Майчинството счетоводно-84

• 35 112
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Явно и не се чете правилно,попитах дали правилно съм сметнала дните и към кой да се обърна при липса на код за достъп,като не можете да ми дадете отговор не коментирайте вместо да се заяждате,тук всеки има право да попита каквото поиска затова достъпа е свободен

# 106
Явно и не се чете правилно,попитах дали правилно съм сметнала дните и към кой да се обърна при липса на код за достъп,като не можете да ми дадете отговор не коментирайте вместо да се заяждате,тук всеки има право да попита каквото поиска затова достъпа е свободен
За януари отдавна трябва да си получила парите,аз получих и за половината февруари. За това е ПИК-а от НОИ да проверяваш какъв е статуса. Като има обработва се платен и т.н . Ако нямаш ПИК звъниш в НОИ да провериш дали е подаден в срок или в работата ти.

# 107
За януари отдавна трябва да си получила парите,аз получих и за половината февруари. За това е ПИК-а от НОИ да проверяваш какъв е статуса. Като има обработва се платен и т.н . Ако нямаш ПИК звъниш в НОИ да провериш дали е подаден в срок или в работата ти.
Не е вярно,че за януари отдавна е трябвало да получи парите.Срока на работодателя е бил 10 февруари.След това има 10 работни дни.Така,че утре най-вероятно ще й преведат частта за януари.

Teodora25,болничните се изплащат вторник и четвъртък.Днес няма да получиш превод със сигурност.

# 108
Много благодаря за изчерпателния отговор 🙂

# 109
Не е вярно,че за януари отдавна е трябвало да получи парите.Срока на работодателя е бил 10 февруари.След това има 10 работни дни.Така,че утре най-вероятно ще й преведат частта за януари.

Teodora25,болничните се изплащат вторник и четвъртък.Днес няма да получиш превод със сигурност.
Хубаво,ама аз съм получавала и в други дни болнични и януарските отдавна ги получих.

# 110

Хубаво,ама аз съм получавала и в други дни болнични и януарските отдавна ги получих.
В други дни едва ли си получавала,а януарските си ги получила ,защото болничния ти е бил предаден отдавна.В нейния случай срока на работодателя да ги подаде в НОИ е бил 10 февруари.Така,че сметнато 10 работни дни след тази дата,утре ще си ги получи.Първо се запознай какви са сроковете за предаване на документите и сроковете за изплащане.Чак след това може да спориш.

https://www.noi.bg/en/forusers/userinfo/4325-grafikizplashtane

# 111

В други дни едва ли си получавала,а януарските си ги получила ,защото болничния ти е бил предаден отдавна.В нейния случай срока на работодателя да ги подаде в НОИ е бил 10 февруари.Така,че сметнато 10 работни дни след тази дата,утре ще си ги получи.Първо се запознай какви са сроковете за предаване на документите и сроковете за изплащане.Чак след това може да спориш.

https://www.noi.bg/en/forusers/userinfo/4325-grafikizplashtane
На 10 февруари ми е предаден януарския болничен 😉

# 112
Здравейте. Четох, четох и пак повече от половината не разбрах. Ще бъда много благодарна, ако някой, който наистина е наясно отговори.

Как точно се взима майчинство, стъпка по стъпка, защото никъде не е описано точно и ясно?
 1) Доколкото разбрах първият болничен е 45 дни преди термин и се издава от следящия ме гинеколог. Точно на 45-тия ден ли трябва да отида да ми го издаде?  След това го нося на фирмата в която работя ли, още на същия ден?
Ако бебчето не е родено на термин, а поради медицински причини - секцио, доколкото разбрах се прави около 10 дни преди термин, това означава, че ще бъдат използвани 35 дни болнични преди раждане, какво се случва с останалите 10?
2) Вторият болничен се издава от болницата в която се роди бебчето, който е за 42 дни, след това пак ли го нося на работодателя, кога точно трябва да бъде занесен, за да не изпуснем някакъв срок? 3) Третия се издава от педиатъра при който сме записали детето и е остатъка от тези 135 дни. Кога точно трябва да отидем при педиатъра, на 42 ден след ражданито ли?
4) След това прави ли се нещо, когато изтекат тези 135 дни?
5) За майчинството през втората година как се процедира, кога точно и какво се подава?
6) След като се роди бебчето, как се процедира с получаването на акт за раждане? Може би от болницата в която е родено издават документ и с него се отива в общината? В общината на града в който е родено бебчето или в града в който се водят родителите по постоянен и настоящ адрес?
7) Кога и какви документи трябва да се подадат за получаване на еднократна помощ при родено дете и в социални грижи ли се подават? Прочетох, че ако е първо дете на майката трябва да се вземе документ от общината, кога може да се вземе този документ, след ката вече детето има акт за раждане ли?
8 ) Как точно стоят нещата с получаване на детски надбавки? Каква трябва да е максималната сума от доходи на член от семейството, за да се получават такива? Майчинството влиза ли в тези доходи? Граждански договор влиза ли в тези доходи? Взима се документ от работодателя за доход ли? След навършване на 2 години на детето, имам ли право на трудова борса, при напускане по взаимно съгласие, евентуално за какъв период, кога и какви документи се подават?

# 113
  • София-Младост
Първа стъпка е зачеването, а останалите са подробно описано в сайта на НОИ.
Инфо и линковве има и в първата тема.
Но би било интересно и полезно да се опише по рези въпроси цялата процедура.

# 114
A аз искам да попитам дали, след навършване на 2 години на детето, работодателя може да ми откаже да си взема натрупания отпуск? Става въпрос за държавна работа и евентуален натрупан отпуск от около 120 дни, тъй като имам 60 дни годишно?

# 115
Да, може. Платеният отпуск се разрешава от работодателя. Затова в молбата за отпуск обикновено има разрешил, проверил и тн, а в правилниците за вътрешен трудов ред е упоменато при искане на различен брой дни, колко време преди това трябва да подадете молбата.

# 116
Здравейте, пак съм аз. В предната тема бях писала, но обстоятелствата се промениха. Ще се опитам да бъда максимално кратка.
В майчинство съм до края на април, но отново съм бременна. За да ми бъде издаден болничен след края на майчинството ми, трябваше да ме водят на работа 2 дни. Но днес разбрах че отпуската която се е натрупала, ще ми стигне до 45 дневният ми болничен. Та въпроса ми е за този болничен нужно ли е да имам работени дни за тази година, за да бъде издаден или не.
И другият ми въпрос е имат ли право работодателите ми по време на отпуската, да не ми изплащат цялата заплата. Попринцип съм МРЗ.

# 117
  • София-Младост
Мисля, че няма проблем 45 дневния да следва отпуск, без отработени дни.
Няма такова право работодателя...

# 118
Здравейте,имам въпрос относно болничния  по скоро искам да видя дали правилно съм разбрала от това, което изчетох. Болничния от болницата е с дати 27.01.2020-08.03.2020 входиран е в Нои на 04.02.2020 за януари ми изплатиха дните на 13.02.2020, сега за февруари трябва да ми ги преведат на началото на март може би (05.03.2020) и после ще имам още едно плащане през март за дните от 02.03.2020-08.03.2020.Така ли е? Благодаря предварително.

# 119
  • София-Младост

moni_85
Да, като има вероятност с дните за февруари, да ви изплатят и тези от март.

Общи условия

Активация на акаунт