще трябва да ги пресмятам както е писано по-горе. Нямам информация и за квадратурата на всички апартаменти. 
Ще ходя тия дни да се легитимирам там.
За водата- не само ще минаваме да гледаме водомерите и дали работят, но смятаме и да проверяваме номера на пломби, надявам се Софийска вода има такива данни. Този петък ще ходя да взимам поискана информация от тях и ще ги питам. Както и какъв е редът за подаване на информацията за водомерире събрана от апартаментите.

# 260
  • гр. Варна
За събрание и гласове - всичко си пише в ЗУЕС.
Цитат
Чл. 17. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
1. Ако 50% са само на един собственик, то означава ли, че сам може да взима решения?
Напр. от вход с 10 апартамента, 5 са само на един собственик, като съставляват 50% от ич.
2. Подземните гаражи(12) в сграда(един вход) могат ли да се обособят като отделна етажна собственост?

Много ви благодаря предварително за коментар.

# 261
1. Да. Ако съответното решение се взема с мнозинство от 50% ид.части .

2. Да се видят строителните книжа и нотариалните актове - какво е записано там. Гаражите самост.обекти ли се водят / както ап/, и към гаража има ли и ид.части от общите части на сградата?

# 262
  • гр. Варна
teta75, гаражите са самостоятелни обекти в сграда. С идеални части са. Не са обвързани с апартаменти.

# 263
Вие виждате ли разлика между двата цитата от ЧЕЗ (след запитване по мейл за искане на справка). Явно трябва да си домоуправител, а не представител?!
В такъв случай - възможно ли е да има втори (двама) домоуправители, понеже ще е по-трудно смяната с нов?

02/2020
"Заявление се подава от упълномощен представител на етажната съсобственост, който е необходимо да представи протокол от Общо събрание на живущите."

07/2020"
"Услугата „Издаване на справка за потребление за период до 36 месеца от искането” може да се заяви от представител на етажната собственост (Домоуправител) в център за обслужване на клиенти на „ЧЕЗ Електро България” АД, което да се удостовери с протокол и решение от Общото събрание на живущите на адреса."

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 10:45 от taurus8

# 264
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
може на ОС изрично да се упълномощи някой да получи такава справка.
като не е задължително да е домоуправител или даже живущ, би могло да е и адвокат.
упълномощаването става с протокол от ОС на ЕС, оформен по съответния ред.

# 265
може на ОС изрично да се упълномощи някой да получи такава справка.
като не е задължително да е домоуправител или даже живущ, би могло да е и адвокат.
упълномощаването става с протокол от ОС на ЕС, оформен по съответния ред.
Да, точно нещо такова търсех и ще свърши работа - без допълнителни отговорности и без прекалена власт! Simple Smile  Дано не са си променяли ОУ след февруари.
Ще видя колко % трябва да са съгласни, че вече сме в отпускарски сезон..
И до Топлофикация ще се иска информация... и евентуално колективна жалба.

# 266
Извинявам се предварително , че ще задам въпрос без да съм чела (все още закона):
Миналата година (март) закупихме подземен гараж в блок( нямаме друга собственост там) от строителя ( блока е на почти 10 г.).Днес се свърза с мен касиерката на блока за да ме уведоми , че трябва да се впиша в домовата книга ( водел се все още строителя там , а не аз като нов собственик) и , че спрямо идеалните части трябвало да внеса по банкова сметка сума за "фонд ремонт". Въпроса ми е : така ли е наистина ? Благодаря !

# 267
Да.
Щом в нотариалният ви акт пише че притежавате идеални части от сградата, то вие сте етажен собственик.
Съсобственик на общите части на тази сграда, заедно с останалите етажни собственици.
За фонд ремонт вноската е според ид.ч.
За фонд Управление е според брой обитатели.
Най-общо казано.

# 268
Тета, много благодаря за бързия и изчерпателен отговор !

# 269
Виж в нот.акт все пак какво е изписано.

Общи условия

Активация на акаунт