Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 40 019
  • 810
  •   1
Отговори
# 465
Ако ще еднаква  национална такса да сложат, някои няма да плащат и толкоз.

# 466
  • Варна
Здравейте. Имам следният казус. Наложителен е ремонт на покрив. Има решение на етажната собственост, разпределени са сумите за плащане.  Има краен срок за събиране на парите - март месец. Два апартамента ще платим голяма част от сумата и после ще си чакаме парите. Ремонта започва другата седмица. Имаме професионален домоуправител и според него ще можем да съдим тези неплатили до края на срока. Някой водил ли е такива дела? И какви са шансовете да си получим парите? Ремонта ще е около 10000лв. Сумите разпределени между апартаментите  са средно по 500лв.

# 467
Шансовете за съд зависят от това доколко е изрядна документацията по решенията.

# 468
Здравейте!
Купихме си апартамент и още при огледа видяхме, че се събират пари за ремонт.

Продавачът обеща да си изчисти задълженията към общите части до момента на влизането ни във владение. Оказа се, че са платили само таксите за стълбище и то предварително още е началото на годината понеже не живеят там. Показани бележката, но не е внесъл и лев за ремонта.

Та сега от нас ли се очаква да платим цялата сума?

# 469
Поискайте протокола от събранието, на което е взето решение за ремонт и как ще се осигури сумата -от касата или от бъдещи вноски?
Това изяснете първо.
Така ви е твърде неасно зададен въпросът.

# 470
Понеже жилището е с кредит  и сме платили половината от сумата, а банката трябва сл. седмица да плати останалата част не сме във владение на жилището и нямаме достъп до имота въпреки, че имаме нотариален акт.

Така , че не знаем нито кой е  домоуправител нито как и колко пари са събрани.
Бележките които видях за събиране  бяха при първият оглед, а на вторият някой се беше погрижил да ги няма.

В договора за покупко-продажба вписахме искане за издължаване от тяхна страна на задълженията си към общите части. Но получихме само тази бележка от (продавача), че са си плащали таксите. И че не знаели, че се събират пари за ремонт.
 Т.е не знам до колко ние сме защитени от задълженията на продавача към общите части.
Жилището  ни е първо и нямаме опит.

# 471
Звъните, добър ден, така и така...да се информирам за това и това..и разбирате.

# 472
Здравейте!
Купихме си апартамент и още при огледа видяхме, че се събират пари за ремонт.

Продавачът обеща да си изчисти задълженията към общите части до момента на влизането ни във владение. Оказа се, че са платили само таксите за стълбище и то предварително още е началото на годината понеже не живеят там. Показани бележката, но не е внесъл и лев за ремонта.

Та сега от нас ли се очаква да платим цялата сума?
Вашите задължения са от момента на придобиване на имота. В никакъв случай не плащайте задълженията на предишния собственик. Нека етажната собственост го съди или просто да му доведе адвокат да му пошушне как стоят нещата. Мисля, че няма да се бави много с плащането. Фонд "ремонти на общи части" е задължителен за всички собственици независимо дали живеят в сградата.

# 473
Има ли тема за фирми-домоуправители ? И за София да кажете от коя сте доволни? Но не говорим за нов блок дето само крушки трябва да се сменят

# 474
Има ли тема за фирми-домоуправители ? И за София да кажете от коя сте доволни? Но не говорим за нов блок дето само крушки трябва да се сменят
Има, ама доволни няма ( с изключение на техни служители, които пишат в темите). Темата се казваше нещо от сорта на "черен списък на професионалните домоуправители". Не си давайте парите на подобни мошеници. Те работа не вършат (личен опит).

# 475
Ох, ние имахме едни професионални домоуправители, разделихме се с тях. Сегашната е бивша тяхна служителка и аз лично не съм доволна. Въпреки че й намерих контакти на собственици на подземни гаражи, които не са плащали от години, водих разговори с тях, тя не си мръдна пръста вече над 6м. Омръзна ми. Обаче пък и от блока няма кой да се занимава, та...

# 476
И ние сме  така ,даваме възможност да ни "управляват " и да си  получават допълнителни  доходи  ,защото достигнах  до заключението ,че  повечето   се  занимават  и  с  друга  дейност  .Пък  ние  глупаците  си  мислим ,че  ни  управляват  .....Според   новия  закон  ще  имат  специален регистър   и  ще  има  контрол на  тяхната  дейност.

# 477
Аз също , моля за съвет :
Взето решение на ОС - с 85% за ремонт на покрив!
Този които е с 15% не се явява на ОС, а сега е подал сигнал, срещу взетото от нас незаконосъобразно решение на общото събрание и че не  разполагаме с разрешително за извършване на каквито и да е ремонтни дейности,
......какво да правим, да си търсим адвокат? ..да спрем ремонта..

# 478
Вземете си документ от общината че не се иска разрешение за строеж. А може и да се иска...зависи от дейностите.

# 479
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз също , моля за съвет :
Взето решение на ОС - с 85% за ремонт на покрив!
Този които е с 15% не се явява на ОС, а сега е подал сигнал, срещу взетото от нас незаконосъобразно решение на общото събрание и че не  разполагаме с разрешително за извършване на каквито и да е ремонтни дейности,
......какво да правим, да си търсим адвокат? ..да спрем ремонта..

захапал ви е, разумно е да мислите и за адвокат.
на първо време можете да му цитирате ЗУТ

Цитат

и § 5, т. 43 от ДР на ЗУТ

Цитат

и една непоискана вметка.
горното е за ремонт на покрив, не за преустройство на покривната част = повдигане на покрива, изграждане на таванни и всякакви помещения - за второто се иска проект, разрешение и всички други документи.

Общи условия

Активация на акаунт