Хайде на театър - 7

• 72 517
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Прочетох, че 199 са затворили.  Не ми се проверява. От нас зависи да продължат да дишат.
Затворили са, засега за две седмици, заради 8 положителни проби. Очакват се още резултати. Hе е само до зрители. Aртистите и те са хора, сред тях има както безстрашни, така и други, които се притесняват да репетират и играят. A и не е редно при това положение.
Добре де, те са толкова камерна сцена... играят се постановки от 1 или 3-4 човека
Видяха какво се случи миналия сезон. Виждат какво идва. Що не снимат постановките за он-лайн излъчване? Аз разбирам, че не е същото , разбирам че е леко тъпо за театър, Имало авторски права? Ами вижте , направете ваше авторско представление или договорете с български автори. Но това е бъдещето явно. Трябва да се реагира някак
Имаше детски представления миналата зима, на други театри, гледахме ги с децата, платихме и билети хем бяха пожелателни тези билети.
децата писаха в чата... имаше томбола нещо.. Актрисата прочете коментарите като цитираше имената на децата на живо и децата "умряха" от кеф.
Ами какво?
Дигитална трансформация, разбирам че няма как да е 100% навсякъде. Театъра не е подходящ. Но иначе затварят и умират.
Пък аз бих "гледала" он- лайн всичко и с билети... сега не ходя... че имаме болни възрастни … И изобщо за какво се изолирахме и мъчихме толкова време, че сега да тръгна по кина и театри? Така ще е.. Ядосвам се, ще ме прощавате; За артистите . Хем да им помогна, хем нямам как  Confused Confused Тъжно е това, но трябва да се адаптират Disappointed Relieved

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 13:37 от Cabo San Lucas 40

# 616
  • София
Във ФБ съм харесала страницата на всички театри и истината е, че почти няма ден, в който да не е отменено поне 1 представление.

# 617
  • София
...
Имаше детски представления миналата зима, на други театри, гледахме ги с децата, платихме и билети хем бяха пожелателни тези билети.
децата писаха в чата... имаше томбола нещо.. Актрисата прочете коментарите като цитираше имената на децата на живо и децата "умряха" от кеф.
...
За кой спектакъл става дума? Може би за "Неродена мома"?  Ние го гледахме дори 2 пъти докато се излъчваше, а аз съжалих, че не съм дете, за да й пиша. Беше съвършен контактът със зрителите, но мисля, че защото актрисата е уникат Simple Smile

# 618
“Неродена мома” беше страхотно, наистина. И “Черното пиле” изгледах с голям интерес, въпреки кошмарното качество.

# 619
Театър на компютърен екран не е театър.

# 620
Ако е на телевизионен става ли или само на компютърен не е театър? В празни зали и затворени театри също не е кой знае какъв театър.

# 621
Театърът е темпорална форма на изкуство.

# 622
  • София
Театър на компютърен екран не е театър.
То това е така, не е същото. Никой не спори. Въпросът е да се намери начин да не загинат актьорите.
И второ, бъдещето е на интерактивните форми на изкуство. Няма какво да се лъжем.  Пандемията само засили бързината на процеса. И тази трансформация все някога ще се случи.
И дава други пък възможности, ... които може да са интересни

# 623
В този случай вече не говорим за изкуство.

# 624
Правата на толкова известни театрални постановки, опери, балети, концерти и какво ли не, се купуват и се излъчват по платформи, кина и къде ли не. И това е единственият шанс на много хора да се докоснат до тях, дори и да съзнават, че не може да се сравни с посещение на живо. Разбира се, нашите творци могат да си вирят носа до небето и да продължават да твърдят, че няма как да стане и не е същото, и да изчакат след 2-3 години хората да се върнат по театралните салони, евентуално. Пък ние ще си останем с върховото постижение на един стриймнат куклен театър.

# 625
  • София
Как пък да не е изкуство? Тук може да се спори
Независимо аз как достигам до него, до изкуството, ако някой го е направил, сътворил или представил, си е изкуство. Гледам картини на велики художници и мога да ги видя он- лайн само, защо тези картини да не са изкуство,  ако не ги гледам на живо?
Изобщо аз ако съм емигрант в ЮК и съм фен на българският театър, ще го гледам с удовоствие он лайн и аз печеля и театъра печели, не е ли тъй? Thinking Даже 3d oчила ще ми измислят някой ден, и ще съм повече "присъстваща на сцената" от всеки друг в залата Wink , ако иде реч за въздействие... И Христо Шопов например ще ми говори само на мен . А? Размечтах се малко, но може да стане.. Що?

# 626
Говорим за театър а не за картини. Театърът съществува тук и сега. Когато го запишеш на лента вече не е театър.

# 627
И Пловдивския театър затвори заради аткьори с коронавирус. Толкова се надявах на "Дебелянов и ангелите".

# 628
  • София
Тогава да гледаме телевизионен театър или подобна он- лайн форма с цел оцеляване ( изобщо на театъра).
Мисля че си е изкуство , но все едно...  говорехме дали е изкуство, а не дали е театър...
Струва си да пробват, иначе ще загинат , а това не е хубаво.

# 629
  • София
Надявам се театъра да не се превърне в интерактивна форма на изкуство. За тази цел има кино и телевезия Simple Smile
Онлайн стрийминга може да е временно решение и е хубаво да се обмисли от ръководствата на театрите, но ми е тъжно за актьорите, които трябва да играят пред празни зали. А и не всички театри имат записи на постановките си или достатъчно добра техника, която да позволи качествено предаване на звук и картина. И най-важното, поне за мен, ще липсва - енергията, емоцията, която се създава между актьор и зрител.
И е ужасно тъжно когато във време на пандемия барове, дискотеки и чалготеки са отворени и в тях не се спазват никакви мерки, а ежедневно четем за отменени постановки и затварени театри.

Общи условия

Активация на акаунт