Майчинството счетоводно-84

• 35 174
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не, няма как да е късно. Работодателя ще има срок до 10март да го предаде в НОИ
До 10-ти април.

# 136
Този месец и на мен ми преведоха майчинството доста рано - във вторник, на 25.02. Не знам защо.

# 137
  • София-Младост
По повод горното...
Имам молба към питащите и в частност към отговарящите.
Това, че един е получил обезщетение за временна неработоспособност (разг.болничен), обезщетение за бременост и раждане или обезщетение за отглеждане на малко дете до 2г. възраст (разг. майчинство) , не е предпоставка всички останали да го получат по рано, в този ден или останалите да се притесняват "защо аз няма превод".
Нали. Simple Smile
И питане "има ли някой, който не е получил...", има много вероятно, ако питането цели да ви се помогне, задайте си въпроса ясно и правилно.
Дата на термин, дата на болничен, по-важното кога е предаден на работодателя...това са нещата на база, на които може да ви се каже приблизително кога да очаквате плащане.

# 138
Ами декларацията за майчинството ми е подадена на 05.02. И болничните досега ми бяха подавани около пето число на месеца, но пари винаги съм получавала в началото на следващия месец.
Този път доста рано , но си го обяснявам с това, че 03.03 е почивен ден.

# 139
Здравейте, знам че трябва да потърся дали вече има отговор на въпроса ми в предишните теми, но не намерих или поне не намерих въпрос като моя.
Значи, върнах се на работа след навършване на 1г на дъщеря ми. Прехвърлих майчинството на майка ми и сега тя го получава. Детето е на 1.7м, на 1.8м или от 01,04,2020г мисля до го дам в ясла. Та въпроса ми е, трябва ли майка ми да подава някакви документи за това че детето започва ясла, ще се намали ли майчинството от 380,00лв на 190,00лв, или ще се спре?
Благодаря предварително!

# 140
  • София-Младост
Здравейте, знам че трябва да потърся дали вече има отговор на въпроса ми в предишните теми, но не намерих или поне не намерих въпрос като моя.
Значи, върнах се на работа след навършване на 1г на дъщеря ми. Прехвърлих майчинството на майка ми и сега тя го получава. Детето е на 1.7м, на 1.8м или от 01,04,2020г мисля до го дам в ясла. Та въпроса ми е, трябва ли майка ми да подава някакви документи за това че детето започва ясла, ще се намали ли майчинството от 380,00лв на 190,00лв, или ще се спре?
Благодаря предварително!
След като детето започне да посещава ясла (т.нар. детско заведение) вие нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст. Дефакто нямате какво да прехвърлите и затова на бабата отпуска се прекратява. В тридневен срок се подава до работодателя декларация за промяна в обстоятелстават, която той подава в НОИ, за да се спре и обезщетението. Бабата си се връща на работа съответно.
Същевременно обаче вие имате право на 50% от обезщетението, също се подава декларация.

# 141
"Ала-Бала" - Благодаря за бързия отговор Flowers Rose
Точно това не ми беше ясно, след като съм се върнала на работа и детето ще посещава ясла имам ли право на тези 50%?

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 12:43 от ··٠●•mama_Ani•●٠··

# 142
Здравейте Скоро разбрах че съм бременна бихте ли ми казали сега какво трябва да направя като документация къде да пусна документи общо взето всичко от началото какво трябва да се направи благодаря

# 143
Нищо специално.
Повечето АГта записват за женска консултация след 10-12та седмица(поне моя опит от всички при, които ходих беше такъв).
Вземаш си направление от ЛЛ и си ходиш през 4 седмици на прегледи при АГ, докато не ти каже вземи направление за женска консултация.
След като вземеш такова се записваш при следващ АГ и той започва да ти прави необходимите прегледи и да ти пуска необходимите изследвания.
Обичайно се ходи 1 път в месеца, ако бременността не е рискова. Това е до 8ми 9ти месец след това зачестяват прегледите.
През цялата бременност ще те насочва лекаря, който си избрала.

# 144
Здравейте отново!
Днес се видях с работодателя си, и ми зададе въпроса дали ще се води домашно лечение? Понеже тя е доста злобна жена, се замислих дали не може да ми прати проверка на болничния? Не съм взимала болничен до сега по време на бременността и не знам какво пише всъщност в него?
Извинявам се за глупавия въпрос, но от нея може да се очаква всичко.

# 145
Болничен може да се оспори. Като от датата на сигнала лекарска комисия има 3дневен срок да се събере и да разгледа болничния.
До момента не съм чувала за домашни посещения на лекари. Мисля, че това са митове и легенди от форумите, както и че граничните служби и НОИ имат и единен софтуер и ще ви спрат болничния, ако излезете в чужбина.

Проверките, които фирмата, в която работех правеше на болничните се случваше само долументално. Или иначе казано, ако вашия ЛЛ е направил грешка по самия лист, болничния трябваше да се анулира и издаде нов.
Не пожънаха успех с нито една проверка.
И домашно лечение не значи карантина, да не излизате от вас.
Все пак за съжаление остава порочната практика с фалшивите болнични, а от бременни те изобилстват.

# 146
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
"Ала-Бала" - Благодаря за бързия отговор Flowers Rose
Точно това не ми беше ясно, след като съм се върнала на работа и детето ще посещава ясла имам ли право на тези 50%?
Да, имаш право.

# 147
Здравейте, в майчинство съм и ме интересува ежемесечно подават ли се някакви декларации към НОИ или това се прави еднократно в началото на майчинството, тъй като за февруари не съм получила изплащане и се питам дали не е поради забава на счетоводителката ми да подаде нещо, или просто от НОИ е забавянето.

Това е от справката , предполагам на 05.03.ще изплатят, но ме интересува в кой е причината.
Благодаря.

# 148
  • София
На 5.03. ще си получите плащането за февруари.

# 149
Здравейте, в майчинство съм и ме интересува ежемесечно подават ли се някакви декларации към НОИ или това се прави еднократно в началото на майчинството, тъй като за февруари не съм получила изплащане и се питам дали не е поради забава на счетоводителката ми да подаде нещо, или просто от НОИ е забавянето.

Това е от справката , предполагам на 05.03.ще изплатят, но ме интересува в кой е причината.
Благодаря.
Каква причина търсите?Нищо не Ви е забавено.Майчинството се изплаща като свърши месеца.

Общи условия

Активация на акаунт