Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 63

• 32 338
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Мили дами, според вас нормално ли е до 30-ста гестациона седмица да кача само 6 кг? Бях 69-70 кг, когато забременях, сега съм 76 кг, висока съм 172 см, бебето тежи почти 2 кг и АГ-то казва, че се развива добре, едричко момченце, храня се нормално, (не желая да се тъпча на сила), обаче се притеснявам?
Аз съм в 9 г. с. и доктора ми каза, че до края на бременността не трябва да качвам повече от 10 кг. Заради възрастта се водя рискова бременност. Мисля, че няма повод за притеснение щом бебето се развива добре.

# 226
Щом според АГ-то всичко е наред и се чувстваш добре, значи всичко е ток. Сигурно сте го срещали, но да го споделя, аз ей тук си смятам: http://www.bebeimama.com/kalkulator-na-tegloto

В началото на 35 седмица съм сложила 12кг. Движа се по горната граница, но съм що-годе доволна, че с първата бременност беше станало страшно положението (+19 към същата седмица).

Да ви питам сега и аз, дали магнезия ви действа разхлабващо? Вчера бях на лекар и заради стягане и леки прорязвания от време на време, от които се олаках, ми удвои дозата. От днес вземам по едно прахче магнезиев диаспорал 400, сутрин и вечер, а до вчера само по едно вечер пиех. Работа е там, че днес съм ходила поне 6 пъти. Не изпитвам дискомфорт в стомаха, просто усещам как ми къркорят червата и после ... Дали е от магнезия? Малко се шашкам, че тепърва влизам в 9-ти месец, а днес забелязах и нещо слузесто като желе, ама нямаше кръв, та се чудя дали не е прословутата тапа. Най-гадното е, че АГ-то ми е в отпуска от днес 😟 Какво мислите вие?

# 227
  • София
Аз съм в 9 г. с. и доктора ми каза, че до края на бременността не трябва да качвам повече от 10 кг. Заради възрастта се водя рискова бременност. Мисля, че няма повод за притеснение щом бебето се развива добре.
На каква възраст си, че те водят рискова само заради години? А за килограмите 10 според мен е трудно постижимо, зависи си и от конкретния организъм (на майката), но все пак "по книга" нормалното е 15-16кг. Важното е храненето да е балансирано и без джънк и газирано и в никакъв случй гладуване и диети за отслабване по време на бремнността и кърменето (ако има такова).

# 228
15-16 кг не е нормално. Нормата е 11,5-13 кг.Не забравяйте и протеина по време на бременност- той трабва да стигне до 1,2 гр|кг в последен триместър.

# 229
Качването на малко килограми е добре както за майката, така и за бебето. Обратното - качването на много килограми, освен че ще ви направи тромави и тежки, може да доведе и до други проблеми с бременността.

Но не трябва всички бременни да се поставят под общ знаменател - едно е да започнеш от 50кг, съвсем друго - от 65-70кг или повече. Зависи, разбира се, и от височината на жената. Ясно е, че високите жени са по-тежки.

За ориентир, качването на килограми трябва да бъде горе долу следното: При нормално тегло преди забременяване(т.е. нормален индекс на телесна маса), не трябва да се качват повече от 12-15кг, т.е. 15кг се приемат за абсолютния максимум(но повечето лекари ще започнат да ви се мръщят още, като минете 12кг Grinning) При поднормено тегло, нормалното качване е 15-18кг, а при наднормено - не повече от 8-10кг, като в някои случаи на свръхзатлъстяване и 10кг са много.

Важно е да се отбележи, че яденето като за двама не е здравословно, дори е вредно. Важно е балансирано хранене за да може да осигурявате необходимите вещества на своя организъм, а бебето така или иначе си взима от вас. Т.е. накрая дефицитите ще са на ваш гръб. Добре е да се избягват сладкиши, джънк, газирани напитки и пр., защото те не осигуряват нищо на бебето, а само ще се натрупат, като мазнини във вашето тяло. Изделията с бяло брашно е добре да се заменят с такива с пълнозърнесто.

Както споделих по-горе, аз заради гадене и стомашни проблеми в ранна бременност, ядях много тесто и веднага качих 3-4 кг. После, обаче, като "дойдох на себе си" започнах да ограничавам хляба и тестото, а вечер се хранех с по-леки храни и успях да огранича килограмите до общо 12. Доволна съм от резултата, защото не ми беше тежко през бременността, като родих си влизах във всички дрехи и 10 месеца след раждането съм на старите си килограми(с помощта на съвсем лека диета).

# 230
Мпого благодяря, happy mommy! Точно така е както си го написала Simple Smile За справка мога да кажа, че има много проучвания, които доказват, че наднорменото тегло по време на бременност се отразява на органите и системите на бебето, води до диабет, хронични заболявания при него. Моята майка едно време е " яла за двама" и качила 45 кг.. Аз съм с ИР, проблеми със зрението, със зъбите и хормонални проблеми. Чела съм проучвания за всяко едно от заболяванията ми и има доказана връзка.

# 231
  • Бургас
Наистина е важно кой от колко започва. Първата бременност качих 12, като по учебник. Втората качих 17 кг, но започнах от 47-48 при ръст 165 см и бях доста слаба. Приеха ме за раждане 65 кг, а 5 дни по-късно, на изписването бях 58 кг. Може би съм задържала и вода тогава. А и бях младичка. 🙂 На погачата за 40 дни вече тежах 50 кила, а 2-3 месеца по-късно 43кг. - грозна картинка. Изглеждах като болна, но имахме проблеми с бебето, плюс редовното недоспиване ми бяха докарали този "прекрасен" вид.

# 232
аз преди месец бях качила почти 6 кг (бях почти 56), терминът ми е на 9ти, всичко с бебето е наред, а аз си нося дрехите ... не съм купувала нищо по-голямо или за бременни (аз нямам и голям корем, редовният въпрос е "къде го побираш това бебе" ... ами само бебето ми е коремът), последната седмица само якето трудно закопчавам и ми стяга, но ще изтърпя още малко, поне времето е приятно и става и разкопчано да го нося

# 233
Момичета, записвам се и аз. В края на 5та седмица съм. Наистина както някой беше писал по-горе, всеки ден е различно. Вчера, примерно бях пълен парцал. Чакам с нетърпение да отида на АГ и да чуем пулс. Имах малко перипетии, писах в други теми; чхг не се удвояваше адекватно, 186, след 45 часа 291, след 48- 414. Голям рев ударих. Газ към Сф, слава Богу не беше извънматочна, видя се сак. Сега стискам палци да е пълен!!!! Моят доктор ме успокои и каза, че хич не им вярва на тия стойности; на някои места нещо не си калибровали апаратурата и понякога показвали много високи или много ниско. Аз се тествах в Рамус, от Банско. Незнсм дали е вярно това, но поне ме успокои. Чета, че в 6та може да не се види нищо още, но няма да успея да изчакам до 7ма. Д-р от София, д-р. Тодоров от Братя Тодорови ме вика чак в 8ма, в Разлог ходя и при още една лекарка, много мила и добра ми се вижда- д-р. Божикова. Тя е съгласна и всяка седмица да ме гледа. Надявам се да няма облъчване. Ще питате защо ходя при няколко... Нямам им доверие.... И проверявам това, което е казал един и дали вижда още нещо. Тази стратегия не е никак добра за психиката, но за момента не мога на друга. Първа бременност ми е, на 40г. Съм. Искам деца сериозно от 10г., От две правим опити след като след близо 20г. Срещнах мъжа... Правих ин витро, ноември, нвуспешно, тръбите ми не са в топ форма, но искам да ви споделя нещо много важно. Заради тръбите мисля, при мен Русев откри повишени НК клетки и инхибиращи ембриотоксини. На това също не повярвах на 100процента. Но, влях октагам малко да съм направила всичко, което зависи от мен, и за пръв път забременях. До момента никога не ми се беше случвало. Даже не вярвах. Има една мадама, г-ца Лаленце, тя каза, че е било така при нея. Направо не вярвах, че може да се случи... След като първата цветна снимка ги даде, че не пропускат, ходих на втора в Ехомар, Истанбул, там излязоха, че пропускат. Едната беше по-разширена и от Мемориал не ги коментираха. Те се бяха фокусирали върху ЕГН то и нуждата от ин витро. Според мен са прави. И сега много треперя... Минусите на късното забременяване, защото незнаещ колко още време имаш и то е малко. Кво ли не мисля, дали е качествена яйцеклетка, дали ще мога да износя и т.н. и с тромбофилия съм, на фраксипин всеки ден. Ще ходя при Паскалева в сряда. Това е от мен. Стискайте палци. И честита баба Марта! Румени, засмени, здрави с хубави и здрави пухкави бебета!!!

# 234
DiaSla, успех ти пожелавам и стискам палци всичко да е наред и да гушкаш едно пухкаво бебче на финала. Ти бъди спокойна и вярвай, че нещата ще се случат по най-добрия начин 🤗

# 235
Поздравления и от мен! Дано всичко е наред и в края на годината да си имаш едно сладкишче! Най-важно е сега да си спокойна, то е и най-трудното за постигане. Опитай се да се разсейваш с нещо и се пази.

Разбирам те за липсата на доверие към някои лекари. И аз преди години имах изпълнения с едни поликистозни яйчници дето ту ги виждаха такива, ту не. Плашеха ме със стерилитет, искаха да ми правят лапароскопии т.н, на ето на имам три спонтанни бременности (дето се вика мъжа ми само ми намигна и забременях). Имам и потвърждение от лекар, че в лабираториите манипулират резултати, когато те пращат определени лекари.

Важно е според мен да си намериш лекар, на който вярваш. От опит ти го казвам, че могат да те объркат така брутално, че да се чудиш какво става. Моят лекар много ходи по разни обучения сега и когато отсъства ме преглежда друг. Е, не знам какво гледат, ама единия си залага главата, че бебето отговаря на 35-та седмица, а другия твърди с абсолютна сигурност, че е повече от седмица назад. И всеки път мигам на парцали и не знам кой да слушам, защото е крайна сметка ще се наложи планово секцио. Моят лекар твърди, че е от апаратурата и е нормално да има такова разминаване. Така че това е моят опит, ако можех щях да ходя само при единия, за да ми е мирна главата.

# 236
Здравейте, момичета. Първо се извинявам ако въпроса ми не е за тук, тъй като става въпрос за следродилния период, но се надяваме вече някоя мама да може да ми отговори. Родих преди 41 дни. От една седмица от лохиите ми остана само белезникаво течение.От днес сутринта отново имам ясно червено обилно кръвотечение. Възможно ли е да е менструация на 40-ти ден след раждането и точно след спирането на лохиите или може да е друг проблем ? Не кърмя и четох, че цикълът се възстановява чак няколко месеца след раждането...

# 237
Bamzi, в тази късна седмица е нормално да има разминаване в мненията на лекарите относно размера. Зависи от апаратурата, позицията на бебето и опитността на лекаря. А защо се налага секцио?

Hope90, може да са остатъчни лохии, а може и да е менструация. И двата варианта са възможни.

# 238
Ами то разминаването си го виждат и си държат на него още от около 20 седмица.
Дори отидох на втора фетална морфология, която потвърди размерите на моя лекар. Та затова съм решила да се доверя на него, така или иначе ще раждам при него, другия просто го изслушвам и се опитвам да не се психясвам.

Честно казано до последно се надявах, че ще пробваме за естествено, но при последния преглед каза, че сигурно ще се наложи секцио. Обяснението беше нещо от рода, че матката ми изтънявала. Като видя разочарованието ми допълни, че все още има време, но секциото е по-верятния сценарий.

Аз обаче имам чувството, че ще се случи чудото по-рано. Базирам се само на усещания и Нео като интуиция, но когато рита го усещам супер ниско, някой път дори тазовите кости ме болят сериозно при ритането. Вчера при ходене до тоалетна забелязах нещо като желе, жълтеникаво с размер на 20ст., но без кръв, което подозирам, че може да е прословутата тапа. Освен това си имам стягане всеки ден, както и отвреме на време “предменструални” болки.

При първата ми бременноста получих разкритие поне 3 седмици преди термин. Тогава може би ме пришпориха да родя, защото ми сложиха система и след като не започна раждането, тоновете започнаха да спадат и се наложи спешно секцио. 

Сори за дългия пост, много се обеснявам 😊

Bamzi, в тази късна седмица е нормално да има разминаване в мненията на лекарите относно размера. Зависи от апаратурата, позицията на бебето и опитността на лекаря. А защо се налага секцио?

Hope90, може да са остатъчни лохии, а може и да е менструация. И двата варианта са възможни.

# 239
Успех, Бамзи! Нека всичко да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт