Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Маркетинг в ПУ

  • 496
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 216
Здравейте, интересува ме бакалавърската програма “Маркетинг” в Пловдивския университет. Мой племенник иска да учи нещо в тази насока - реклама, пиар, но в Пловдив няма обособена специалност конкретно за това. Държи да е в Пловдив, затова ме интересува мнението ви за Маркетинг в ПУ - на какво ниво е?

# 1
  • София
  • Мнения: 2 169
За жалост -ч- ниско.
В тази насока най-добре е да учи в АУБГ, НБУ, СУ, УНСС, горе-долу в този ред. Вече има специфики на всяка специалност на тези четири места.
Да помисли за задочно или дистанционно в София, макар че е добре да е на чясто и да започва със стажовете най-късно втората година.

# 2
  • Мнения: 5 312
Няма значение къде го учи, важно е да си намери читава практика - паралелно или след завършване. Ученето и работата по специалността (а и не само за маркетинга) нямат много общо Simple Smile
Та да си записва Маркетинг и да си намира работа (в рекламна агенция, примерно), че да се очупи и да види за какво иде реч.

# 3
  • Мнения: 20
С такава специалност племенникът ти ще е кандидат безработен или дистрибутор на млека в най-добрия случай в обозримо бъдеще. Заслужава ли си 4 години алабалистика, освен ако евентуално мечтата му е колежките му да бъдат миските от конкурсите за красота?
Няма значение къде го учи, важно е да си намери читава практика - паралелно или след завършване. Ученето и работата по специалността (а и не само за маркетинга) нямат много общо Simple Smile
Вие хем го казвате, че работата в България често няма нищо общо със специалността, хем го натискате да губи време 4 години:

Та да си записва Маркетинг и да си намира работа (в рекламна агенция, примерно), че да се очупи и да види за какво иде реч.
Осъзнавате ли колко абсурдно звучи в ушите на нормален човек (може би в България сме по-малко нормални и не се задават такива рационални въпроси) да инвестираш куп пари за образование 4 години, а после да не си работиш по специалността? Това означава, че или си блял някъде през тези 4 години та дипломата са ти я напечатали колкото заради наследения от комунизма принцип на уравниловката или заради недискриминационната политика на университета ( = всички могат), въпреки че така качеството спада. Да не говорим, че маркетинг е едно обширно понятие и не знам, сигурно повечето си представят, че това е да правиш презентация на идеи как да се рекламира новият продукт за уголемяване на косата и после да ти пляскат в конферентата зала като по американските филми. Маркетингът изобщо има нужда от арт ориентирани креативни личности с много добри познания за софтуер за рисуване и анимация например. Каква полза има от обучение на друго? В маркетинга, особено българските университети ще учи най-вече "Що е радио и тв реклама" и 8 семестъра ще "пише сам" курсови работи, с които да се освобождава от изпит след изпит. Накрая ще излезе с тапията по нищология и ще почне да търси както казахте просто "нещо" в "рекламна агенция, примерно"...

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 14:30 от Parliament

# 4
  • Мнения: 3 284
Ако е от полза- намерих канал с много интересни филмчета за маркетинг- можеш да прецениш интересува ли те тази професия.
https://youtu.be/c9mLhROaNlk

Общи условия

Активация на акаунт