Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №4

• 53 518
  • 806
  •   1
Отговори
# 285
На ТЕЦ. Тухла с хубава изолация.
У нас под 20 градуса не пада, освен ако навън не е - 20.

# 286
43 лв., като около 35 ни е обичайното потребление, останалото е от малко охлаждане с климатик.

# 287
  • София
При мен, в София - само 5 дена от отчетните за последния месец имаше човек в апартамента - за един месец сметката е 9.60, докато нямаше никой работеха само хладилник, рутер и два декодера на Виваком. Последните 5 дена печка, микровълнова, лаптоп и телевизор.

# 288
  • Велики Преслав
А пък аз имам 80 лв в къщата и 300 лв трифазен ток!

# 289
Нашата е 96.95лв, бойлер постоянно включен, котлони, фурна, робот, ТВ, компютър почти постоянно включен, пералня. Нямаме сушилня и съдомиялна, климатиците още не сме ги пускали, че при нас е още топло.

# 290
  • Пловдив
Ако трифазния ток не се таксува като битов тези 300лв ,трябва да са двойно по-малко.
Като сравних моята сметка от 150 лв на стопански абонат с тази на свекърва ми(същото ЕРП) се оказа,че за повече изразходени киловати,нейната сметка е 80 лв.

# 291
  • Велики Преслав
Това за трифазния ток, към мен ли се отнася? Аз мисля, че ми е реална сметката.

# 292
  • Пловдив
Да,за теб ,ако не си битов абонат,защото поскъпването на промишления ток е много голямо.
В моя случай ,киловатите са 370 за 150лв,но докато нямам УВЕ на къщата,ще търпя високи сметки.

# 293
  • Велики Преслав
Битов абонат съм. Консумацията ми е много голяма.

# 294
  • Русе
Аз съвсем скоро разбрах,че имаме трифазен  ток, нали съм снаха и хал хабер си нямам, та ми направи впечатление,че сметката ни е на два реда. Питах, оказа се втори електромер за трифазния ток. За какъв ни е.. не знам. Вчера излезе сметката до 15.10- 130 лв. отново- пералня, бойлер, печка и 3 лаптопа. Енерго- про.

# 295
  • Велики Преслав
Ами много неща можеш да направиш с трифазен ток. Например да си вземеш трифазен проточен бойлер да захраниш печката или термопомпа да си купите.
Повярвай ако си с обемен бойлер и преминеш на проточен, ще се родиш. Аз никога не се ограничавам.

# 296
42. 19 новата сметка- нисичка ми е, и климатик пусках. Лятото под 50 не падам.

# 297
  • Пловдив
Трифазният ток си е хубава екстра и ако няма консумация не се плаща нищо.
 Ние също тръгнахме с идеята за проточен бойлер,даже пуснахме по-голяма мощност трифазен.Но,към проточен няма как да вържем рециркулационна помпа,за да имаме топла вода   на момента във всяка баня.Зимата е тегава  да чакаш  2 мин . топла вода  до по-далечна точка.А,да правим инсталации от проточен ,свързан към малък обемен ми се видя излишно,защото тогава губя смисъла на проточния.Сега сме с 200л бойлер и водата пак не свършва.Децата взимат вана всяка вечер.

# 298
  • Велики Преслав
42. 19 новата сметка- нисичка ми е, и климатик пусках. Лятото под 50 не падам.
Блазе ти!

Нелина, вие към кой доставчик сте? Аз годишно плащам такса обслужване.
Обаче системите ви не мога да ги разбера. То проточния под налягане, се свързва като обемен. Аз бях с такъв, много ми беше хубав, след това преминах на термопомпен, ама зимата си искам врялата вода за някои неща и сега реално съм с два, свързани паралелно. Втория(проточния) тръгва когато водата в обемния бойлер падне под 70⁰

# 299
  • Пловдив
Ние сме към EVN.
Ясно ми е как се свързва проточния,но си представи къща на 2 етажа с 3 бани.Бойлер на втория етаж и едната баня е в другия край на първия етаж.Изградихме 3ти тръг за вециркулация.За да може помпата да върти вода в него,трябва да идва от обемен бойлер.
Трябва да вържем два бойлера -проточен и обемен,да но в тази схемата как да сложим и колектор?Не,че неможе,но е безмислено да се върже солар за 80л.бойлер.

Трифазния Сименс бойлер,който можеше да се ползва със солар тип термосифонка  и да пропуска по-топла вода без да се включва,го спряха от производство.Има на стибел,но цената никак не ми харесва.
Затова сега сме просто на един бойлер от 200л. с една серпентина за солар.Простичка схема.

Общи условия

Активация на акаунт