Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 991
  • 810
  •   1
Отговори
# 480
Подал сигнал-къде? В общината ли? Ако да, оттам ще му отговорят. Може да се поинтересувате какъв е отговорът и да поискате копие за вас.

# 481
Подал сигнал-къде? В общината ли? Ако да, оттам ще му отговорят. Може да се поинтересувате какъв е отговорът и да поискате копие за вас.
нямам идея, къде но натиска /защото може и злоупотребява със служебното си положение!!! и иска да влезне в съда...
св.Добри
вписваме се като дейност в т.42
частична замяна, за възстановяване на годността

# 482
А..искал..ако искал да беше подал иск вече.

Всичко извън текущ ремонт е с РС. Реконструкция, основен ремонт - с РС.

Подай писмено запитване до Гл.архитект на общината - ще правим това и това по покрива, моля да ти уведомите изисква ли се РС за тези дейности. Изчаквате отговора и ако са указали че е биз ЛС..му го тикваш в лицето на отворкото.

Огледайте си решението за ремонта - протокол да има, кворум присъствие и кворум гласуване.

Адвокат на този етап не ви трябва.

Може да си вземете едно конструктивно заключение от правоспособен инженер конструктор - да впише дейностите и да впише че не се засяга конструкцияна на сградата.

Но най-добре до общината!

# 483
  • Варна
Здравейте. Имам казус с ремонт на течащ покрив.  На общото събрание кворума беше 55% след изчакване на един час. Взе се решение за събиране на пари.  Ремонта е необходим , тече в няколко апартамента. Моят апартамент е необитаем поради теча. В закона пише за пише за обновяване и основен ремонт е необходим кворум 67%. А нашето какво е.? Ще се сменя покритието на  част покрива, без улуци, тенекии. Не е основен ремонт. Няма никаква промяна в конструкцията. Част от парите ще се осигурят от 2 апартамента, поради спешността на ремонта . Но един съсед създава проблеми с този кворум.

# 484
Неотложен ремонт е вашето. Виж определението в допълнителните разпоредби на ЗУЕС.

Чл 15 и чл.17 уреждат разл.видове кворум.

Чл 15- 33% са ви достатъчни за легитимно събрание. Чакали сте час и ако 33% се явят...решавате.

Чл.17 - с 50% мнозинство приемате решението за неотложен ремонт.

# 485
  • Варна
Т.е с нашите 55% можем да вземем решение за този ремонт. И аз така си мислех, но не съм юрист.

# 486
Очевидно. Законът е ясно и разбираемо написан.
Щом не влизате в ал.2 на чл.17, значи се прилага ал.3.
Точно и ясно е.

# 487
  • София
Аз имам малко по-друг казус във  връзка с отраняване на пропуски по строителството .Собствениците ще трябва да доизкусуряваме това, което строителя не е направил.Изскачат разни дребни задания, но  е безумно да се свиква събрание за всеки казус за евентуално събиране на колосални суми от типа на 20/30 лв на апартамент...Има Фейсбук група на собствениците, където  са включени  около 95 % , има информационно табло  във входа.Може ли да се приеме за достатъчно  този начин за уведомяване или дискусии по евентуални обсъждания или решения.

# 488
Скрит текст:
нямам идея, къде но натиска /защото може и злоупотребява със служебното си положение!!! и иска да влезне в съда...
св.Добри
вписваме се като дейност в т.42
частична замяна, за възстановяване на годността
в скрития текст е да припомня ...вчера получихме привикване в СРС.... защото - нашия УУУУ...натиснал яко системата и за 11 дни от подаване на сигнал ,(Брей колко бързо работи институцията , когато имаш власт и ги форсираш в твоя полза да се разбързат!!!) не бил съгласен с решението на ОС и че отсъствал!!! затова го обжалва и иска да падне ...сега ..Може ли да ми препоръчате  адвокат предполагам.

# 489
Здравейте,
как се разглежда въпроса с ремонт на покрива на блок с два входа и съответно две етажни собствености?
Мисля, че тук решенията и средствата за ремонта трябва да се вземат от двете етажни собствености. Кореспондира ли някой от членовете на ЗУЕС или друг закон на този Казус?!

# 490
Чл.38 от закона за собствеността. Покривът е обща за сградата част.

# 491
Чл.38 от закона за собствеността. Покривът е обща за сградата част.

Два входа е добре, може и да се организират. Нашият е с 5, не е от най-многобройните, но всеки вход си събира пари и прави покрива над входа. Едните една година, другите след някоя друга и така върви. Нашият миналото лято, сега тия дни правиха на съседен. Само се чудя, не съм се качвала по покривите, дали няма да протече някъде по границите, ама ще се разбере, ако стане.

# 492
Не би трябвало да протече, ако го правят хора, които си разбират от работатта, а не отбиват номера.

# 493
Не би трябвало да протече, ако го правят хора, които си разбират от работатта, а не отбиват номера.

Идея си нямам, всеки си намира някаква бригада, дано няма проблем скоро, че години наред тече. Голям проблем се оказа събирането на пари. Като каже някой: "ами, у нас не тече", идеше ми не знам какво да избълвам. Специално в нашия вход, при един пороен дъжд протече от петия до втория етаж водата, та тогава някои видяха, че не е каприз. Все пак от 1990 г покривът не беше ремонтиран, пак доста е изкарал. 2019 ремонт, ще ми се да не протича скоро. Simple Smile А сме само пет етажа хора по три апартамента на етаж, не ми се мисли 15, ако бяхме.

# 494
Не ми говори, в мезонет живея и ми омръзна да се разправям с покриви. Направихме си качествен ремонт над нашата част, дадохме една торба с пари, съседите ни оцениха труда на 1/3 и ни се подиграха, щото при тях не тече....
Не тече, ама друг път. Мен в мизерия не ми се живее, но някои са свикнали.

Дано при вас всичко да е наред Wink

Общи условия

Активация на акаунт