Майчинството счетоводно-84

• 35 598
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • София-Младост
Никак не влияе.

# 301
И аз имам същото притеснение, но на мен дупката ще ми е около 15 дни. И се чудя дали да пусна отпуска сега или преди 45-дневния болничен...

# 302
  • София-Младост
Платения отпуск е все едно ходите на работа, не виждам защо ще влияе зле. Отделно ако тези 15 дни са в месеца на издаване на 45 дневния, даже няма да се вземат предвид при изчисленията.

# 303
Ясно. Защото циркулира мнение, че ако се прекъсне болничен и е проблем за майчинството. А месеците ми с болничен са с доста по-нисък доход, което е нормално естествено. Изчетох закона и така и не ми стана ясно ако не стигнат 180-те дни как се процедира, за да не се взимат предвид месеците с болничен...🙄

# 304
А защо не ви дадат болничен и за тези 15 дни.

# 305
А защо не ви дадат болничен и за тези 15 дни.

Защото ще превиша разрешените 180 дни.

# 306
45-дневния по ПРМ ли се изчислява? И се брои 1 ден преди термин (като снимката от предходната страница)? Също по време на 180-те дни непрекъснат болничем натрупва ли ни се отпуск по 1,6 ден на месец?

# 307
  • София-Младост
Терминът е предполагаемата дата, на която трябва да стане раждането. Тази дата не влиза в 45 дневния. Затова е 45 дни преди термин.
Да, болничните са период, който сепризнава за трудов и осигурителен стаж, затова се "трупа" и платен отпуск.

# 308
Здравейте,

Ще бъда много благодарна, ако някой ми помогне за следния казус.
Постоянния ми адрес е в един град. Живея и работя в София, но там нямам адресна регистрация. Личната ми лекарка ме води на адрес в София и съответно след издаване на направление за избор на лекар за ЖК, този адрес вече се води и в документите при АГ-то. Имам издаден болничен, в който също е вписан адреса в София. Тъй като ще се местим в трети град (различен от този в който ми е постоянния адрес и София) и там мисля да си направя адресна регистрация, бихте ли ми казали как трябва да стане смяната на този адрес в болничния лист?
Има ли проблем, че личния лекар ще го сменя юни месец? А всъщност след като си направя адресна регистрация мога ли да си сменя ЛЛ, а да не чакам юни месец? И още един въпрос в документите за раждане постоянния адрес ли се вписва?

# 309
Здравейте, моля да ме извините ако е коментирано.
Болничен съм до 14.04. за раждане /бебето ми е родено на 05.03/. След 14.04. какво трябва да представя на работотателя-болничен или декларация.
Благодаря

# 310
Болничен съм до 14.04. за раждане /бебето ми е родено на 05.03/. След 14.04. какво трябва да представя на работотателя-болничен или декларация.
Благодаря
Болничен от личния лекар на детето.

# 311
Благодаря
Болничен от личния лекар на детето.

Благодаря

# 312
Ако изляза в дълъг неплатен отпуск, ще ми се отразили на майчинството някак, ако то така или иначе ще е минималното?

# 313
  • София-Младост
Ако изляза в дълъг неплатен отпуск, ще ми се отразили на майчинството някак, ако то така или иначе ще е минималното?
Имай предвид, че само 30 работни дни от този неплатен ще се признават за стаж.
Иначе на самото обезщетение-не.

# 314
Здравейте, бременна съм в 21 г.с. и се налага аборт по медицински причини. Имам дете на година и 9 месеца и бях подала декларация за промянав обстоятелствата и до сега бях в болничен. Как се процедира от сега нататък? Може ли да има пак промяна в обстоятелствата и да съм в майчинство до навършване на 2 г. на детето?

Общи условия

Активация на акаунт