Професия учител - 8

• 39 374
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
В Клет обаче не мога да открия учебниците по АЕ в електронен вариант. Имаше ги преди време, когато трябваше да ги одобряваме, а след това май ги свалиха

# 211
  • Балчик
А как ще ги отчитат тези 5 часа ми е интетесно?
Ние ще използваме групи на кладовеъе във фейсбук. Електронни учебници аз нямам.

# 212
Къде видя за уча.се?

# 213
Здравейте колеги! В момента съм в болнични! Имам ли право да осъществявам онлайн обучение на учениците?
Аз също съм до сряда и ако трябва да се провежда  онлайн обучение ще започна след изтичането му.
Притеснява ме момента с упражнения без нови знания.
От друга страна сега гледах министъра, обясни че може и нови знания като теми за проект , та ще поживееми ще видим.

# 214
  • Ямбол
Аз мисля, че в тази ситуацията е по-важно да се минат основните теми, а другото, ако има време след това. Имаме право да преценим и да реализираме само най-важното.

# 215
  • Добрич
В час ползвам и Уча се, и издателствата (Просвета и Клет).

И за издателствата и за Уча се пише в писмото от РУО. МОН работели по въпроса за Уча се...

Часовете не знам как ще ги отчитат. Ние ще си вървим по разпределенията. Седмично имам 26 часа с ЧК, като нито един час не се повтаря, т.е. ще имам да подготвям по толкова урока седмично за дистанционно обучение и няма да имам много време за креативност....
По някои предмети, например химия урокът се въвежда много бавно, защото непрекъснато се сменя кирилица и латиница, горни, долни индекси, стрелки и пр.....  По същия начин са и математическите оператори, които се ползват за въвеждането на формулите по физика. Може би ще стане по-бързо да въведа текста с думи на лаптопа, после да разпечатам, да добавя символите и формулите ръчно и да сканирам за край.... Ще видим.

Джемма, колежката по специалните предмети  е по същия начин, няма учебници нито на хартия, нито в електронен вариант.

В Клет обаче не мога да открия учебниците по АЕ в електронен вариант. Имаше ги преди време, когато трябваше да ги одобряваме, а след това май ги свалиха

Има учебници по АЕ:

Скрит текст:

Изявлението на нашия министър:

Цитат
"Ще въведем механизъм, при който ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден", каза още Вълчев.

Как точно ще се верифицира?....

Скрит текст:
т понеделник училища, ясли, детски градини и университети са затворени в цялата страна. Ще се работи по линия към електронно обучение.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министърът добави, че още в понеделник нагласата им е да стартират обучение в електронна среда за 90% от учениците, а от вторник за 95% от учениците, като се има предвид, че средната посещаемост в училище е под 90%.

Красимир Вълчев заяви, че времето на извънредно положение ще се използва за подготовка, за упражнения, за преговор на знанията на децата.

Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет.

"Не може да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето", заяви Вълчев.

"Подготвяме и механизъм за взаимопомощ. Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уебинари, видео връзки", каза още министърът и отбеляза, че двете издателствата "Просвета" и "Клет" вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от 1 до 10 клас.

"За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика", каза още той.

С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, те ще тръгнат още от вторник, 17 март.

"Ще въведем механизъм, при който ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден", каза още Вълчев.

Министърът заяви, че се отказват от принципа на традиционна организация. "Принципът е колкото успеем да организираме - толкова", посочи той.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 18:53 от Вела

# 216
  • Dope Reach
Колеги, във връзка с дистанционното обучение, имам въпрос към тези от вас, които ще работят с Google Classroom. Провеждали ли са ви специално обучение за него или ако да, какво можете да ми дадете като съвет относно функциите? Виждам, че е сравнително елементарно, но ако можете да споделите нещо важно, което трябва да се знае, ще се радвам да получа малко помощ в създалата се извънредна ситуация!

# 217
Стабилна ли е видеоконференцията в Hangout? По-стабилна ли е от Скайп, когато е групова? Тествали ли сте? Според мен ние учителите ще се оправим, ама на децата ще им е трудна средата.
И аз съм в болнични до сряда, ама в понеделник ще ходя до училище с предложения във връзка с дистанционното обучение.

# 218
  • Майничка
Rochellka, виж тук, има разработени насоки и ресурси. https://cloud.plovdiv.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE.

Amy_nka, при стабилен нет връзката е много добра. Децата се ориентират добре, особено ако използвате инструкции със скрийншот за по-специфични действия. В нета има и доста клипчета с инструкции.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 20:16 от gargamela

# 219
А знаете ли какво се случва с учителите, които работят в занималня? Все пак ние не преподаваме уроци, а имаме 2 часа самоподготовка, другото е отдих и занимания по интереси. Няма как да направим 5 часа работа. Дали ще ни задължат да пускаме отпуска?

# 220
  • Майничка
Тинити, това трябва да уточниш с директора. Ако съм на теб, бих предложила да създам допълнителни ресурси за упражнение - записи на диктовки, кръстословици, допълнителни правописни и граматически упражнения и тестчета и т.н. и проверката им.
"Учителите, които осъществяват ежедневно поне 5 часа обща работа, в т.ч. организация, подготовка на учебно съдържание, обучение, комуникация с родители и ученици, не ползват отпуск."

# 221
  • вкъщи
Как точно ще се доказват тези 5 часа въобще не ми е ясно. то е ясно, че като си готвя материалите няма да съм онлайн . Много ми  е мътно, как също ще обяснявам нов урок, как ще четем текстовете, произношениетокак ще упражним. Преподавам чужд език. Засега не разполагаме с виртуална класна стая.

# 222
5 часа е работата онлайн с ученици.
Аз за това писах, че системата мудъл е най-подходяща - защото отчита автоматично.
Може би и другите имат сходни функции, за които аз не съм ползвала в детайли

# 223
  • Пловдив
А на мен ми е интересно как ще се случи това в училищата с малцинство

# 224
  • Добрич
5 часа е работата онлайн с ученици.
Скрит текст:
Аз за това писах, че системата мудъл е най-подходяща - защото отчита автоматично.
Може би и другите имат сходни функции, за които аз не съм ползвала в детайли

Това никъде не го срещнах, нито в писмото от РУО, нито в изявлението на министъра...

А на мен ми е интересно как ще се случи това в училищата с малцинство

Нашето училище е 99% малцинства. Класовете са групи във Фейсбук. Няма да се общува в реално време. Учителите пращат материали /уроци, планове, задачи, тестове, линкове и т.н./ на класния и той ги свежда до учениците чрез групата. Всеки ден ще се качват материалите от часовете в седмичното разписание. После, като започнем училище, ще проверяваме тетрадките. Всеки ученик се подготвя сам, когато му е удобно. При необходимост, търси допълнителна консултация. Може би ще измислим и вариант за обратна връзка по време на ваканцията, например да снимат решените задачи и да пращат снимките... Тестовете с google формуляри дават хубава обратна връзка, но не знам до колко ще са приложими в случая.
Не зная шефът как точно ще реши да отчита часовете.
В моя клас повечето деца имат профили във Фейсбук. Вече четвърта година имаме поверителна група на класа, в която им качвам разни неща. До днес в нея членуваха около половината ученици. Днес говорих по телефона с доста родители, обяснявах за дистанционното обучение и как на децата ще им трябва достъп до Интернет и подходящо устройство и групата ни се разшири.... Другите колеги днес създават групи. (Имам късмет с учениците от класа ми.)

Няма как система да отчете времето, което на мен ще ми отиде, за да подготвя тези уроци...

Говорим за дистанционно обучение, а не за виртуална класна стая. Има стабилна разлика...

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 23:12 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт