Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 119
  • 810
  •   1
Отговори
# 345
  • София
HighSpeed само хоризонталните тръби са общи части, вертикалните са индивидуални.
Почти всеки апартамент има някакви проблеми, я липса на топла вода, я тръбата е почти на люспа, я вече спукана и позакърпена.
Казаха ми, че е важно да има отвор и вертикалите да са срещу него, не на няколко педи навътре. Средата на септември ще мога да дам отзиви за монтажа.

# 346
  • Добрич
HighSpeed само хоризонталните тръби са общи части, вертикалните са индивидуални.
Скрит текст:
Почти всеки апартамент има някакви проблеми, я липса на топла вода, я тръбата е почти на люспа, я вече спукана и позакърпена.
Казаха ми, че е важно да има отвор и вертикалите да са срещу него, не на няколко педи навътре. Средата на септември ще мога да дам отзиви за монтажа.

Тръбите в щранговете са общи. Няма как да са индивидуални, при положение, че водата се движи по една и съща тръба от първия до последния етаж. Така е и за мръсния канал и за чистата вода.

Ние преди доста години сменихме вертикалните тръби в щранговете. От ВиК тогава казаха, че сме първият вход в Добрич, който си сменя тръбите... 24 апартамента, по 3 на етаж. За един ден с удължено работно време ги смениха. Всяка вертикална тръба в мазата започва  с кран. Първо отрязаха старите тръби и после започнаха отгоре надолу да свързват новите. Беше варненска фирма, дойдоха 7-8 човека и си личеше, че всеки си знае мястото и работата и ставаше много бързо. Тези апартаменти, които нямаха ревизии в банята си направиха отвори, защото иначе няма как да се случат нещата. За сега сме доволни.

# 347
В интерес на истината бригадите наистина са добри. Един седи в буса и дава по списък материали, другите търчат, всеки си има място и успяваха и през много малки ревизии да се заврат.
Обаче и номера. Доховаря се немски тръби, носят .... някакви. Ако няма кой да следи изкъсо процеса....

# 348
  • София
Скрит текст:

Тръбите в щранговете са общи. Няма как да са индивидуални, при положение, че водата се движи по една и съща тръба от първия до последния етаж. Така е и за мръсния канал и за чистата вода.

Ние преди доста години сменихме вертикалните тръби в щранговете. От ВиК тогава казаха, че сме първият вход в Добрич, който си сменя тръбите... 24 апартамента, по 3 на етаж. За един ден с удължено работно време ги смениха. Всяка вертикална тръба в мазата започва  с кран. Първо отрязаха старите тръби и после започнаха отгоре надолу да свързват новите. Беше варненска фирма, дойдоха 7-8 човека и си личеше, че всеки си знае мястото и работата и ставаше много бързо. Тези апартаменти, които нямаха ревизии в банята си направиха отвори, защото иначе няма как да се случат нещата. За сега сме доволни.
Въпроса го разбрах дали от фонд ремонт се покриват вертикалите, за това казах, че са индивидуални.
Общи за плащане от всички са хоризонталите в мазето+спирателните кранове в мазето(в цената влиза и тръбата до 1етаж).

# 349
Щранговете са обща собственост, както и мръсния канал. Покриват се от Фонд ремонт (ако ЕС има такъв).

*Хоризонтална се нарича инсталацията вътре по стените на апартамента. Нея си я поддържа собственикът, а вертикална - щранговете, те се покриват от всички живущи в ЕС.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 08:38 от drago_2008

# 350
  • София
Щранговете са обща собственост, както и мръсния канал. Покриват се от Фонд ремонт (ако ЕС има такъв).

*Хоризонтална се нарича инсталацията вътре по стените на апартамента. Нея си я поддържа собственика, а вертикална - щранговете, те се покриват от всички живущи в ЕС.
Т. Е ако вертикалата протече в апартамента, трябва да поискам пари от общите след като отремонтирам?!

# 351
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако е вертикалата - да.
но обикновено е от отклонението, което си е твое. Simple Smile

# 352
trikitil, точно и ако нямат пари да дадат, имаш право да запазиш фактурата от ремонта и да се приспада от бъдещите ти задължения към ЕС.

# 353
  • София
Явно озглючително малко хора го знаят това. А как може да се докаже това законово?
Вече имало в годините проблем с отходната тръба по вертикала, със спукана вертикала, не говоря за отклонения.
Хората сами са си плащали. Аз съм домоуправител едва от два месеца, предишния беше... няма да слагам квалификации.
Имам и въпрос, в единия апартамент почина живущия, дъщерята е собственик. За сега се очертава никой да не живее, какво се случва с режинните такси? Четох, че не се плащат, ако не се живее повече от 30дни,но от кога да се счита това. Също имама жилище, в което не се живее от години, собственика има чип за асансьора, който беше деактивиран, защото не плаща режийни, но плаща за ремонти. Собственика иска да му се активира чипа. Изглежда, че има право на това, защото не е длъжен да ги плаща режийни. Не съм сигурна, дали трябва на общо събрабие да се реши това или по закон има право да е с активиран чип.

# 354
  • Sofia
Хора при нас - нова сграда мирише на WC от сифона на терасата. Не е постоянно,а в определени периоди. Не мога да разбера откъде може да е, но не ми изглежда нормално такива води да отиват в тръби свързани към терасата.

# 355
Едва ли тези тръби са вързани с терасата.
Според мен ще решите проблема, ако всеки ден сипвате вода в сифона.
Някъде бях чела, че сифоните започват да миришат, ако стоят постоянно сухи.

# 356
Да няма загнили листа в тръбите...те са за дъждовна вода която се събира от улука на покрива. И от миенето на терасата...

# 357
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Явно озглючително малко хора го знаят това. А как може да се докаже това законово?
Вече имало в годините проблем с отходната тръба по вертикала, със спукана вертикала, не говоря за отклонения.
Хората сами са си плащали. Аз съм домоуправител едва от два месеца, предишния беше... няма да слагам квалификации.
Имам и въпрос, в единия апартамент почина живущия, дъщерята е собственик. За сега се очертава никой да не живее, какво се случва с режинните такси? Четох, че не се плащат, ако не се живее повече от 30дни,но от кога да се счита това.
Също имама жилище, в което не се живее от години, собственика има чип за асансьора, който беше деактивиран, защото не плаща режийни, но плаща за ремонти. Собственика иска да му се активира чипа. Изглежда, че има право на това, защото не е длъжен да ги плаща режийни. Не съм сигурна, дали трябва на общо събрабие да се реши това или по закон има право да е с активиран чип.

в закона няма разписани правила за чиповете. Simple Smile
представете си нормален асансьор без чип - собственикът идва веднъж месечно и съответно не плаща тмесечните такси.
може ли да ползва асансьора? - може. значи и във вашия случай трябва да може.

собственик, който живее по малко от 30 дена годишно не плаща месечните такси, освен ако на ОС не бъде решено да плаща.
Цитат
ако искате да вземате някакви пари и от отсъстващите, направете си едно събрание, предложете го и си го приемете.

# 358
trikitil, доказва се като се обадят на домоуправителя, той види, че има проблем, ако няма пари в касата хората си организират ремонта и му предават бележка/фактура с описание какво е направено и за колко пари. Ако има пари в каса може съвместно да организират ремонта... После на платилия му се приспадат разходите от бъдещи задължение към ЕС, така е и по закон що се отнася до общи части.
Щом не се живее целогодишно по закон е освободен от таксите за режийни. Има право и чипа да му активирате, той плаща ремонтите с вноските си във Фонда. Законът е ясен - 30 дни годишно обитава без да плаща - цапа, стълбището ток употребява, асансьор. Реално ако живеете и ви идват на гости хора 2 пъти месечно и те ще цапат и харчат колкото него, ама тях не ги таксувате на посещение.
Длъжен е да плаща Фонд ремонт.

За живеене на адреса, но отсъствие над 30 дни се гласува от ОС опцията да се събира 1/2 такса режийни. Ако се приеме това, желаещият да се възползва пише до домоуправителя и посочва периода на отсъствие.

За починалата съседка се свържете с дъщерята да си каже намеренията, за да знаете какво да начислявате, иначе трябва да й събирате по една пълна месечна такса, а тя може година и отгоре да не ползва жилището, само да разчисти и да го заключи.

St. Dobri, а колко е законно ОС да реши да им събира такса на хората, които не обитават въобще, при положение, че там пише, че са освободени, а не както е в чл. 51 (3)?! Ако някой ми ги играе тези номера, аз ще искам да се гласува и на деца до 6 г да събират такса (точно този член ги включва и тях) и на баби дето ги гледат целодневно и на тях такса да взимат ...

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 12:21 от drago_2008

# 359
При нас магазините са се съюзили и категорично не желаят да плащат фонд ремонт, само ако сме боядисали фасадата щели да дадат, във входа не ги вълнувало какво става

Общи условия

Активация на акаунт