9 ФЕГ - 4

• 44 111
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Ами да, не знам какво е качествено ДО и не вярвам някой да вярва, че за повече от две седмици има наистина такова. В старото училище се нагледах на уроци през вайбър, имейл и тук там по 30 минути през зуум. За себе си знам, че няма как на 26 деца да се предаде урок, да се изпитат и упражнят, пък било и 40 минути през компютъра. Затова и не искам ДО, но кой ли ме пита. Ще си следя детето доколкото мога вкъщи.

# 691
  • София
не знам как се прави самоподготовка по непознат чужд език, честно казано...

след като има възможност за часове по 40 минути, тя трябва да се използва. още повече, има училища, където часовете са по 40 минути. значи може! предполагам, че повечето родители не са наясно с това.

# 692
  • София

след като има възможност за часове по 40 минути, тя трябва да се използва. още повече, има училища, където часовете са по 40 минути. значи може! предполагам, че повечето родители не са наясно с това.

Jam, то накрая ще излезе, че само нашето е с намалени часове. Това, което прочетох в нашата тема, а и от споделено от приятели - навсякъде са по 40 м. Защо пък ФЕГ да не е?

# 693
  • София

Jam, то накрая ще излезе, че само нашето е с намалени часове. Това, което прочетох в нашата тема, а и от споделено от приятели - навсякъде са по 40 м. Защо пък ФЕГ да не е?

ако е така, предлагам да пишем писмо до ръководството.

# 694
  • София
Jam, аз лично изпратих такъв имейл до класната с приложено изменението на Наредбата и с настояване да повдигне въпросът пред ръководството. Все още нямам отговор от нея, но ще споделя какво ми е отговорила. Надявам се и други родители да не са съгласни с тези намалени часове и да реагират и те. Да изчакаме да видим как ще почне ДО във вторник и съм съгласна да се обърнем официално към ръководството по този въпрос.

# 695
  • София
Jam, аз лично изпратих такъв имейл до класната с приложено изменението на Наредбата и с настояване да повдигне въпросът пред ръководството. Все още нямам отговор от нея, но ще споделя какво ми е отговорила. Надявам се и други родители да не са съгласни с тези намалени часове и да реагират и те. Да изчакаме да видим как ще почне ДО във вторник и съм съгласна да се обърнем официално към ръководството по този въпрос.

Здравейте, аз съм майка на десетокласник и напълно подкрепям решението за часове от 30 мин (2х30 всъщност). Опитът от ДО от миналата година показа, че блоковете от слети 2х30 мин. са много по-подходящи за тази форма на обучение. В началото на ДО миналата година изпробваха за известно време вариант с блокове 2х40 мин, но това беше доста натоварващо както за децата, така и за учителите и не беше ефективно.  Като цяло процесът на ДО беше доста добре организиран и въпреки предизвикателството предвид това, че в 9 клас се изучава материал за 2 години, успяха да се справят. И не е чак толкова страшно.

# 696
  • София
И аз мисля, че не е проблем, че часовете са по-кратки. Много е трудно, децата да са съсредоточени дълго пред компютъра. За съжаление остава тяхната дисциплина, която при нас не е особено много Wink

# 697
Аз явно съм много сбъркана, но не разбирам как в училище могат да останат 40 минути съсредоточени, а вкъщи 40 минути да ги уморяват? И в двата случая четат упражнение/текст от учебника, и в двата случая пишат диктовка/съчинение/задача в тетрадките си, просто при ДО гласът на съученици/учител идва от колонка, а не от предния чин.
За мен някак не е едно и също дали на ден ще имат 3 или 4 часа по език, защото точно един учебен час на ден е разликата при два блока ФЕ за деня. Предпочитам този 1 учебен час да е с учител, а не сам с учебника.
Отделно, че един блок е нормално да е: 40 минути, 5 минути почивка, после пак 40 минути и след това 15 минути междучасие до следващия блок. Това с 80 минути нон стоп естествено, че е изтощително. То си е забранено в наредбата на МЗ, която определя учебното време.

Любопитна съм да започнат с ДО. Засега не бих писала писмо, а бих изчакала седмица, за да видя как се случват нещата. Може моите представи да са грешни и това да е по-добре работещия вариант (бях свидетел на работещ вариант с 40 минутни часове в 7 клас, което не изключва, че може да има и работещ вариант с 30 минутни часове).

Как ще разберем от 7:30 ли ще са във вторник или от по-късно?

# 698
  • София
Мария и аз мислех като теб докато не опитах да гледам дълго време в неподвижен екран и да слушам. Много бързо човек губи концентрация, а при пуберите не ми се мисли как е.  А май така протичат повечето часове за съжаление.
Точно затова считам, че ДО е неефективно.

# 699
Как ще разберем от 7:30 ли ще са във вторник или от по-късно?
На нас вчера класната ни изпрати заповедта на директора за преминаване на дистанционно обучение и разписанието на часовете от вторник. Програмата не се променя, променя се часовото разпределение.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 16:53 от Сиси ♥♥

# 700
Благодаря, Сиси! На нас никой не ни е дал тази заповед, а в Школо за другата седмица си е разписанието по 40 минути от 7:30.
Наистина не разбирам как така 60 минути без почивка. Никой ли не е чел наредби?
Чл. 5. (Доп. - ДВ, бр. 31 от 2017 г., в сила от учебната 2017 - 2018 г.) При последователно провеждане на учебни часове по един и същ учебен предмет в рамките на учебния ден задължително се осигурява почивка след всеки учебен час, освен в случаите по чл. 9, ал. 6 от Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование (ДВ, бр. 73 от 2016 г.).
Изключенията касаят практики, спорт и профилирана подготовка, която не ни касае.

Няма как да са ефективни часове без почивка, то няма какво да откриваме топлата вода.
Нито има как да е ефективно ако се гледат екрани нон стоп.
Толкова ли цяло лято от МОН не събраха данни за работещи практики и да дадат насоки с примери?
Ох, няма да се ядосвам повече! Ще изчакам.

# 701
  • София
Благодаря и аз на Сиси. Мария понеже си вкъщи, разчитам да споделиш другата седмица впечатление от ДО. Явно сме малцинство тези, които искаме часове по 40, а не 30 минути. Дано да сте прави! Аз все още нямам отговор от класната на имейла, който й пратих.

# 702
Ето цялата заповед:
Скрит текст:

# 703
  • София
Мария и аз мислех като теб докато не опитах да гледам дълго време в неподвижен екран и да слушам. Много бързо човек губи концентрация, а при пуберите не ми се мисли как е.  А май така протичат повечето часове за съжаление.
Точно затова считам, че ДО е неефективно.
Подкрепям абсолютно! Аз гласувах против ДО в анкетата.

# 704
  • Sofia
Каквото и да ми говорите, не е редно тук да се получават тези заповеди... Благодаря ти, Сиси!! Пак ни спасяваш!

По отношение на ДО... абсолютно потърпевши си бяхме миналата година и няма как да съм ЗА, но кой ли ме пита... дано анкетата помогне за след 12.11...

И да добавя - детето ми сподели, че е доволно от първия блок с класния си, защото чувала по-добре Simple Smile..., което води в посоката, споделена от Мария, че всичко зависи от начина на провеждане.

Явно как ще протече до края, ще споделяме след време, защото всичко ще е ново впечатление. Не, че не може да е по-зле, но се моля да не е по-зле от преди.

Общи условия

Активация на акаунт