Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 973
  • 810
  •   1
Отговори
# 525
Двете алинеи уреждат коренно различни хипотези.

30 дни живееш в календарта година = отсъстващ се водиш=не плащаш. 11 месеца отсъстваш.

30 дни за кал.година ОТСЪСТВА  = решение на ОС = може да го освободи да не плаща за периода на отсъствието. Всъщност той 11 месеца живее там.😉😉

Нищо не е пропуснала Драго.
Ал.3 не е цитирана просто защото няма нищо общо с коментиратия случай 😉

# 526
Аз друго не разбирам. Като си толкова сигурен в правотата си и отхвърляш всяко друго мнение, тогава какво точно питаш във форума и защо въобще ни занимаваш?

# 527
  • Добрич
Е то четене с разбиране също не е излишно да сме овладели в училище!

2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година., т.нар. "необитаеми апартаменти". Другото са просто отсъстващи над 30 кал. дни! Или за Вас "необитаеми" има някакво друго значение? Аз ясно съм пояснила и относно втората група как се случват нещата.

всъщност пропускате половината. И хайде да си спестим умозаключения кой какво чете с разбиране...

(2) (Изм. - ДВ,бр. 57 от 2011 г.)Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили
6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната
собственост не повече от 30 дни
в рамките на една календарна година.
(3) (Изм.- ДВ,бр. 57 от 2011 г.)Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от
идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който
отсъства повече от 30 дни
в рамките на една календарна година да заплаща за времето на
отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал.1. За отсъствието се
уведомява писмено председателят на управителния съвет(управителят).

Накратко: единият присъства до 30 дни, а другият отсъства 30 или повече дни.

Според ЗУЕС таксата за ползване е на член от семейство, а фонд ремонт и обновление е на идеални части. Ако се придържате към закона, няма да се чудите.

# 528
чл. 17  7. (нова - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) за възлагане правомощията или на част от тях на управителния съвет (управителя), както и за възлагане на дейности по поддържането на общите части на сградата на юридически или физически лица, които не са собственици - с мнозинство повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

А аko e собственик > 67% от собствениците?!

(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.

Да приемем че всички собственици притежават еднакви ид. части.
При 5 (от 10) явили се на събранието - 3-ма могат да решат какво ще се гласува/приема?
Здравейте,
Т.е. може да упълномощим даден собственик и с 50% (предс. ид.ч - каквото и да значи това), за представител пред комуналните дружества.

Moже ли някой,  с пример да обясни това?
(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от  представените идеални части от общите части на етажната собственост.

И реално колко подписа (ЗА) трябва да събера, за да знам дали да го захващам (50% от собствениците е напълно реалистично, 67% по-трудно)

И понеже не знам кой с какви ИД.ч. е (по 2 ап. на етаж сме и  с по няколко квадрата разлика, запад и изток) - може ли да ги приемем за равни и да се цитират "брой" ап. от общия брой (18бр):
Скрит текст:

Но подготвям такъв формат протокола -  с имена и подписи, само %-те искам да изчистя...
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 09:48 от taurus8

# 529
Здравейте, имам нужда от ориентир...
Нова кооперация сме, част от апартаментите са обитаеми, другите все още не.
Съответно никой няма интерес нито за събрание, нито за изготвяне на документация. Може ли да ме ориентирате на първо събиране (каквото може би ще се състои след няколко дни) какво трябва да се направи? Има ли примерни документи и откъде могат да се свалят?
Ще чета закона тепърва, но и на вашата помощ се надявам.

# 530
taurus8, ако има собственост в сградата трябва да съберете 50+1, за да Ви представлява, ако не - тогава се изисква по-голям %.
Всяко гласуване на собствениците на имоти в ЕС става на базата на % ид.ч. от общите части, които се падат на всеки самостоятелен обект в сградата (вкл. и на гаражи и т.н.). Вижте ги от нотариалните актове на собствениците! Да ги покажат само за вписване в домовата книга и после да си ги прибират. Това е в интерес на всички. Убедете ги, като им обясните, че в противен случай може да плащат повече, от колкото им се пада, ако делите по равно!

От там на татък всички гласувания и събиране на средства за Фонд ремонт или планувани големи ремонти се разпределят спрямо тези % от идеалните части.

Например при гласуване и вземане на решения:
Собствениците на 3 апартамента, които държат 30% ид.ч. и гласуват да речем с "Да", а други 6 собственика държащи само 28% ид.ч. гласуват с "Не". Това ще доведе до приемане на решенията, за които 3-мата собственика са гласували с "Да" нищо, че са по-малобройни!

Дано съм разбрала питането.

NOVA NADEJDA,
прочетете си закона (ЗУЕС). Там е описано. Чак тогава, ако не Ви е ясно, задайте конкретен въпрос. Там са дадени стъпките! Няма смисъл да си губим времето в преразкази...

# 531
Приети ли са ве4е новите изменения на закона , някой има ли информация ? Колко е минималния брой общи събрания,които трябва да се проведат ?

# 532
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135614516

Доколкото виждам..последните изменения са от февруари 2019.
Не знам вие за кои питате.

# 533
Здравейте. Къде да подам жалба към професионален домоуправител за надписване на сметки при плащане пре Изи Пей?

# 534
Договорни са ви отношенията с него. В съда - иск.
Или прекратявате договора си с него.
Или към прокуратура...но от там ще ви кажат същото-да си уредите отношенията по гражданско правен ред.

# 535
Според новия закон ,ще се изисква да имат някаква регистрация  за да  се  контролират  .Сега  ни  "управляват" както си  искат .

# 536
Ми управлявайте се сами.
Хем пари им давате...хем ви управляват некадърно...тъпа работа.

# 537
Ми управлявайте се сами.
Хем пари им давате...хем ви управляват некадърно...тъпа работа.
  Бях  против ,но само аз .

# 538
Разбирам.
Ако зависеше от мен...никога няма да дам пари на чужд човек за да какво ?...прави?....да събира едни пари...
Но да..понякога не зависи само от нас.

Но си мисля....при вас съседите са склонили да дават едни пари. Значи принципно не се скатават с вноските. Щом така и така са съгласни и дават...не може ли някой от вас да минава и да ги събира и опише в един тефтер??

# 539
taurus8, ако има собственост в сградата трябва да съберете 50+1, за да Ви представлява, ако не - тогава се изисква по-голям %.
Всяко гласуване на собствениците на имоти в ЕС става на базата на % ид.ч. от общите части, които се падат на всеки самостоятелен обект в сградата (вкл. и на гаражи и т.н.). Вижте ги от нотариалните актове на собствениците! Да ги покажат само за вписване в домовата книга и после да си ги прибират. Това е в интерес на всички. Убедете ги, като им обясните, че в противен случай може да плащат повече, от колкото им се пада, ако делите по равно!

От там на татък всички гласувания и събиране на средства за Фонд ремонт или планувани големи ремонти се разпределят спрямо тези % от идеалните части.

Например при гласуване и вземане на решения:
Собствениците на 3 апартамента, които държат 30% ид.ч. и гласуват да речем с "Да", а други 6 собственика държащи само 28% ид.ч. гласуват с "Не". Това ще доведе до приемане на решенията, за които 3-мата собственика са гласували с "Да" нищо, че са по-малобройни!
има собственост.
Скрит текст:
Цитат
Убедете ги, като им обясните, че в противен случай може да плащат повече, от колкото им се пада, ако делите по равно!
Другата половина няма да е много радостна като научи че ще плаща повече (~7%) предполагам няма разлика в: ет 1 и 4 ет или последен, а само по страна (ние сме по два ап. на етаж) - това с актовете ще го спестя и мисля нещо такова да е - като пример (ако 10 от 18 се разпишат =~55%) - така ли трябва да изглежда правдоподобно
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт