Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

 • 25 689
 • 723
 •   1
Отговори
# 675
 • Мнения: 9 158
Grinning Кой очаквате да ви приложи закона - съседите, на които не им капе и могат да мъдруват и правят събрания 1 година докато решат за ремонта и после още година, две да събират парите.
Наемодателя, който може да каже - ако ви харесва, наема е нисък заради неудобствата, ако искате живейте, ако не се махайте.
Ремонтите не се извършват сами и се плащат.
Ти държиш да живееш там според постовете ти - център нисък наем, с животни си, съседите няма да тичат да ти правят ремонта или пък наемодателя да се разтича при тези условия, при които си и с държанието ти.

Дръж си твърдото мнение пред наемодателя, защо тук се правиш на ербап.

А кучетата ти регистрирани ли са, утре да не те изцакат съседите на ОС да плащаш повече и за тях и допълнително за чистене или да поставят въпроса пред собственика, че не желаят наематели с животни. Съседите ти също могат така по закон да ти направят живота черен. Grinning Или въобще да не разговарят с теб по тези теми, тъй като не си собственик и да не те отразяват колкото и да им се пениш и копче не можеш да им кажеш.


И тук няма нищо общо правовата държава, като ти е зор плати си спешния ремонт и чакай да ти възстановят парите.

Защо имам усещането, че не искаш да говориш с наемодателя или той те е отрязал с нещо в стил - правя ремонта и ти дигам наема  и сега съседите са ти виновни.

# 676
 • Мнения: 1 388
Очевидно не познавате въпросния закон. Тъй като работя, ще бъда по-лаконична от предишните постове, и без това се опитвате да се заяждате и да ми държите някакъв тон на мен, не знам защо.
Животните са котки, а не кучета и също са регистрирани в общината и с паспорти.
Това, че не тече тавана на съседите не означава, че не са длъжни по същия ЗАКОН, който обсъждахме, да участват в поправката му. Именно правовата държава има много общо тук, защото ако хората в блока не се интересуват от този закон и не го прилагат, то може и да няма пари в съответния фонд за ремонти, а от там нататък става много сложно за всички. И последно - запознайте се със ЗАКОНА и едва тогава може да ми се пените насреща. Вече съм се свързала с хората и имаме развитие. Повдигнах темата с покрива и понеже е често срещан проблем може някой да търси информация освен мен, както се и оказа.
Аз нямам интерес да оставя имота на хората да се разрушава, затова и се свързах с тях, за да реагират. Даже по-рано написах, че самата аз бих участвала с финанси в поправката, обаче вие продължихте да се заяждате и в последното си мнение. Странни хора, хапнете си едно макаронче от тези на снимката, за да ви е хубава вечерта. Всичко добро!

# 677
 • Мнения: 9 158
Работете си, не ви пречим, нито ни вълнува особено, че на наемателка някъде покрива и тече и смята, че всички са длъжни веднага да се разтичат да го оправят.
А вероятно нямате и договор като сме заговорили за правова държава, защото тези неща си ги пише обичайно по договорите за наем, кое как с ремонтите. Или договорките са ви други, което също е стандартно нисък наем и наемодателя не поема никакви ремонти и затова сега съседите са криви. Знаете си условията, но не ви се плаща цената. Имате избор, винаги може да си вземете и жилище, което не тече срещу съответната цена.

# 678
 • Мнения: 46 742
Е защо са тези заяждания? Много емоции вложиха някои, вместо факти.
Ако на някой не му харесва нещо в изказ, може просто да пропусне. А не да държи сметка кой какъв тон има или няма.
Така се отклонявате от същината на питането ... и смисълът на темата се губи.

# 679
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 26 466
в тази връзка да питам закона за етажната собственост каква тежест има? дали като истински закон? с наказания при неспазване? защото ние съвестно събираме пари по фонд Ремонти , от години,  но чувам че много блокове все още не го правят?

няма закон с тежест и закон без тежест.
има си разписани правила, има си и глава за глобите и реда за налагането им.
ако се действа по закона - събрания, протоколи, подписи, решения, законът ще ви защитава; ако всеки решава както си иска, решенията няма да са легитимни и в един момент ще трябва да си плати за "гяволъка".

# 680
 • Мнения: 4 424
Е баш в тази тема, в която пишат хора точно занимаващи се на практика с етажната собственост, да се казва, че не познават закона и да се пускат членове от него, е меко казано нелогично.
Закони много, ако всички ги спазваха, адвокатите и съдилищата щяха да останат без работа.
Адвокати, юристи още повече - бол, ама колко от тях са читави. Един добър адвокат би ви дал съвет и би ви съдействал, доколкото е възможно, да се мине без съд.

Скрит текст:
Май беше началото на култовия филм The War of the Roses, където Дани де Вито, в ролята на адвокат, точно това казваше.
Делата се точат дълго, едва ли ще стоите година-две с течащ таван, да чакате решение на съда. Аз ще си позволя да дам непрофесионално мнение, защото не съм юрист - спорно е доколко имате правен интерес да спорите с етажната собственост за нещо, което е задължение на собствениците, какъвто не сте.

# 681
 • Мнения: 9 158
Финансов интерес да спори с етажната собственост също няма, а освен че няма не може да бъде страна в един такъв спор, защото не е собственик. Дори да не го знаят всички съседи, все някой го знае. Проблемите на наемателя са проблеми на наемодателя, а не на съседите. За решение на проблема също няма интерес да ги обижда, на тях не им тече.
Може да си спори единствено с наемодателя.
Като не и харесват съседите и течащ покрив - свободни квартири има. За да вървят нещата в един вход зависи от всички,  а не само от другите срещу които се скача.

# 682
 • София
 • Мнения: 7 480
По колко събирате за фонд Ремонт? 20лв/год ни се струват малко.
 И за (почти ) неотложен ремонт, направен без ОС, как се събират (задължават) сумите?

# 683
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 26 466
как сметнахте 20лв/ година?
за най-малкия апартамент е 12 х 6,50 (до миналата година беше 6,10).
за останалите - пропорционално.

всички разходи за ремонт се разпределят пропорционално на идеалните части.

# 684
 • Мнения: 46 742
По колко събирате за фонд Ремонт? 20лв/год ни се струват малко.
 И за (почти ) неотложен ремонт, направен без ОС, как се събират (задължават) сумите?

По 10 лв на месец събираме ние.

# 685
 • София
 • Мнения: 7 480
По колко събирате за фонд Ремонт? 20лв/год ни се струват малко.
 И за (почти ) неотложен ремонт, направен без ОС, как се събират (задължават) сумите?

По 10 лв на месец събираме ние.
Уоу...
Защо толкова много - ние за щранговете например събирахме отделно? Но скоро и покрив ще се прави... там не знам вече...
За 7-8% разлика (в площта на апартаментите) има ли смисъл да се смятат идеални части и сложно ли е? До сега не са (но за покрива може би ще се наложи).

# 686
 • Мнения: 1 050
На различните места различно събираме - 10 лв, 6,50 лв, 30 лв., 3 лв. Като уточнявам, че сумата е еднаква за всички имоти.
Ако не се събират суми от дълго време пари все няма, затова на едното място сумата е 30 лв. докато се запълни касата /но се прави ремонт на общи части, входна врата и други и пари трябват/.

# 687
 • Мнения: 46 742
Така решихме. Всички дават, и бабите и пенсионерите-семейства. Зящото сме малка кооперация и ако събираме по 2 лв, за нищо няма да стигнат.

Искаме и звънчева система да сложим, че сега летят едни ключове от терасите, тъй като долу се заключва, асансьор няма и така е сега системата за отваряне на гости.

Първо ремонт на покрива обаче.

# 688
 • Мнения: 466
ние събираме 40лв месечно, имаме охрана, и сме сметнали, че реално 6.5 от тях са за фонд ремонти. еднакво е за всички, макар че аз не съм съгласна - просто така са почнали преди 15 години. Но сега ще събираме отделно голяма сума за ремонт на покрива и за нея ще настоявам да е според идеалните части - има хора с апартаменти по 75кв и по 140кв - не е ок да е еднакво.

# 689
 • Мнения: 9 158
Не събираме, имаме отдадени общи помещения под наем и той влиза във фонд ремонт. За по-скъпи ремонт се доплаща нещо към тези пари.

Общи условия

Активация на акаунт