Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дигитални портфейли - Revolut, Phyre, Curve, iCard, Monese, A1Wallet и други.

 • 34 128
 • 206
 •   1
Отговори

Анкета

Кой от изброените използвате и защо?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Мнения: 2 539
Дигиталните портфейли навлизат все повече в ежедневието ни, като в България тепърва ще набират популярност.  Освен за изпращане на пари и разплащания те предлагат и услуги, като застраховки, плащане на битови сметки и други. Към някои от тях можете  да заявите и физическа карта.
Във форума не намерих обща тема за дигиталните портфейли, а на пазара се предлагат доста видове, затова пускам тази, заедно с една анкета.  Като тук можем да обсъдим всички на едно място, кои от тях ползвате, и защо? Търсейки кой от тях да избера попаднах из интернет на много разнопосочни мнения, от много добри до лоша поддръжка, честа промяна на таксите, скрити такси и т.н.

# 1
 • Мнения: 46 160
Друго - не ползвам.
Имам си дебитна карта, която така или иначе ми е нужна за превеждане на заплата и т.н.
От нея си плащам всички сметки и други разходи онлайн.

Последна редакция: нд, 09 фев 2020, 15:25 от Не се сърди, човече

# 2
 • Мнения: 12 564
Имам Револют, но напоследък по-рядко го ползвам, предпочитам Transferwise. Не ги ползвам за плащане на сметки, за пазаруване онлайн и пътуване в чужбина.
Няма скрити такси, всичко си е написано в условията стига да има кой да чете.

# 3
 • Мнения: 15 619
Имам няколко. Най-много ползвам Монезето.

# 4
 • Мнения: 2 539
Аз от много четене по темата сега съм в процес на обмисляне, обърках се тотално, и ще трябва информацията да слегне.  Joy Бях даже направила акаунт в Револют, те май имат най-много фенове, но не съм прехвърляла пари още. Главно ми трябва за безконтактни плащания тук, понеже се случва и да хукна на някъде без портфейл, но телефона ми е винаги в ръката. От време на време прехвърляне на пари и онлайн покупки, което е по-изгодно, понеже сметката може да бъде в различни валути.

# 5
 • София
 • Мнения: 15 477
Не ползвам подобни новости.
Достатъчна ми е кредитната карта - плаща се всичко и навсякъде.
Битови сметки и данъци също минават през нея.
А и има доста добър % кеш бек, ползвам си го редовно.

# 6
 • София
 • Мнения: 10 733
Ползвам Револют за съмнителни покупки като например от Алиекспрес или круизи от ангийлски сайтове, които те карат да им диктуваш картата си и кода за сигурност. Не държа пари в картата, а само като ми потрябват прехвърлям нужната сума от нормалната ми дебитна карта.
Харесва ми, че парите се прехвърлят веднага от едната на другата карта и досега не съм достигала лимити, над които има такси. Такси има при теглене от банкомат над 450 лв или при прехвърляне от карта над 11500 лв на месец. Нямам физическа пластика, само за онлайн плащания я ползвам.

# 7
 • Мнения: 29
Аз и ММ ползваме револют, имаме и пластики от там.

Ползваме го само за купуване на акции и много рядко ако в магазин ако съм излезнала без пари и реша че искам да си купя нещо
имаме пластика и метална карта.
Лимита на пластиката е 450 лв на месец от ATM а на металната мисля че е 1300лв но тя е Mastercard

Ползваме и още няколко подобни приложения но те са повече в инвестиционна посока отколкото за day-by-day ползване

Последна редакция: пн, 10 фев 2020, 09:34 от sweetSweetLife

# 8
 • Мнения: 6 166
Задай си въпросът във фб групата на Револют. Тук малко трудно да събереш мнения.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 492
Не ползвам подобни новости.
Достатъчна ми е кредитната карта - плаща се всичко и навсякъде.
Битови сметки и данъци също минават през нея.
А и има доста добър % кеш бек, ползвам си го редовно.


Към коя банка?

# 10
 • София
 • Мнения: 15 477
Пощенска  банка.
Но и  в други имат подобни условия,  прегледай сайтовете.

# 11
 • Мнения: 26
Revolut
Най-много ползвам тях. Имам физическа и виртуална карта. Използвам физическата при пътуване в чужбина, виртуалната - за съмнителни онлайн плащания. Използвам ги също за валутни картови плащания, курсовете са добри и имам сметки в BGN, USD, EUR и GBP. С колеги, приятели и роднини правя бързи трансакции там, понеже е най-масово в сред тях.

Paysera
Използвам ги за избягване на високи банкови такси от българските банки и за достъп до истинска SEPA. Ползвам ги по-рядко за трансакции с приятели и роднини.

Phyre
Имах план да ги използвам по-активно, но в крайна сметка ги ползвам предимно за карти за лоялност. За последната цял има и по-подходящи приложения.

Имам още bunq, N26 и Mistertango.

# 12
 • Мнения: 12 564
Тези последните даже и не съм ги чувала.
Ако имаш желание съм ти благодарна за малко инфо да дадеш.

# 13
 • Мнения: 26
Тези последните даже и не съм ги чувала.
Ако имаш желание съм ти благодарна за малко инфо да дадеш.
Малко повече инфо за останалите три:

bunq
bunq са холандска банка. Получаваш безплатен акаунт, IBAN, безплатни SEPA трансфери, удобен начин да изискваш пари от хора и да им издаваш фактури като физическо лице. Може да си поръчаш карта и да генерираш виртуални карти, ако ъпдейтнеш до Premium. Премиум акаунта дава още zero fee превалутиране в реално време с картата при пътувания и 10 безплатни тегления от банкомат навсякъде по света всеки месец. Имат добри условия за бизнеси и напълно отворено API за интеграция с всякакви продукти и услуги.

N26
N26 са немска банка. Много подобни са на Revolut. Предлагат безплатен акаунт, IBAN, безплатна прозрачна карта, безплатни плащания в различни валути, 5 безплатни тегления от банкомат в евро на месец и афилиейти. И те като Revolut имат безплатен бизнес акаунт, които освен изброеното в предното изречение има и кешбек при плащания с картата. Преди имаха и краткосрочни депозити, сега - не съм сигурен. Имат два премиум плана, които включват безплатни тегления от банкомат навсякъде и във всяка валута, медицински застраховки и застраховки на смартфони, остъпки при пътувания и букинги. Подобно на Revolut, имат метална mastercard.

Mistertango
Mistertango са литовци. Те са crypto friendly. Преди бяха с безплатен акаунт, IBAN, безплатна SEPA и безплатна карта, сега са 1 евро на месец и SEPA-та е 1 евро, но са добавили 2% годишна лихва. Миналата година отнесоха близо четвърт милион евро глоба от централната банка на Литва заради непълни KYC/AML/CTF процедури. Вероятно това е довело и до промените в ценовата политика.

Надявам се да е било полезно Simple Smile

# 14
 • Мнения: 12 564
Благодаря,
Беше ми много полезно като първоначално инфо, определено ще ги поразгледам.

Общи условия

Активация на акаунт