Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №4

• 53 570
  • 806
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте ,
Този месец от нищото ни гръмнаха с 260+ лв ток .... Звъннах веднага , чакам техник да дойде тъй като за нас това е прекалено много . Готвим само на газ , пералня и сушилня се пуска 1 път в седмица и то сушилнята на нощно , бойлер също на нощно, през деня се спира . Спалнята се отоплява с конвектор , но до сега не сме плащали повече от 130 лв. А този месец дори киловатите са двойни бих казала и тройни ... Знам че има възможност да е вдигната цената на тока , но повече ме притесняват високите киловати които са 900+ ..
 Но въпроса ми е , с нов климатик сме (само 1 в 12кв.м стая ) , който е нагласен през деня от 8:00 до 20:00 да е на 22°  , a вечер на 18°. 
( ето го и него https://www.technopolis.bg/bg/Invertorni-Split-sistemi/Invertore … 5S2SM1FA/p/651121 ) Не разбирам много от тези работи  , но възможно ли е да е от климатика тази голяма разлика ... Питам вас ако техника дойде и евентуално няма проблем с електромера какво може да направя .
Направих експеримента с изключване на всичко да проверя дали още засича , но  промяна няма .

# 481
  • София
Свързах се с ЧЕЗ за огромната сметка за миналия месец. Еми не са имали достъп до електромера и са успяли чак минали месец да го проверят и това е приравнителна сметка. Доста некоректно според мен, но нямаме избор и ще платим пък новата сметка ще видим какво ще ни изтормозят и ако се наложи ще се разправяме...

# 482
  • Велики Преслав
Zexse, вие използвате конвектор, който на дали е с малък разход.
Този климатик не е подходящ за вашето помещение, та от там и високия разход.

# 483
Здравейте ,
Този месец от нищото ни гръмнаха с 260+ лв ток .... Звъннах веднага , чакам техник да дойде тъй като за нас това е прекалено много . Готвим само на газ , пералня и сушилня се пуска 1 път в седмица и то сушилнята на нощно , бойлер също на нощно, през деня се спира . Спалнята се отоплява с конвектор , но до сега не сме плащали повече от 130 лв. А този месец дори киловатите са двойни бих казала и тройни ... Знам че има възможност да е вдигната цената на тока , но повече ме притесняват високите киловати които са 900+ ..
 Но въпроса ми е , с нов климатик сме (само 1 в 12кв.м стая ) , който е нагласен през деня от 8:00 до 20:00 да е на 22°  , a вечер на 18°. 
( ето го и него https://www.technopolis.bg/bg/Invertorni-Split-sistemi/Invertore … 5S2SM1FA/p/651121 ) Не разбирам много от тези работи  , но възможно ли е да е от климатика тази голяма разлика ... Питам вас ако техника дойде и евентуално няма проблем с електромера какво може да направя .
Направих експеримента с изключване на всичко да проверя дали още засича , но  промяна няма .

Според мен е нормално един климатик и един конвектор не знам другите какво мислят..

# 484
  • Велики Преслав
Ами добре подбран климатик за 12 кв би изхарчил 30 най-много 40 лв. От конвектора се бърка работата и от това, че климатика е много неподхозящ за помещениено.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 07:41 от Васил Василев

# 485
А какво му е на тоз климатик специално, че да харчи 200 вместо 30 лв? Защо е неподходящ?

# 486
  • Велики Преслав
Ами не ми е удобно да ти обяснявам тук, ще кажеш, че е спам. Ако искаш прехвръли питането си в темата за климатици или на лично. Ще ти опиша на дълго и на широко.
Тука мога да ти кажа, че 200 лв на дали е изхарчил, но 80-100 може.

# 487
Нашата сметка за ток е 99.37лв, много съм доволна. Климатиците сме ги пускали за по няколко часа вечер, и започнах да изключвам бойлера през деня като ни няма. Очаквам следващата сметка даже доста по висока, защото ще включва многото почивни дни.

# 488
  • София
Някой може ли да ми каже колко стотинки на киловат са сумарно всички добавки?

# 489
Извинявам се , станало е грешка при писането 24 кв.м ни е стаята с климатика  , конвектора работи на 750 W и то не по цял ден,  а за няколко часа колкото да стопли стаята ( малка стая 12кв.м) и както казах дори когато сме го ползвали на по високи W  и то по цял ден повече от 130лв не сме плащали . Забравих да добавя , че  климатика за отчета от 23.11 до 23.12 да сме го ползвали най много 10  дена тъй като те го монтираха на 9.12 и после на празниците не си бяхме в къщи ..

# 490
Пишете че има възможност да била вдигната цената на тока.
Не е възможност. Вдигат я всяко лято, а тази година май и два пъти...

Вижте да не е станала грешка и на ваше име да са отчели киловатите на друг електромер. Просто пуснете писмена жалба до ЕРП-то...те ще проверят и отговорят.

# 491
Току що засякох тока за 24 часа -  от 14:00 вчера до 14:00 днес .. през което време климатика беше спрян , конвектора и бойлера  бяха пуснати само на нощно . През деня само лампите работеха - ни пералня ,ни сушилня, нищо ... Дневното имам 26 kw  нощно - 10 kw ...  което прави пак 900 kw на месец със и без климатик не мога да си го обесня .... Да добавя , че снощи намалихме конвектора на по ниски градуси  и спираше и пак се пускаше .

PS: Незнам дали има общо , но от 2,3 месеца крушките ни много често взеха да гърмят и примерно ако  пусна пералня със сушилня  и пусна дори и за секунда микровълновата  или какъвто и друг уред да е ,изключва бушона ..

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 14:17 от Zexse

# 492
Току що засякох тока за 24 часа -  от 14:00 вчера до 14:00 днес .. през което време климатика беше спрян , конвектора и бойлера  бяха пуснати само на нощно . През деня само лампите работеха - ни пералня ,ни сушилня, нищо ... Дневното имам 26 kw  нощно - 10 kw ...  което прави пак 900 kw на месец със и без климатик не мога да си го обесня .... Да добавя , че снощи намалихме конвектора на по ниски градуси  и спираше и пак се пускаше .

PS: Незнам дали има общо , но от 2,3 месеца крушките ни много често взеха да гърмят и примерно ако  пусна пералня със сушилня  и пусна дори и за секунда микровълновата  или какъвто и друг уред да е ,изключва бушона ..
Дали има вероятност някой да се е вързал за вас? Ние също имаме 900 кw, но при нас климатикът работи постоянно. Отделно в кухнята пускаме конвектор поне за 4 - 5 часа на макс. Бойлерът не го изключване с бебе съм и ми трябва винаги топла вода, отделно 3 - 4 перални на седмица, микровълновата я ползвам 6-7 пъти дневно, за да топля вода за храната на малкия. Готвим 2 - 3 пъти седмично пак на ток, имаме и 2 телевизора, които изключваме само вечер.

# 493
Нашият ток продължава да е 23 лв, при все че вече готвим на ток и махнахме газовата печка. И с газовата печка даже не сме падали под 25 лв. Доста странно. 🤷 Но за сметка на това пък сметката за парното не прощава!

# 494
  • Стара Загора

Дали има вероятност някой да се е вързал за вас? Ние също имаме 900 кw, но при нас климатикът работи постоянно. Отделно в кухнята пускаме конвектор поне за 4 - 5 часа на макс. Бойлерът не го изключване с бебе съм и ми трябва винаги топла вода, отделно 3 - 4 перални на седмица, микровълновата я ползвам 6-7 пъти дневно, за да топля вода за храната на малкия. Готвим 2 - 3 пъти седмично пак на ток, имаме и 2 телевизора, които изключваме само вечер.

Възможно е , техника като дойде ще се разбере . Въпреки , че незнам как в блок се свързват , не съм на ясно. 
Днес мисля да направя експеримент абсолютно нищо няма да пускам през деня, ще изключат всичко от контактите освен 1диния телевизор   и утре пак ще го проверя , пише ли 26 киловата значи нещо наистина  не е на ред .

Общи условия

Активация на акаунт