Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 228
  • 810
  •   1
Отговори
# 270
  • гр. Варна
teta75, а не може ли подземните гаражи да са отделна етажна собственост?
На принципа в една сграда с два входа две етажни.
(гаражите са самостоятелни обекти, с нот. актове в които са вписани % ид. части от сграда)
Преизчисляват се % само за гаражите.

# 271
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нашите са отделна етажна собственост, отделили са се още при строежа. имат си отделни партиди за ток и вода, защото имат осветление и контакти, имат си и водопроводни отклонения и канал.
това не ги освобождава от фонд ремонт, защото покривът е общ, тръбопроводите и ел. инсталацията също.

# 272
  • гр. Варна
През нашите подземни гаражи само преминава канализацията на сградата. Няма отклонения за ВиК.
Няма мивки, няма WC-та. Така е по инвестиционния проект, така е и приета сградата в експлоатация.
Отделни са партидите за ток, но инсталацията е към друга сграда.

# 273
teta75, а не може ли подземните гаражи да са отделна етажна собственост?
На принципа в една сграда с два входа две етажни.
(гаражите са самостоятелни обекти, с нот. актове в които са вписани % ид. части от сграда)
Преизчисляват се % само за гаражите.

Отделянето касае само УПРАВЛЕНИЕТО. Не и разпореждането и ползването на тези общи за всички части на сградата.
Правото на собственост съдържа тези три неща - право да управляваш вещта, да я ползваш и да се разпореждаш с нея.

Отделянето в отделна ет.с-ст НЕ  променя собствеността такава каквато е тя по документите за собственост. Макар и отделени в отделна, те не престават да имат ид.ч и от другия вход.

Това отделяне за мен е едно такова никакво. Нищо не постигаш с него. Само обърква. Личното ми становище е това.

Това е моето мнение по въпроса.

# 274
  • гр. Варна
teta75, благодаря за разясненията.

# 275
Здравейте, знаете ли дали изобщо има закон забраняващ отглеждане/хранене и т.н. на бездомни животни в общи части?

# 276
Вземате си решение на общо събрание да НЕ може и готово.

Друг вариант.- товарите ги в колата котета /предполагам за котки е питането/ и ги карате на другия край на града.

# 277
Здравейте,в блока имаме проблем със спукана тръба за мръсния канал.Но ,тъй като в единия от апартаментите, в който трябва да се сменя тръба не живее никой от години (и не се знае кой е собственикът).. Въпросът ми е как по законен начин да влезем в апартамента и да разрешим проблема?

# 278
  • Варна
В кметството си намерете човека, който отговаря за етажната собственост, също поговорете и с кварталния ви полицай.

# 279
Проверете в имотния регистър кой е собственика.
После по ЕГН се опитайте да разберете кой е настоящ и постоянен адрес....все имате познат в някоя държавна структура...да ви подшушне ..

# 280
  • в рaя
Здравейте! Имам едно питане Simple Smile от края на февруари месец не живеем в апартамента, защото няма кой да ни гледа децата от началото на грипните ваканции. Още март уведомих домоуправителя, че временно няма да сме в апартамента, нямахме представа дали ще е за месец, или до септември, или до края на годината. Но не го направих писмено както пише в закона, ами просто му казах. Въпроса ми е сега дължим ли сумата за поддръжка на общите части (при нас 24 лв.) за периода, който не обитаваме апартамента?

# 281
  • Варна
Какво сте решили за такива случаи на ОС? Законът дава възможност да се освободят неживущите постоянно от някои такси. Зависи как сте го гласували. Ние също имаме няколко жилища, които не се обитават за дълги периоди от време, но сме гласували да не се освобождават от такси.

# 282
  • в рaя
Какво сте решили за такива случаи на ОС? Законът дава възможност да се освободят неживущите постоянно от някои такси. Зависи как сте го гласували. Ние също имаме няколко жилища, които не се обитават за дълги периоди от време, но сме гласували да не се освобождават от такси.
Нямам представа, края на септември се нанесохме, жилището е под наем, и не сме присъствали на никакви събрания. Явно като се върнем някой ден (ако има училище), ще разберем дали ще платим хубава дума накуп Simple Smile

# 283
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте! Имам едно питане Simple Smile от края на февруари месец не живеем в апартамента, защото няма кой да ни гледа децата от началото на грипните ваканции. Още март уведомих домоуправителя, че временно няма да сме в апартамента, нямахме представа дали ще е за месец, или до септември, или до края на годината. Но не го направих писмено както пише в закона, ами просто му казах. Въпроса ми е сега дължим ли сумата за поддръжка на общите части (при нас 24 лв.) за периода, който не обитаваме апартамента?
Има си закон за управление на етажната собственост. Според него не дължите такси за периода, ако отсъствате повече от месец.

# 284
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на първа страница има линк към ЗУЕС

Цитат

Общи условия

Активация на акаунт