Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 971
  • 810
  •   1
Отговори
# 540
10 от 18 не са идеални части! Защо не проверите в кадастъра, дали за вашия адрес не са попълнени по обекти? На нашия блок бяха доста от ид.ч. нанесени и се виждаха.

От дружеставата са наясно какво е то ид.части и държат да са си описани коректно, да има подписи и имена собственоръчни. Постарайте се да ги напишете, че да нямате после проблеми. Този протокол с копия отива и после при собствениците, ако някой от тях каже, че не е легитимно така и се почва една разправия.... Не разбирам защо е толкова трудно да се попълнят? Аз от врата на врата ходих и събрах от всички. Вярно, че някои ще плащат повече, но за сметка на това и гласът им ще има по-голяма "тежест" при взимане на решения, може това да ги стимулира.

Ето произволен пример:

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 11:11 от drago_2008

# 541
% ид.ч. се определя като съотношение на стойността на апартамента спрямо общата стойност на сградата. % ид.ч. на ап. на 4 и 5 ет., с югоизточно изложение, е по-голям от % ид.ч. на същия като площ апартамент, но на последен етаж (примерно под тавани) и с изложение 1 стая на изток, останалите на север. Казвам изложенията примерно, но стойността на апартамента зависи и от етажа, и от изложението (има Нормативи или нещо подобно се казва, но е нормативен акт). Примерно в моята кооперация е така - едни и същи апартаменти, един над друг, с еднакво изложение и квадратура, са с различни идеални части само заради етажа.

Това само за пояснение. Самата Топлофикация нито ще проверява ид.ч., нито я интересуват вашите взаимоотношения. Те предпочитат да контактуват само с 1 човек - така имат по-малко работа.

Това, което е във ваш интерес, е да изберете за контакт с Топлофикация човек, който е разумен и все пак по-добре образован, да може да прочете в интернет не само блогове на търсещи си клиенти изпаднали адвокати. Съседката Мичето може да е много добра жена, да има свободно време и енергия да ходи до Топлофикация, но ако познанията й се ограничават с разговорите по темата с други съседки от квартала или консултация с потребителска организация, която бойко събира жалби от пенсионери (предимно) и след това оправдава държавната субсидия, която получава да защищава потребителите, с периодични изявления по медиите, колкото да не забравят хората, че съществува, по-добре да не е тази добра иначе жена.

За таксите за фонд ремонт, въпреки че не е по закон, сме решили на общо събрание с 90% присъстващи собственици на апартаменти, че 2-стайните плащат Х лв. на месец, а 3-стайните - У лв. на месец. На този принцип си е от години.

# 542
Аз с няколко въпроса (гр. София):

1. Можете ли да ми препоръчате фирма за почистване на ЕС? Наистина обаче да чисти тази фирма,а не проформа.

2. Можете ли да ми препоръчате професионален домоуправител? Никой от ЕС не иска да се наеме, а и имаме толкова много проблеми + проблемни съседи, че ни е нужна помощ.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 18:36 от ver4eto_sv

# 543
Аз с няколко въпроса:

1. Можете ли да ми препоръчате фирма за почистване на ЕС? Наистина обаче да чисти тази фирма,а не проформа.

2. Можете ли да ми препоръчате професионален домоуправител? Никой от ЕС не иска да се наеме, а и имаме толкова много проблеми + проблемни съседи, че ни е нужна помощ.

Предполагам, че става въпрос за гр. София щом не е посочено населеното място...?

# 544
Да, добавих в първоначалния пост.
Не знам защо реших, че можете да четете мисли Grinning

# 545
  • София
За неотложен ремонт (теч) изисква ли се събрание или може на своя глава да се действа?

# 546
Бих действала , макар че назад мръмкяхте Joy

# 547
Скрит текст:
чл. 17  7. (нова - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) за възлагане правомощията или на част от тях на управителния съвет (управителя), както и за възлагане на дейности по поддържането на общите части на сградата на юридически или физически лица, които не са собственици - с мнозинство повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

А аko e собственик > 67% от собствениците?!

(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.

Да приемем че всички собственици притежават еднакви ид. части.
При 5 (от 10) явили се на събранието - 3-ма могат да решат какво ще се гласува/приема?
Здравейте,
Т.е. може да упълномощим даден собственик и с 50% (предс. ид.ч - каквото и да значи това), за представител пред комуналните дружества.

Moже ли някой,  с пример да обясни това?
(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от  представените идеални части от общите части на етажната собственост.

И реално колко подписа (ЗА) трябва да събера, за да знам дали да го захващам (50% от собствениците е напълно реалистично, 67% по-трудно)

И понеже не знам кой с какви ИД.ч. е (по 2 ап. на етаж сме и  с по няколко квадрата разлика, запад и изток) - може ли да ги приемем за равни и да се цитират "брой" ап. от общия брой (18бр):
Скрит текст:

Но подготвям такъв формат протокола -  с имена и подписи, само %-те искам да изчистя...
Скрит текст:
  В офис на Чез ми казаха че трябва да е домоуправител...
В протокола от ОС, една от точките съм я кръстил така. Подразбира ли се че е домоуправител. Четох закона и мисля че е ОК. Въпроса е може ли да го доуточня в него - до кога - за да не остане за постоянно?
1.   Избор на упълномощен представител на ЕС (до 1/2021)

# 548
Момичета ,някой знае   ли колко  минимален брой събрания  трябва да се свикат през годината ?

# 549
Законът знае 😉
ЗУЕС..

# 550
Здравейте,
на покрива на входа от 2012 год текат ремонти....В началото цялостни, после частни.За съжаление ремонтите са некачествени и в нашия апартамент постоянно тече /понякога повече,понякога по-малко/...Вече три от стаите са за основен ремонт.На събранията на ЕС домоуправителката постоянно казва,че ще се реши проблема,уж щяла да пусне жалба срещу фирмата,идват майстори... мажат отново,то пак тече и се въртим в омагьосан кръг.
Въпроса ми е мога ли да заведа лично дело за нанесени щети ?

# 551
Дело може. Всичко е нъпрос на доказване.
Например иск срещу фирмата - договор имате ли с тях. Вещо лице ще трябва по делото за да докаже че вредите са точно от работа некачествена на тези майстори/фирма. Ще трябва и вещо  лице оценител - да оцени вредите. И т.н.

# 552
  • In the land of Never Never
Здравейте, имам въпрос къде евентуално можем да се оплачем срещу домоуправител, който вече е 20 години на това място и не желае да бъде сменен. Забърква всякакви интриги и се опитва да си осигури преизбиране, чрез някои от съседите, които са му приятели, други в чужбина, има и една част, които са безучастни, или пък много възрастни и не им се занимава.
В същото време, отказва да се ангажира с боядисване на входа, и изпълнява само текущата работа по смяна на крушки, ремонт на асансьора и осигуряване и плащане на портиерите и чистачката. Не се отчита, няма документи за разходите, под предлог, че няма време да се занимава с това.
Няколко души се опитваме да изберем нов управителен съвет, но той провали форума на събранието, като си тръгна. Свикахме ново, избрахме управителен съвет, но той го оспорва, защото той и неговите хора не дойдоха, и събранието се проведе според изискванията на ЗЕУС, по-късно и само с присъстващите. Сега се опитва да организира гласуване с имейли от отсъстващите, за да включи своите приятели и да си осигури вероятно преизбирането. Ако все пак успее да направи нещо такова, какво може да се направи?

# 553
Тоя все едно за мястото на Тръмп се бори! В нашия вход пък никой не ще да става ни домоуправител, ни касиер, та със зор се намират хора. Като стане, той е длъжен да се отчита, какво значи, че нямал време? Длъжен е да има документи за всяка изразходвана стотинка, иначе може на съд да го пратите. Как ще докаже, че не е присвоявал?

# 554
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бори се, защото в момента, в който му направите ревизия ще му лъснат далаверите.

за парите честно казано, не мога да дам съвет. можете да го съдите, евентуално съда да определи комисия или вещо лице за ревизията и какво ще спечелите? той няма да може да ги плати, а съдебните разходи ще са си дължими...
Sad

за новия съвет.
какво значи оспорва? къде? в съда или само на думи?
ак сте провели всичко както му е реда, имате си протоколи за събранието, с подписите на участвалите, гласувалите за и против избора, със сметките за идеалните части глаували за и против...
тогава не виждам какво може да оспорва. изборът ви е легитимен, ново събрание не е нужно, ако не е съгласен с решенията на ОС - да ви съди той. нека той да плаща съдебните разходи.
но това е само ако всичко е било по закон и изрядно.
в друг случай не става.

Общи условия

Активация на акаунт