Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 975
  • 810
  •   1
Отговори
# 510
Какво значи едно семейство в два апартамента?
 - Двама-трима човека, които се местят сутринта в единия апартамент, вечерта в другия?
 - Семейство с големи деца, като родителите живеят в единия апартамент, децата в другия? или
 - От двата апартамента са направили един по-голям и си живеят в него?
Ако е последното, мисля са прави да отказват. Големият апартамент не означава автоматично повече такси. Дори и целият етаж да са преустроили и ползват само те. Все пак таксите са за чистачка, асансьор и ток по стълбището, а на това се отразява броят на ползвателите/обитателите. На каква площ живеят за цапането и ползването на асансьора е без значение. Площта ще се отрази в парите за общите ремонти. Там вече ще си плащат двойно.

Направете си таксата на брой хора! По-страведливо е.

имат 2 апартамента с 2 нотариални акта. заградили са си част от коридора на етажа, така че това им е реално пространството за преминаване от единия в другия апартамент. кой къде спи не знам и не ме интересува. въпросът е, че таксите(месечните) от 15 години насам са на собственик/ апартамент - от долните етажи има жена с 2 апартамента - населява единия(пълна такса), за празния плаща половина. апартаментите, които останаха празни плащат наполовина, само тези(в описания казус) живеят в 2 и плащат за един. едва ли ще е лесно да променим таксообразуването(да е на брой хора). това с еднаквата такса незаконно ли е в крайна сметка?

# 511
Много красноречиво вече се отговори на този въпрос. Абсолютно извън ЗУЕС е това, което практикувате. На всичкото отгоре, необитаемите апартаменти са освободени от такса "Вход", а плащат 100%  за фонд "Ремонт и обновление". Друг закон и принцип за определяне на размера на таксите не съществува - събира се такса "Вход" според броя живущи и предназначението на обекта - ако е офис директно се смята от 3 до 5 пъти. Ако са инвалиди може да ги освободите от такса "Вход", ако отсъстват от жилището цяло лято или повече от 1 месец може да гласувате да се плаща 1/2 такса на живущ! Това, което се смята на апртамент е фонд "Ремонт и обновление" и то според % идеални части падащи се на всеки отделен апартамент. При нас понеже са с минимална разлика от стотинки сме фиксирали една кръгла сума, но всички бяха съгласни. В случай обаче, че едни имат 6%, а други значително повече, сметките са съвсем различни....
Прочетете ЗУЕС, достатъчно е ясен!

# 512
Много красноречиво вече се отговори на този въпрос. Абсолютно извън ЗУЕС е това, което практикувате. На всичкото отгоре, необитаемите апартаменти са освободени от такса "Вход", а плащат 100%  за фонд "Ремонт и обновление". Друг закон и принцип за определяне на размера на таксите не съществува - събира се такса "Вход" според броя живущи и предназначението на обекта - ако е офис директно се смята от 3 до 5 пъти. Ако са инвалиди може да ги освободите от такса "Вход", ако отсъстват от жилището цяло лято или повече от 1 месец може да гласувате да се плаща 1/2 такса на живущ! Това, което се смята на апртамент е фонд "Ремонт и обновление" и то според % идеални части падащи се на всеки отделен апартамент. При нас понеже са с минимална разлика от стотинки сме фиксирали една кръгла сума, но всички бяха съгласни. В случай обаче, че едни имат 6%, а други значително повече, сметките са съвсем различни....

необитаемите апартаменти не са освободени - вижте закона. с решение на общото събрание може да се гласува до 50% от таксата за времето, в което са необитаеми. за ремонти е ясно, че е на дял идеални части

# 513
Таксите по закон са две. Не виждам кое не е ясното в случая.

1.Такса режийни - тя е на брой обитатели - броите ги колко човека са и им събирате такса за управление. Независимо къде спят, техният брой е константно число.

2.Фонд ремонт - тук трябва да плащат за двата апартамента.

Та кое не е ясно?

# 514
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile тета, ти не си наясно.
те са си решили месечната такса да е на апартамент, сякаш апартамените ползват асансьори, светят лампи и цапат стъбища, а сега искат да наложат това решение на собствениците на двата апартамента.

за да е съвсем ясно - няма как да стане.
съдете ги и те ще спечелят.

за заградения коридор - дайте им срок да освободят етажната собственост.
 обърнете се към общината и пожарната за съдействие и евентуално бихте могли да ги накарате да го освободят.

и настават паравоенни действия.
 вие тях - те вас.

# 515
Е, ние им показваме правия път само....а те какво ще решат е отделен въпрос.

Така зададен въпросът - ми не, и аз да бях на мястото на семейството с двата апартамента, и аз нямаше да платя. И щях да се аргументирам защо няма да платя...

Щом са обединили и сляли двете такси, нека и ЕС прояви разбиране и отстъпи донякъде.....да се договорят там някакъв компромисен вариант. Обаче в пълен размер и двете такси по два пъти да им изискват - не е редно.

# 516
Много красноречиво вече се отговори на този въпрос. Абсолютно извън ЗУЕС е това, което практикувате. На всичкото отгоре, необитаемите апартаменти са освободени от такса "Вход", а плащат 100%  за фонд "Ремонт и обновление". Друг закон и принцип за определяне на размера на таксите не съществува - събира се такса "Вход" според броя живущи и предназначението на обекта - ако е офис директно се смята от 3 до 5 пъти. Ако са инвалиди може да ги освободите от такса "Вход", ако отсъстват от жилището цяло лято или повече от 1 месец може да гласувате да се плаща 1/2 такса на живущ! Това, което се смята на апртамент е фонд "Ремонт и обновление" и то според % идеални части падащи се на всеки отделен апартамент. При нас понеже са с минимална разлика от стотинки сме фиксирали една кръгла сума, но всички бяха съгласни. В случай обаче, че едни имат 6%, а други значително повече, сметките са съвсем различни....

необитаемите апартаменти не са освободени - вижте закона. с решение на общото събрание може да се гласува до 50% от таксата за времето, в което са необитаеми. за ремонти е ясно, че е на дял идеални части
Необитаемите по закон не плащат такса "Вход" прочете си Вие! Само фонд "Ремонт. Достатъчно съм юридически грамотна Wink

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 20:41 от drago_2008

# 517
Много красноречиво вече се отговори на този въпрос. Абсолютно извън ЗУЕС е това, което практикувате. На всичкото отгоре, необитаемите апартаменти са освободени от такса "Вход", а плащат 100%  за фонд "Ремонт и обновление". Друг закон и принцип за определяне на размера на таксите не съществува - събира се такса "Вход" според броя живущи и предназначението на обекта - ако е офис директно се смята от 3 до 5 пъти. Ако са инвалиди може да ги освободите от такса "Вход", ако отсъстват от жилището цяло лято или повече от 1 месец може да гласувате да се плаща 1/2 такса на живущ! Това, което се смята на апртамент е фонд "Ремонт и обновление" и то според % идеални части падащи се на всеки отделен апартамент. При нас понеже са с минимална разлика от стотинки сме фиксирали една кръгла сума, но всички бяха съгласни. В случай обаче, че едни имат 6%, а други значително повече, сметките са съвсем различни....

Необитаемите по закон не плащат такса "Вход" прочете си Вие! Само фонд "Ремонт. Достатъчно съм юридически грамотна Wink

То не е до грамотност, пише го в закона просто

# 518
Е то четене с разбиране също не е излишно да сме овладели в училище!

2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година., т.нар. "необитаеми апартаменти". Другото са просто отсъстващи над 30 кал. дни! Или за Вас "необитаеми" има някакво друго значение? Аз ясно съм пояснила и относно втората група как се случват нещата.

# 519
  • Варна

2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година., т.нар. "необитаеми апартаменти". Другото са просто отсъстващи над 30 кал. дни! Или за Вас "необитаеми" има някакво друго значение? Аз ясно съм пояснила и относно втората група как се случват нещата.
И сестра ми се обоснова с този член пред Частния Домоуправител, който от своя страна й отвърна, че можело да й намали таксата само с 3-4 лв. И трябвало да се питат другите собственици. 
В конкретния случай не става въпрос за необитаем, тъй като , авторката казва , че се ползват и двата апартамента. Да си направят таксите на брой живущи и ще си  решат проблема (до някъде).

# 520

И сестра ми се обоснова с този член пред Частния Домоуправител, който от своя страна й отвърна, че можело да й намали таксата само с 3-4 лв. И трябвало да се питат другите собственици.  
В конкретния случай не става въпрос за необитаем, тъй като , авторката казва , че се ползват и двата апартамента. Да си направят таксите на брой живущи и ще си  решат проблема (до някъде).
Вие прочетохте ли цялата дискусия? Авторката споделя и това, което аз коментирам:

"... долните етажи има жена с 2 апартамента - населява единия(пълна такса), за празния плаща половина. апартаментите, които останаха празни плащат наполовина"

Та ... това, че Ви разправят разни неща, било то професионални домоуправители, било то хора, които не разбират и не правят разлика между различните "ситуации", които засяга ЗУЕС  не ги прави достоверни и законни, а съответните лица - компетентни.

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 09:11 от drago_2008

# 521
Този частен домоуправител ...хм, над законодателят ли се е поставил. В нормата ясно е казано "Не плащат....", не е записано "Не плащат, ако частният домоуправител разреши/позволи"....смешник някакъв е този.
Бих го поканила в съда да се "аргументира" с този смешен негов довод...

# 522
  • Варна
drago_2008 , исках само да кажа, че в тази държава всеки си процедира както му е удобно. На мен ми е ясно, че заобикалят закона, пък и на кого ще му се занимава със съдилища, още повече за една входна такса.

# 523
  • гр. Варна
Сестра ми има апартамент,  който ползва точно две седмици в годината, плаща си всичко (над 25 лв . е входната такса).
drago_2008 , исках само да кажа, че в тази държава всеки си процедира както му е удобно. На мен ми е ясно, че заобикалят закона, пък и на кого ще му се занимава със съдилища, още повече за една входна такса.
Те не го заобикалят, а нарушават. Принципно всеки би се занимавал със съдилища, както се обжалват суми от 50лв по НП, а в посочения от вас пример, то 12м X 25лв = 300лв

# 524

всъщност пропускате половината. И хайде да си спестим умозаключения кой какво чете с разбиране...

(2) (Изм. - ДВ,бр. 57 от 2011 г.)Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили
6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната
собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) (Изм.- ДВ,бр. 57 от 2011 г.)Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от
идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който
отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на
отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал.1. За отсъствието се
уведомява писмено председателят на управителния съвет(управителят).

Общи условия

Активация на акаунт