Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 978
  • 810
  •   1
Отговори
# 495
И аз да задам един въпрос.

Един от апартаментите се ползва и за жилище, и за офис с достъп на външни лица. Каква такса трябва да плаща собственикът за текущите разходи? Като офис - с увеличение от 3 до 5 пъти (по решение на етажната собственост), това го разбрах. А за живеене - трябва ли към таксата като за офис да се добави и такса според броя живущи?

# 496
Еми не, само колкото гласувате от 3 до 5 пъти, няма как на едно основание да събирате 2 такси, едната за през деня, а другата за след 6 часа.... Реално не се събира и такса на глава за всеки служител от офиса, а само за увеличен пътникопоток. Ако толкова много цапат и се живее се обосновете на ОС и решение да събирате в 5-кратен размер.

# 497
Благодаря! Аз не съм казала, че трябва 2 такси, просто се чудех и затова попитах.

# 498
  • София
Спирателни кранове за парното на една от вертикалите се водят общи части, нали? В мазето на един от собствениците се намират, ако това има значение. Въпроса ми е ремонта им се заплаща от общите разходи, нали?

# 499
Да, от ЕС се заплаща, независимо в чий имот попадат. Те са част от инсталацията обслужваща сградата, а не конкретно кран на негов радиатор да речем.

# 500
  • София
Да, от ЕС се заплаща, независимо в чий имот попадат. Те са част от инсталацията обслужваща сградата, а не конкретно кран на негов радиатор да речем.
Предишния домоуправител е искал собственика на мазето сам да го поправя, сега някой са на мнение, че трябва верикалата, на която се падат крановете, трябва те да си го платят.
Аз съм новия домоуправител и мисля, че си е ремонт, който трябва да се плати общо от ЕС и да се прекрати предишната практика каквото засяга домоуправитела е общо, каквото не го засяга да се оправят сами.

# 501
Като бивш домоуправител точно така процедирах. Всичко се делеше от всички. Утре от другата страна ще пропищят и за там пак задружно ще съберете всички пари. ЗУЕС никъде не казва делене по щранговете да се прави и т.н. раздробяване на общите части. Поддръжката на сграда е капиталоемко начинание и е по- лесно и посилно да се разделя между всички. Такава е практиката. Утре ако се счупи врата на асансьора на 4 етаж само от тях ли пари ще съберете.....

# 502
  • София
То и за това е вече бивш домоуправител нашия, но исках да съм сигурна, че не греша за някой неща и за това питам тук.

# 503
Да, ама от 2 входа по-трудно се събират подписи (съгласие) и пари. Може да са повече апартаментите, съответно по по-малко да се събира, ама са повече хора, от които да събереш.

# 504
Здравейте,

моля за информация по конкретен казус в нашия вход - има семейство, които притежават 2 апартамента. В някакъв период ги даваха под наем като плащаха месечната такса ту за единия, ту за другия, никога за двата, дори да са били пълни(ние няма как много да проверяваме кой и кога влиза). От 2 години дойдоха те да си населяват апартаментите и плащат само за един апартамент. При нас таксата не е на бр. хора или част от идеални част, а е еднаква за всяко жилище. Та въпросът ми е - за колко апартамента трябва да плащат като имат 2 и ги населяват(едно семейство)?

# 505
# 506
  • Варна
Плаща се за всеки апартамент по отделно . Ако на общо събрание е решено , че не трябва да плащат, тогава може да им се опрости процент от таксата. Сестра ми има апартамент,  който ползва точно две седмици в годината, плаща си всичко (над 25 лв . е входната такса). Преди да се нанесем в нашето жилище(докато траеше ремонта) , плащахме таксите за него и за квартирата.

# 507
благодаря ви. и аз така смятам, че е, четох и закона, но те са страшно проклети хора и отказват - понеже били едно семейство...

# 508
Какво значи едно семейство в два апартамента?
 - Двама-трима човека, които се местят сутринта в единия апартамент, вечерта в другия?
 - Семейство с големи деца, като родителите живеят в единия апартамент, децата в другия? или
 - От двата апартамента са направили един по-голям и си живеят в него?
Ако е последното, мисля са прави да отказват. Големият апартамент не означава автоматично повече такси. Дори и целият етаж да са преустроили и ползват само те. Все пак таксите са за чистачка, асансьор и ток по стълбището, а на това се отразява броят на ползвателите/обитателите. На каква площ живеят за цапането и ползването на асансьора е без значение. Площта ще се отрази в парите за общите ремонти. Там вече ще си плащат двойно.

Направете си таксата на брой хора! По-страведливо е.

# 509
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
подкрепям птицата, освен за това "Направете си таксата на брой хора! По-страведливо е."
вярното твърдение е: единствения законен начин е. Simple Smile
това за месечните такси.
за фонд ремонт - според идеалните части.

сигурно вече съм досадна, но пк да си кажа:
направете всичко според закона и ще имате защита при проблем.
"ама ние така си решихме" залага бомби за бъдещето.

Общи условия

Активация на акаунт