Майчинството счетоводно-84

• 35 607
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте мами, бременна съм в 18г.с.
Бих искала информация за маичинството или по-точно как става всичко,защото наистина не разбирам по какъв път се минава за пръв път ми е и съм объркана. Здравните ми осигуровки са непрекъснати,имам стаж 8м,24 дни на брутна заплата. В момента,за да продължи стажа съм на работа в друго предприятие на минимална заплата (казах на работа че съм бременна и исках информация от счетоводителката,но никаква информация не получих за стаж или маичинство).
Въпросите ми са 12месеца ли трудов стаж трябва да имаш за фирмено маичинство? Какви документи трябва да се правят и кога? И мога ли да взема болнични защото гинеколожката ми каза да говоря с счетоводителката дали ако ми пусне болнични тя ще ги приеме,аз следователно я попитах и тя каза че няма как защото в една фирма трябва да имаш 6 месеца стаж и след това може да се приемат болнични. Благодаря предварително!

# 286
Здравейте мами, бременна съм в 18г.с.
Бих искала информация за маичинството или по-точно как става всичко,защото наистина не разбирам по какъв път се минава за пръв път ми е и съм объркана. Здравните ми осигуровки са непрекъснати,имам стаж 8м,24 дни на брутна заплата. В момента,за да продължи стажа съм на работа в друго предприятие на минимална заплата (казах на работа че съм бременна и исках информация от счетоводителката,но никаква информация не получих за стаж или маичинство).
Въпросите ми са 12месеца ли трудов стаж трябва да имаш за фирмено маичинство? Какви документи трябва да се правят и кога? И мога ли да взема болнични защото гинеколожката ми каза да говоря с счетоводителката дали ако ми пусне болнични тя ще ги приеме,аз следователно я попитах и тя каза че няма как защото в една фирма трябва да имаш 6 месеца стаж и след това може да се приемат болнични. Благодаря предварително!
Няма подобно нещо като “фирмено майчинство”.
За да имаш право на майчинство трябва да имаш 12 месеца трудов стаж през целия си живот (не е задължително да е в една фирма).
Право на болничен имаш при 6 месеца стаж (не е задължително да си работила 6 месеца в последната фирма).Счетоводителката ти те подвежда с невярна информация.Можеш да си излезеш в болничен,който ще ти бъде плащан.
Болничните по време на бременност се издават от комисия (ЛКК),на която те праща следящия те АГ и се изплАщат на 80% от брутното трудпво възнаграждение за 18 месеца назад.45 дни преди термин АГ ти издава болничен за бременност и майчинство,който вече се смята на база 90% за 24 месеца назад.Всеки болничен трябва да го носиш в счетоводството,а те да го предават в НОИ до 10-то число на месеца ,следващ месеца в който ти си им го предала.

# 287
Да, до сега получавах 610лв. Мислих, че майчинството започва след като изтепе и последния болничен от педиатъра на детето, а и така пишеле в декларацията която попълних, от 14.03 вече нямам болничен. Тоест и сега ще продължа да полупвам 610лв,след като съм била осигуряване на минималната заплата? Или ще е 610лв минус осигуровките, тоест някъде около 400лв. 🤔
Здравейте, родох декември месец и на 13.03 ми изтече последния болничен. Подала съм декларация за майчинство и вече то тече. През последните 24 месеца съм осигурявана на минимална работна заплата, по време на болнипните ми се изплащаше и такава сума. Сега когато съм в майчинство вече каква ще е сумата, която получавам - 610 лв ли или по-малко? Благодаря. Simple Smile
Би трябвало и до сега от януари насам да сте получавали толкова. Все още сте в отпуск за бременост и раждане. Т.нар. майчинство е през втората година, там обаче сумата е фиксирана и е 380лв.
До края на 410 дни от първия 45 дневен болничен получавате обезщетение, зчислено на база 24 месеца. Ако неговия размер е под МРЗ, тогава получавате МРЗ.

# 288
  • София-Младост

edelvais0404, продължавате да получавате чисто МРЗ на база тази декларация.
Какви са тези осигуровки по 400лв?

# 289

edelvais0404, продължавате да получавате чисто МРЗ на база тази декларация.
Какви са тези осигуровки по 400лв?
Благодаря това исках да разбера дали остава мрз - 610лв. 
А иначе имах предвод дали от това МРЗ се вадят осигуровките (тоест около 200лв) и накрая да остава сумата около 400лв,която да ми се плаща или си е пълната сума 610.

# 290
Ще получавате минималната БРУТНА работна заплата

# 291
Последно колко, защото две едно до друго разлипни мнения - 610лв или четиристотин и нещо (тоест след удръжките сумата) 🤔

# 292
610! Четете какво ви пишат момичетата!

# 293
Здравейте мами , в какъв срок трябва да се подадат документи за детски след раждане?

# 294
  • София
Няма срок. Когатор ги подадете, тогава започват да ги изплащат (в случай, че се вмествате в максималния доход)

# 295
Благодаря за отговора, връщат ли се за период назад или изплащането им започва от месеца на подаване и какви документи са необходими  да предоставя?

# 296
# 297
Здравейте,днес ми издадоха 45 дневния болничен . Почва от 14.03 и е до 27.04 ,а термина ми е на 28.04 така ли трябва да е?

# 298
Здравейте,днес ми издадоха 45 дневния болничен . Почва от 14.03 и е до 27.04 ,а термина ми е на 28.04 така ли трябва да е?
Да,така трябва да е.Ако родиш на термин от болницата ще ти издадат новия болничен от 28.04.

# 299
Здравейте! Много бих се радвала някой да ми отговори. От 21.03 до 19.04 съм в 30дневен болничен. От 22.04 ми започва 45 дневният болничен,като ми  казаха, че за 2-та дни дупка трябва да си пусна отпуска. Въпросът ми е прекъсването на болничният как влияе на майчинството след това?

Общи условия

Активация на акаунт