Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 968
  • 810
  •   1
Отговори
# 555
Парите издал ли е..в смисъл предаде ли ги на новия касиер/домоуправител...
Май това има предвид пред "оспорва"..или аз поне така си мисля...

# 556
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
е той оспорва легитимността на събранието, избора им, всичко.
в такъв случай мислиш ли, че ще издаде касата?

Simple Smile ако сте сигурни, че всичко е било изрядно в събранието и избирането, идете в общината и регистрирайте новия домоуправител. и започнете вие да събирате таксите, за да наберете някакъв фонд.

а парите трудно ще вземете. Sad ако изобщо успеете.
когато аз станах домоуправител, още на събранието се заяви, че пари няма, входа е на червено и толкова.
без сметки, без отчети.
започнах от нулата. даже под нея, защото имахме неплатени задължения към енергото и асансьорните.

# 557
  • София-в сърцата на моите деца
С протокола за новия избор на Домоуправител директно в Общината за регистрация,че има нов! Там го вписват!

# 558
  • София
Момичета, моля за помощ.
Отскоро съм член на Управителния съвет на ЕС и сега се налага да взема домовата книга от предходния домоуправител. Убедена съм, че е необходим приемо-предавателен протокол, но тук вече не съм сигурна, дали този който написах е ОК.
Скрит текст:
ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ

Днес ....11.2020 г., в гр. ……….. адрес……….., между

1. ИМЕ  - Домоуправител на ЕС до …………. г., с решение от проведено събрание на ЕС на …………… г. по Протокол № …………..
И
2. ИМЕ  - Член на УС на ЕС, приет с решение от проведено събрание на ЕС на …………… г. по Протокол №…………….

cе състави настоящият Приемо-предавателен протокол:

Относно предаване на Домова книга

Настоящият приемо-предавателен протокол се състави в два еднообразни екземпляра – по един за предаващия и приемащия.

ПРЕДАЛ: ..................................                                             ПРИЕЛ: ......................................
                /Име/                                                                         /Име/

Търсих образци, но конкретно за това не откривам.
Другото което ме интересува, какво да поискам освен домовата книга? Има ли нещо за което не подозирам, че би трябвало да стои в домоуправителя и съответно да го поискам с този протокол?
(Това е човек с когото се говори много трудно. Все се сдърпа, все е против, все е наопаки... вече няколко месеца отказва да я даде тази книга.)
Да добавя, че не е бил касиер - там нямаме проблем.

# 559
ОК е протокола. Подписвайте го. Дата също.

# 560
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
може би е добре да се добави "...в присъствието на ...., в качеството му на ...(касиер/член на дс/собственик на имот...).
да е пред свидетели все пак. Simple Smile
и провери какво е писано преди да вземеш. да не се окаже, че са празни страници. Simple Smile

# 561
  • София
Благодаря от сърце, момичета!

# 562
  • Велико Търново
Аз бих добавила там, където е записано, че се предава домова книга- на етажната собственост на ул. Еди коя си, вх. Еди кой си

# 563
  • In the land of Never Never
Благодаря за коментарите и съветите! Никакви общи събрания  на етажната собственост не са правени от много години, но аз работих в чужбина, апартамента бях дала под наем и не съм се интересувала как се води входа.  Върнах се в България през 2015 година. Започнах да се опитвам с имейли да накарам домоуправителя да боядисаме входа, защото 20 години от построяването на блока не е боядисван. Беше голямо усукване, хората не се интересували, нямало да дойдат, много са по чужбина, никой не идва на събрания, половината нямало да дадат пари за ремонт, той няма как да почне ремонт, ако не събере предварително парите, и т.н. Накрая все пак няколко души ме подкрепиха и след 2 години и половина подканване, направихме  едно събрание, взехме решение за ремонта. На въпросното събрание, домоуправителят каза че ще направи протокола. Познайте какво? Протоколът на събранието го получихме след година и половина, след многократни напомняния. Той бил ужасно зает, и протоколът бил сложна юридическа работа. Anguished Решенията бяха изменени, но как може да се спори, като е минало толкова време и никой нищо не може да докаже? Накрая двама от живущите поеха инициативата, събраха парите и направиха ремонта, преди два месеца.
За отчетност - прати ни с имейл едни таблици за разходи, но документи не е сигурно че има. Той нямал време да се разправя с дребна отчетност. Надявам се да има поне за едрите разходи. Естествено това касае последните две години. Преди това, вероятно не са свиквани събрания, и какво е ставало с парите, ще пием студена вода.
Човекът си е създал своя група за поддръжка, няколко души, на които прави дребни услуги, и понеже повечето не са постоянно в София, други са пенсионери, на които не им се разправя, и никой не смее да каже нищо. Аз също не искам да влизам в конфликти, защото все пак сме съседи,  и живеем заедно, и се старая "со кротце и со благо", но увъртането е голямо, нищо не прави, освен текущо събиране на режийните и плащане на себе си и портиери и чистачка, и накрая някой друг свършва работата.
Между другото, какво се плаща обикновено на управителя? То зависи от входа, ние събираме към 75 лева месечно, защото има трима портиери, които се редуват. Домоуправителя получава 150 лева. В другия вход на блока го освобождават от месечна такса вход.

Последна редакция: сб, 14 ное 2020, 00:27 от Glikoza

# 564
Никой нищо не получава при нас.
За работата, която не/върши, много му давате.

# 565
  • Добрич
При нас също никой (касиер, председател на УС) не получава пари.

# 566
  • Бургас
Здравейте,имам един въпрос.. може ли предвид сегашната ситуация в страната т.е Ковид19 да се свиква общо събрание?

# 567
Понеже съм паника реших да се консултирам с вас по повод външните тела на климатиците.
Сграда ново строителство, строителят ни е поставил една стойка за климатик от външната страна на терасата, която гледа към вътрешния двор. Опитвам се да го избегна, но вероятно няма да има как апартамента да се отоплява без второ външно тяло. Противозаконно ли би било да поставим второ такова долепено до първото?

С професионален домоуправител сме, но не са качили никакви документи за ЕТ като правилник и т.н., а в сайта на община Варна намерих само:
Скрит текст:
Чл. 15. Собствениците или ползвателите на апартаменти или обекти в жилищни сгради, блокове, кооперации, административни сгради, обществени и здравни заведения и други, както и/или фирмите извършващи монтаж на климатични, вентилационни или отоплителни инсталации, са длъжни:
(1) Да не допускат разполагането и/или експлоатацията на отоплителни, климатични и вентилационни инсталации - източници на шум с високо ниво на звуково налягане и вибрации в помещения с нормирано ниво на шума или в съседство до тях, установено с протокол от РИОКОЗ.
Глоба в размер: от 100 до 500 лв.
(2) Да отведат кондензата, отделящ се от отоплителните и климатични системи, които са монтирани в жилищни блокове, кооперации, административни сгради, обществени и здравни заведения и други такива чрез съответни инсталации, така че да не се оттичат върху стълбища, подходи, проходи, тротоари и други площи за движение на граждани.
Глоба в размер: от 50 до 500 лв.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 10:54 от lion_queen__

# 568
  • Sofia
Здравейте, има ли някакъв начин да си узаконя климатик, който е на фасадата към улицата. Т.е не съм единсвената, на блока срещу мен има поне 20+ климатика гледащи към същата улица, но искам някак да се подсигуря в случай, че някой реши да прави проблем.

# 569
Вафличка, не си вкарвай таралеж в гащите. Ползвай си климатика и си мълчи.
Освен ако не е някоя много стара щайга, която озвучава целия квартал с тракане и тропане, или да тече на главата/балкона на съседи отдолу, никой няма да му обърне внимание.

Общи условия

Активация на акаунт