Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 559
  • 781
  •   1
Отговори
# 630
  • софия
Ако единия е цар на хиперболите, то другия е цар на провокациите Simple Smile
Училища бол, пари бол, въобще само деца да има 😂🤣😂

# 631
Сега не е 2013-2014г., много по-лесно е с таксите, пари бол😊, заплати по 5000 лева сигурно има доста.

5000 бруто са 4127 нето, което е 49 524 лева годишен доход (или 25 321 евро). При цена около 6000 евро на година за едно дете - около 24% от годишния доход е таксата за обучение. А заплати от 5 000 лв. както се вижда от тук https://www.nsi.bg/bg/content/3958/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B … D0%BF%D0%BE%D0%BB

не са чак толкова много. Та всъщност може да се окаже, че при някои семейства с 2 и повече деца този разход е огромно перо от семейния годишен доход. И всяко покачване дори с 200 евро се отразява драстично.
Хубаво да го мислят собствениците на ЧУ! Защото колкото и да става зле държавното, накрая може да се окаже, че частните ще стеснят клиентелата до високия сегмент, което по мое мнение много малко умни собственици/директори целят. Подчертавам умни.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 10:21 от Fancy

# 632
Скъпичко е доста за полудневно обучение.

Абсолютно. Аз не знаех, че никаква храна не влиза.

Дано не им изиграе лоша шега този главоломен скок. Принципно за всички ЧУ говоря.
Аз пък казвам да им изиграе, за да се усетят и да разберат, че страшно го прекаляват вече с тези такси и с тези огромни увеличения с доста над 1000лв. годишно.

# 633
За Дорис Тенеди наистина не се говори много във форума. Май няма пишещ в темата родител с дете там. Базата им е много хубава - сградата е строена специално за училището и мисля, че спечели "Сграда на годината" преди няколко години. Нямам лични впечатления за обучението, но имам познати, които са доволни - и в гимназиален етап /със забележки към средата/ и в основен етап - доволни от всичко /най-голямото им дете беше в СС, средното завърши 7-ми клас в ДТ миналата година, а най-малкото е там в 4-ти клас/.  Резултатите им от НВО и ДЗИ са във възходяща прогресия.
Май на Нотарис щерката е в ДТ, казвам "май", защото преди време имаше дискусия и неговите мнения сочеха натам, но той си трайка по въпроса. Само като язовче си измушва от дупката и пуска по някоя провокацийка, и пак се шмугва вътре Simple Smile Хитрец е той Simple Smile

# 634
  • София
По принцип не сме много на едно мнение с Фенси, но с това разсъждение е напълно права. Нот, изобщо не са толкова много хората със заплати 5000 лв. по-скоро са изключение дори и за София. Преди време си спомням, че приятелка записа в ПЧМГ детето ѝ плащаше 2500 лв на година, разликата е огромна!
И аз си мисля,, че в момента главоломно вдигат цените и много хора ще отпаднат и ще предпочетат ДУ + допълнителни курсове следобяда. Примерът с Британика и колко деца се махнаха и ще се махат, заради финансова невъзможност на родителите да плащат.
Вдигат заплатите на учителите, но реално ги вдигат с по малко и няма как това да се отрази с покачване от по 200 евро дори на дете.

# 635
Аз го написах съвсем умишлено. Темата се чете постоянно от собственици и администрация на всички училища. Хубаво е да видят и обратната гледна точка. Защото някои страшно са си повярвали, а всъщност цената, която искат по никакъв начин не е адекватна на качеството на услугите, които предоставят. А пък други са нови новенички, които се възползват от рекламна кампания, която може да се види едва след поне 5-7 години дали е била вярна или лъжлива.

# 636
Не си правете илюзии. Само в бизнес парковете са няколко хиляди души получаващи над 5000лв. чисто. Повечето даже не са мениджъри...
Ръководствата на ЧУ не са глупави и си познават добре пазара. А и разходите им няма да са никак малки, особено след новите разпоредби за училищната среда от МОН.

# 637
Оф! Ад!
Извадете си главите от задниците (пардон, от Бизнес парка) и се огледайте!
Мх, сега няма да има хотелчета и посолства за сграден фонд. И се чудя дали тези същите ще успеят да се справят, искайки такси като на 25 годишни ЧУ.

# 638
  • софия
Остава и на всичките тия няколко хиляди фокуса им да е частно образование. Но не е.

# 639
Остава и на всичките тия няколко хиляди фокуса им да е частно образование. Но не е.
На тези от споменатите, които имат деца в съответната възраст (около 50%) фокусът им определено е ЧУ.

Оф! Ад!
Извадете си главите от задниците (пардон, от Бизнес парка) и се огледайте!
Да те светна, че тези от Бизнес парковете не са нито единствените, нито най-заможните. Но определено и само те ще стигнат да напълнят съществуващите ЧУ в София, че и да артиса. А сегашните такси (даже за две деца) не са им проблем.

Причините да няма повече ЧУ-та са от страната на предлагането, а не на търсенето. Което си личи и от "игрите на глада" с приема в ПУК, и от качващите се такси, и от взаимното "крадене" на учители. Да не говорим до какво ще доведе изискването за задължителна ДГ от 4-ти клас.

# 640
Пълни глупости говориш. Предлагане има. Напливът е в не повече от 5  ЧУ. Има училища, които въпреки яростната реклама не могат да наберат месеци кандидати. А краденето на учители е защото качествените не са много в сектора на ЧУ. А и доста от учителите предпочитат да работят в ДУ, вместо в някое измислено ЧУ. По определени причини. Wink А в други случаи не всеки се съгласява да замени лежерността с постоянно изискване за успеваемост.
Няма нужда да ме светваш за нищо. Но е хубаво да излезеш от паралелния свят в който живееш и да поговориш малко с хората. Ще се изненадаш колко различно мислят, сравнено с теб. Аз, за разлика от теб си говоря с доста родители на деца от нашето ЧУ. Много малка част от тях не са фрустрирани от прогресивното увеличение на цените.
Близкият ми кръг на общуване не се изчерпва с Бизнес парка. Има още доста сфери с дори по-високи заплати от 5 000 лв. Наскоро познат със заплата над 10К ми споделяше притисненията си. Защото има две деца.

И между другото: Днес Бизнес парка е пълен, а утре е празен. Масово типа чужди фирми, които оперират в БГ са толкова мобилни и се местят на пазари с по-ниски трудови разходи точно за една седмица. Wink

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 11:52 от Fancy

# 641
Ам, аз съм в ИТ бизнеса. Голяма част от колегите ми с цитираната заплата или близка до нея нямат деца, на други са им много малки още. От тези, които имат на училищна възраст, само на една колежка е в частно, всички други са в "елитни" държавни + допълнителни курсове следобед. Т.е. не само трябва да взимат по толкова пари, но и да имат деца в училищна възраст, а и да преценят, че за тяхното дете частно е по-добре. Доста точки има за засичане Simple Smile

# 642
А най-голямата илюзия е, че богатите хора без проблем харчат наляво и надясно и не ги бъркат парите. Това съвсем не е така, а е точно обратното. Точно богатите най-много мислят, преди да ръснат едни пари, и хубаво оглеждат от всички страни. Може да не са им проблем парите, но няма ей така да ги дадат, просто защото могат.
А голяма част от хората, на които таргет им е ЧУ, нямат такива доходи като упоменатите по-горе 5К. Има много богати хора, които въобще не искат и да чуят за ЧУ. Случаи много. Но за повечето хора такова увеличение на таксите е болезнено.
Напълно съм съгласен с Фенси. Също и за наплива, тя дори казва 5 училища, в които има наплив, а може и по-малко да са, но нека пряко сили да са 5. Дори и на тези 5 обаче таксите станаха безобразно високи вече. Все пак това не са университети, това са просто едни начални и основни училища, и после като ти гледат CV-то, абсолютно никой не се интересува кой в кое основно училище е учил, дори и гимназията няма никакво значение.
Тези такси са напълно неоправдани, и ако наистина ръководствата четат, нека разберат, че прекалено се оляха вече.
Не смятам, че си познавали били пазара, както каза Ежко. Смятам, че както казва Фенси, много са си повярвали. И сигурно някои скоро ще изпищят.

# 643
Богатите, Мецане, не ходят в училища за (даже не висшата) средна класа, чиито флагман е СС. За тях има други, вкл. извън страната.
А 5000 лв. Е средна класа за София. Огледайте се за цените на недвижимите имоти и за колите по улиците.

# 644
  • София
С 10к на месец да не можеш да изкласиш две деца в ЧУ? 😂 Значи, има хора, дето почиват за по 100лв на ден цялото семейство и са си добре и не се чувстват финансово притеснени. Защото са ни други приоритетите и не обичаме хотели ол инклузив (да, от тези съм), а бунгало сред гората и доматена салата. Има и хора, които ако не могат да си купят нова кола и да отидат и на Алпите, и на гмуркане в два различни океана в една година, значи им е тясно около врата и им е притеснено финансово.
И тук стигаме до парадокса, че на тези вторите сигурно ще им дойде скъпо ЧУ, а на първите им е ок. Това не означава, че могат да се сравняват само по този фактор нещата.

Общи условия

Активация на акаунт