Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 112
  • 810
  •   1
Отговори
# 360
Ами заплашете ти. Длъжни са, покрив нали имат, предполагам и тоалетна имат и ползват и щранговете и т.н. Напишете официално уведомление. Лепнете на вратата ако не искат да го получат и разпишат, че са уведомени., напишете протокол с още 2ма съседи. Посочете срок и после в общината и т.н.

# 361
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
прави сте да искате фонд ремонт.
но и те имат известно право, ако от фонда ремонт решите да смените входната врата, която те не използват. или домофона. или да освежите стълбището, асансьора...
при нас имаше един магазин и на едно от събранията обсъдихме точно този въпрос.
на събранието се реши да им калкулираме частта от ремонтите на общите части, които ги касаят -  на покрива, при смяна на щранговете и обновяване на фасадата. 
така имахме свобода да правим каквито подобрения искаме във входа, без да преизисляваме техните дялове.

# 362
Това е така, но тогава при събиране  на средства за тези дейности по идеални части, трябва да си преразпределяте техните проценти. В ЗУЕС никъде не съм срещнала да се допуска участие в едно и неучастие в ремонта на друго. Има логика, но законът не ги освобождава. Коментира се само не плащане на режийни ако имат собствен вход и си чистят пред него.

# 363
  • гр. Варна
В ЗУЕС никъде не съм срещнала да се допуска участие в едно и неучастие в ремонта на друго.
А дали не може да се приложи чл.17 ал.2 т.4? Да се опростят тези задължения.
Цитат
4. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за опрощаване на финансови задължения, както и за отсрочване или разсрочване на изпълнението им - с мнозинство не по-малко от 75 на сто идеални части от общите части;

# 364
На основание гл.4, чл.48, ал.6 от ЗУЕС,  а именно
Скрит текст:
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
собственици имат намерение за поставяне на външна изолация на стена на стълбищна площадка, разположена точно срещу входа на блока и врата, която зимата не се затваря, за да избегнат поредната поява на мухъл в апартамента. В блока цари безкрайно  неприятна конфронтация между собствениците и е малко вероятно да се постигне съгласие и одобрение за начинанието. Буквата на закона няма да се спази в частта с искане за възстановяване на извършените разходи, кауза пердута е изначално. Но мисля, че в тази точка законът е в полза на собственика или бъркам. Моля за мнение.

# 365
 pkol То, че може да ги опростите-може, но законът не ги освобождава. И всеки път ли ще го правите и ще преразпределяте техните проценти? Идеята на тази точка е по-скоро да се ползва за хора в затруднение...
Аз имам гараж - надземен, но ми събират фонд ремонт спрямо процента ид.ч. в сградата и като събираха пари за врата и домофон взеха и от мен. Естествено режийни не ми събират.
Сега, като трябва да се оправи алеята към гаражите обаче, а само 8 гаража я ползват, не искат да дават пари хората от 25-тте апартамента в сградата, а през нея минават за вътрешния двор....

anitsa напълно ги разбирам собствениците на апартамента. Имах имот със същия проблем в две от стаите, но поради допълнително монтиран улук при едната, а при другата беше изкъртен - в резултат моята стена мухлясваше.... Само се оплакват и все щяха да ги оправят...
Та слагат изолацията (фасадата е обща част като цяло, както е и покривът на сградата), снимат, прилагат договор какво ще се извърши като ремонт и фактура най-добре за материалите и труда, да не кажат, че вие сте измислили сумата... После като дойде ред да се плаща каквото и да било, представяте копие от документите на касиерката и спирате да плащате. Това е начинът, друго решение няма. Дори външна одиторска фирма да прави ревизия на касата, ще им обясни, че такъв е законът. Да пробват да Ви съдят, пак нищо няма да постигнат - гарантирано. Все пак колкото е да не им харесва, тяхното бездействие не може да пречи на нормалното ползване на имота и да го уврежда! Вратите все пак се монтират, за да се затварят, а като това не се случва трябва да се вземат мерки за разрешаване на проблема.
Аз смених щранговете на 2 етажа и половина, за да не си къртя в имота като се наканят някой ден съседите да ги подменят, а от отдавна им е време. Сега ми се приспадат от вноската за ремонта на покрива.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 09:01 от drago_2008

# 366
  • гр. Варна
 pkol То, че може да ги опростите-може, но законът не ги освобождава. И всеки път ли ще го правите и ще преразпределяте техните проценти? Идеята на тази точка е по-скоро да се ползва за хора в затруднение...
Аз имам гараж - надземен, но ми събират фонд ремонт спрямо процента ид.ч. в сградата и като събираха пари за врата и домофон взеха и от мен. Естествено режийни не ми събират.
Сега, като трябва да се оправи алеята към гаражите обаче, а само 8 гаража я ползват, не искат да дават пари хората от 25-тте апартамента в сградата, а през нея минават за вътрешния двор....
drago_2008, явно проблемите са идентични.
В случая аз съм собственик на гараж. Гаражите са 10бр. и съставляват около5,8% ид.ч. от ОЧС.
Собствениците на 3бр., съставляващи около 1,7% ид.ч. от ОЧС(без мен) гаражи решават да правят ремонти и поставят нова врата Hörmann(около 2 800лв) на различно място от това, което е по инв. проект и както е приет строежа в експлоатация (образец 16).
Скрит текст:
За такива ремонти и инвестиции ЗУЕС е категоричен относно взимане на решения и плащания.
(Няма такова.)
 Гореспоменатите 3-ма собственика на гаражи подхождат с мутренски подходи, като поведението им е и неуважително.
собственици имат намерение за поставяне на външна изолация на стена на стълбищна площадка, разположена точно срещу входа на блока и врата, която зимата не се затваря, за да избегнат поредната поява на мухъл в апартамента.
Произходът на мухъла е само от това(незатваряне на врата)?!?
Апартаментите с външни стени?
Закупуването на апартамент на 1-ви етаж си "носи" собствени негативи.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 12:53 от pkol

# 367
  • Върху лъчите на Слънцето.

Нещо за разведряване. Simple Smile

# 368
drago_2008, явно проблемите са идентични.
В случая аз съм собственик на гараж. Гаражите са 10бр. и съставляват около5,8% ид.ч. от ОЧС.
Собствениците на 3бр., съставляващи около 1,7% ид.ч. от ОЧС(без мен) гаражи решават да правят ремонти и поставят нова врата Hörmann(около 2 800лв) на различно място от това, което е по инв. проект и както е приет строежа в експлоатация (образец 16).
Скрит текст:
За такива ремонти и инвестиции ЗУЕС е категоричен относно взимане на решения и плащания.
(Няма такова.)
 Гореспоменатите 3-ма собственика на гаражи подхождат с мутренски подходи, като поведението им е и неуважително.
собственици имат намерение за поставяне на външна изолация на стена на стълбищна площадка, разположена точно срещу входа на блока и врата, която зимата не се затваря, за да избегнат поредната поява на мухъл в апартамента.
Произходът на мухъла е само от това(незатваряне на врата)?!?
Апартаментите с външни стени?
Закупуването на апартамент на 1-ви етаж си "носи" собствени негативи.
Това в случая с вратата не е необходим ремонт. Само за тях се допуска собственик да действа на своя глава. При нас тръбите, които сменях бяха ръждясали и почнали да гният, отпушвахме и един въздуховод, защото не функционираше и абсорбаторите в кухните на 5 апартамента не работеха... Т.е. възстанових тези общи части в изправно и функциониращо състояние, каквото трябваше да бъде.
Няма как обаче да Ви принуждават да поемате част от вратата, дори и да беше на мястото, на което е по проект, щом си е имало врата!

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 21:07 от drago_2008

# 369
  • гр. Варна
Това в случая с вратата не е необходим ремонт. Само за тях се допуска собственик да действа на своя глава.

Няма как обаче да Ви принуждават да поемате част от вратата, дори и да беше на мястото, на което е по проект, щом си е имало врата!
Те искат да поставят на друго място нова врата, като премахнат наличната. Целта е подмолна, за да спират още две мпс-та и да не могат да бъдат санкционирани по ЗдВП, че запушват гаражи(няма да се виждат от вратата).
Обаче, такова местене е в противоречие с НАРЕДБА № Iз-1971 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА СТРОИТЕЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ПОЖАР, чл.44, понеже наличната врата се явява евакуационен изход, като към момента евакуационния път е 17,50 м., а с преместването ще стане около 30,50 м.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 29 авг 2020, 09:15 от pkol

# 370
Сигнал до общината през онлайн системата няма ли да свърши работа?

# 371
  • гр. Варна
ver4eto_sv, ако въпросът Ви е относно моя казус, то все още няма предприети действия(събиране на суми или започнал монтаж на нова врата), а само обсъждане, като не се допуска отказ Sad .
Иначе Пожарната ще "хареса" подобаващо бъдещата изцепка.
Скрит текст:

# 372
  • София
Има ли начин и какъв е са разбера дали е влязла регулация за новоизградена улица.Къде мога да проверя?По възможност онлайн ...Дали има някакви устройствени планове или нещо такова,където да е отразено.За София ми е въпроса

# 373
  • гр. Варна
По възможност онлайн ...Дали има някакви устройствени планове или нещо такова,където да е отразено.
Проверете в сайта на община/район. На мен ми е лесно на нашия район, по адрес. За Варна/Одесос>
Скрит текст:

# 374
Има ли начин и какъв е са разбера дали е влязла регулация за новоизградена улица.Къде мога да проверя?По възможност онлайн ...Дали има някакви устройствени планове или нещо такова,където да е отразено.За София ми е въпроса

Дали е предвидено за улица по влазъл в сила план, е едно.
Дали планът в тази ме част е приложен, тоест дали улицата е направена, е друго.
Може никога да не се и изпълни.

Само уточнявам.☺

Общи условия

Активация на акаунт