9 ФЕГ - 4

• 44 437
  • 760
  •   1
Отговори
# 135
[
Откъде се появи тази информация? Пропуснала съм я.
[/quote]

От седмокласната тема, една дама изрече категорично, че нито един предмет не се изучавал на френски.

# 136
  • София
Хм, а някой друг потвърди ли го? Обясни ли откъде е тази информация или ЕЖК?

# 137
Абе много е гадно във френската, акана, лоша гимназия Joy

# 138
  • София
Абе много е гадно във френската, акана, лоша гимназия Joy
И френски даже ги карат да учат. Ужас!

# 139
Жената е с дете във ФЕГ доколкото разбрах. Може би зависи за кой клас става въпрос.

# 140
  • софия
Разбира се. Но това важи за всеки етап от образованието. И пак казвам, гимназист трудно ще го накарате да отиде някъде, без да има желание. П.П. Моята дъщеря учи във ФЕГ, не ходи на уроци. Но най-вероятно ще се яви на матура по английски, език, който не е учила от 4-ти клас, но нивото й е много по-високо, отколкото на френския. И планираме да покрие сертификат за немски, който е учила до 7-ми клас в 20-то и сега й е втори език. Сами си правете изводите. Може би не е попаднала на добър учител, може да не е нейният език, може тя да не е положила достатъчно усилие. Но фактите са си факти, другите два езика са й по-силни. Отделно към този момент в тази гимназия не се учат други предмети на френски, което би трябвало да е норма в една езикова гимназия. Но какво ли разбирам аз.
Каквото и да е, нашето първо желание е ФЕ/АЕ и заявлението е подадено.

# 141
  • София
Току-що попитах. Тази година в девети клас са учили частично история и философия на ФЕ. Учебници няма, по записки и преснимани материали се работи.
Не зная дали за всички паралелки е така.

# 142
  • София
Дъщеря ми изучаваха на френски история, химия и география в  9, 10 и 11 клас. Завърши тази година. Учителите, които и преподаваха, са си все още в гимназията.

Може би не е попаднала на добър учител, може да не е нейният език, може тя да не е положила достатъчно усилие. Но фактите са си факти, другите два езика са й по-силни.

Може много работи и е важно да се уточняват и най-важното да сте наясно със себе си. Познанията и по английски и немски само от училищно преподаване ли са, или е наблегнато на външни курсове?

# 143
  • София
Колко ще овладее някой френски си зависи от него,дали учи, колко и как учи езика.
Не може да се очаква всички да го знаят на едно ниво. А ако някой има пропуски, има и частни уроци,за да се избистрят и подредят нещата, но пак зависи от ученика.

# 144
  • София
аз съм питала майки на по-големи деца от ФЕГ, вкл. сега завършващи - казаха, че основните предмети се учат на френски - химия, физика, история, география.

имам отзиви и от майки на деца 9-ти клас, по новата програма, които споделиха, че по време на ДО се преподавало на български и че нямало учебници на френски за предметите по новата програма.

може би оттам идва проблемът? да се надяваме, че ще се появят учебници скоро.

колкото до нивото на усвояване на езика - там пък получих най-разнообразни отзиви от родителите.. като почнеш от "нищо не научи", минеш през "не го харесва тоя език, но се справя добре, взе и сертификат" и стигнеш до деца, които са взели дори и по-висок сертификат от нивото на завършване.

езикът е труден - по-труден от немски, много по-труден от английски и испански. това трябва да е ясно. ученето на френски е много и здраво, иначе не става.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 10:56 от AnMary

# 145
Много зависи кой ще ти се падне по френски. Някои яко преподават, други те и увличат и запалват, ама може да уцелиш и греда...

# 146
  • София
Май навсякъде е така.

# 147
Да
Все пак това е гимназия със по 6-7 паралелки...това са много деца и учители.

# 148
  • София
Много зависи кой ще ти се падне по френски. Някои яко преподават, други те и увличат и запалват, ама може да уцелиш и греда...

ами не е само това. във всяко училище, по всеки предмет, има отличници и има тройкаджии. при един и същ учител едно дете се справя за 6 с лекота, а друго дете се мъчи за тройката. няма учител с ореол на главата, който да е постигнал цял клас или випуск отличници -  в случая с езика - научили езика.

нима в  АЕГ и НЕГ всички излизат с перфектен език? много се съмнявам. нима там не ходят на уроци по езика допълнително? ходят...

навсякъде има а) работливи и недотам работливи; б) заинтересовани и недотам заинтересовани; в) трудно учещи езици и лесно учещи езици

комбинацията от тия 3 фактора дава най-разнообразни постижения.

# 149
  • София
Хах, всички сме в шок от новата информация, че във фег не се учат предмети на езика. И за горните класове се интересувам аз, не само в 9-ти.

Предмети, изучавани на френски език от моя син:
В 9-ти клас - история, география, физика, химия
в 10-ти клас - история, география, биология и часове с носител на езика - Мария Порфирис (не помня как беше формулирано като разпис, вероятно СИП).

в 11-ти и 12-ти клас предмети, изучавани на ФЕ не бяха предвидени в учебните планове за наборите до 2002г. включително. За наборите от 2003 г. нататък не съм запозната.

Успех на бъдещите франкофони.

Общи условия

Активация на акаунт