9 ФЕГ - 4

• 44 599
  • 760
  •   1
Отговори
# 330
В другите е нормално да не искат  защото няма предвидени имунизации, чак на 17г има реимунизация за тетанус. Но ръст, тегло и "клинично здрав към дата 10.09" са валидни година за година. И малко ме съмнява да започнат да ги опрощават на родителите.
Само да не реши мон и пср да иска за 15.09.

# 331
  • София
...Само да не реши мон и пср да иска за 15.09. ...
И аз си го помислих, ама викам да не давам идеи и не го написах

# 332
Няма да поискат. Няма кой и как да направи почти 700 000 теста за толкова кратко време.

# 333
не само
после всяка седмица ли ще ги искат?
по какво се различава 15 септември от 5 октомври /примерно/?

# 334
  • София
Не се сетих, че нямат капацитет.

# 335
  • Sofia
...Само да не реши мон и пср да иска за 15.09. ...
И аз си го помислих, ама викам да не давам идеи и не го написах

Сакън Wink нидейте Simple Smile

# 336
Беше ми интересно да прочета как е по света, ето за взаимстване на идеи, евентуално (може да добавяме и за други държави):
В Ирландия учебната година започва след две седмици и по този повод онзи ден получих имейл с 5 страници инструкции от училището на дъщеря ми. Става въпрос за secondary school т.е. след 6-ти клас. Всеки ученик трябва да си носи от вкъщи маска, дезинфектант, дезинфекциращи мокри кърпички и пакет сухи носни кърпички. Всички тези неща ще са налични и в училище и ще се раздават при нужда. Чешмичките за пиене на вода ще бъдат премахнати, а диспенсърите за хартия за ръце в тоалетните ще бъдат заменени със сешоари. На територията на училището ще има 57 станции за дезинфекция. Всеки клас ще учи в собствената си стая, с изключение на часовете по практика. Досега класовете се местеха за всеки час в различна стая. Вратите на всички класни стаи ще стоят отворени през цялото време, за да не се докосват излишно от никой. Чиновете ще са разположени така, че между учениците да има по 1м дистанция, а между учителя и учениците 2м. И учителите и учениците ще трябва да са с покрито лице/маска през цялото време още с влизането си в сградата. Ще е доста тегаво, тъй като часовете са от 8.50 до 16ч. Ще бъдат предвидени "малки почивки от маските", по време на които децата и учителите ще могат да ги махат за кратко, но само докато са навън и спазват дистанция от 2 м. Междучасията, които са само две за целия ден ще бъдат по график. Всеки клас ще се храни в стаята си. Вещите на всеки ученик( кутия за обяд, бутилка за вода, униформа, несесер, калкулатор и т.н.) трябва да са надписани с етикет с името на ученика. Извънкласните занимания са отменени поне до ноември. Учебната година започва на 31 август поетапно с половин ден обучение и запознаване с новите правила. В понеделник започват да кажем седмите класове (1-st year) и тези, които завършват (6-th year), във вторник деветите класове (3-rd year) и т.н. Дъщеря ми е трета година и ще започне училище на 1 септември с половин ден. При наличие на някакви симптоми ученикът трябва да си остане в къщи. Ако някой развие симптоми по време на часовете, ще бъде изолиран в определено за целта помещение, докато дойде някой да го прибере. Това е накратко най-важното.

# 337
  • София
" И учителите и учениците ще трябва да са с покрито лице/маска през цялото време още с влизането си в сградата. "

Това с маските за цял ден звучи убийствено! Дано в БГ да не напреднат толкова! Иначе другите неща звучат логично.

# 338
За други държави четох, че децата ги свалят в час, но при отворени прозорци, врати и с инструктаж как точно се махат, за да не се замърси маската. Но всичко е много индивидуално - база, брой деца, че дори и възпитание, манталитет.. защото напр. си представям как децата на определени нации ще спазват стриктно дистанция и ред, но за други ми звучи направо невъзможно. А и са деца преди всичко!

На мен ми се върти обаче нещо друго, дали не случайно сега започнаха ремонта, защото знаят, че ще сме основно ДО и това ще е благоприятно и удобно!? Поне да го бяха почнали още март, април.. Simple Smile При всички случаи се надявам поне да спазят обявения срок!

# 339
В БГ ще се без маски в час. Каза го Вълчев сутринта по Нова.
Ремонта го започнаха сега, защото сега са отпуснали средствата. Иначе обществената поръчка е от 2019 година (а проекта от 2014, като е одобрен през 2015).
Друго, което каза Вълчев е, че в сезона на грипа всички ще минат на ДО. Т.е. тогава ще могат да работят по строежа и в учебни дни и аз искрено се надявам да го приключат за под 700 дни (това е ужасно голям срок за рзп 5000 кв.м, т.е. е съобразен да не се работи много-много по време на учебен процес).
Ако някой попадне на 3д картинки на фасадите, моля да ги сподели, защото в документацията нямаше такива.

# 340
  • София
Мария, аз от прессъобщенията се обърках и не мога да разбера - най-напред с коя част на проекта почват? Новият корпус или санирането на старата сграда?

Като отидохме да се запишем и огледахме сградата, се зарадвах на квадратчето с трева и пейките под дърветата до оградата. Казах си, поне тук ще може да се отпочине малко в междучасие и да се подиша въздух. Но първата копка разказа играта на тревния квадрант...

# 341
maria77bg, мерси. Не се бях интересувала точно като дати за пословичния ремонт, дори смятах, че вече е мираж и затова се зачудих как пък точно сега се активираха. Беше приятна изненада кат се чу. Но да, бавно стават нещата в България. Sad

# 342
По график е заложено първо 4 етажния корпус (със сутерен), който е залепен до съществуващата сграда откъм Раковски, после залата (която е ситуирана на тревна площ) и накрая е санирането. То и така е логично, защото иначе новото саниране би отишло в прах или наранено от строителството. В проекта има и нова ограда.

Ето план на сутерена на новата част:

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 08:46 от maria77bg

# 343
  • София
Ето го проектът (визуализации):
http://citybuild.bg/news/predstaviha-proekta-razshirenie/28819

# 344
Red, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт