Майчинството счетоводно-84

• 35 608
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте при стеклите се обстоятелства и забранените ЖК, как може да се получи болничният за бременност? Могат ли да откажат да го издадат ? Благодаря предварително.
Моя беше до вчера,а от днес трябва да ми почне 45 дневния. АГ отмениха консултациите ,но каза във вторник някой да ми занесе амбулаторната карта и ще ми го издаде със задна дата.

# 271
  • София
След коя седмица минахте на лкк за дългия болничен и там същата сума ли се плаща?

# 272
Здравейте! Предварително се извинявам ако вече някой е питал такъв въпрос? Бременна съм в почти в 3-ти месец, но ми се гади и повръща постоянно и не мога да изпълнявам работните си задължения. Лошото е че сум на изпитателен срок. Мога ли да започна да представям болнични докрая на бременността, за да мога да получавам майчински?

# 273
  • София-Младост
По принцип издаването на болничен лист увеличава срока на изпитване с толкова дни, за колкото е издаден.
Но съгласно чл. 71, ал. 1 от КТ: „До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие”...дори и по време на болничен.

# 274
След коя седмица минахте на лкк за дългия болничен и там същата сума ли се плаща?

Аз минах на ЛКК някъде в 8 г.с. и няколко дни. Сумата е същата. АГ ми даде документите, с които да отида на комисия. Болничните са за 30 дни и като дойде време да се подновяват, пак АГ издава документи, аз ги нося и след седмица ходя да си ги взема, за да ги предам на работодател.

# 275
Здравейте отново! Сега погледнах в договора си. Назначена съм на срочен трудов договор по чл.68,Ал.1,Т.2. Никъде в договора ми не пише колко време е изпитателния срок. Мога ли да кажа на шефовете ми , че съм бременна и да излзяза в болничен без да ме уволнят?

# 276
Здравейте отново! Сега погледнах в договора си. Назначена съм на срочен трудов договор по чл.68,Ал.1,Т.2. Никъде в договора ми не пише колко време е изпитателния срок. Мога ли да кажа на шефовете ми , че съм бременна и да излзяза в болничен без да ме уволнят?

Стандартният срок е 6 месеца, провери този член какво пише.
Щом е срочен значи могат да те освободят.

# 277
Имам потвърдена ранна бременност от Аг ,вече 6 г.с. , работя на постоянен трудов договор , осигурена какви възможности имам за болничен, в случай че трябва да остана вкъщи и как стоят нещата .??

# 278
Здравейте, бременна съм и от 06.03 съм в 45-дневен болничен преди термин. Още от третият месец се наложи да изляза в болничен и съответно той не ми стигна,за това межди последния болничен и 45-дневния си пуснах платена отпуска. Въпросъг ми е: Работодателя трябва да ми плати за този период на отпуската нали? Трябва и осигуровки да ми плати? А нито пари съм получила,нито виждам някаде в сайта на нои дали имам платени осигоровки за февруари месец.

# 279
Здравейте! Имам следния казус:
В момента съм втора година по майчинство и предстои да родя второ дете приблизително 3 месеца преди изтичането на майчинството, т.е. ще имам застъпено майчинство.
Доколкото съм наясно, през първата година след раждането на второто дете, майчинството ми ще се определи спрямо това, което съм взимала през първата година с първото дете (ако е по-благоприятно за мен).
Миналата седмица трябваше да ми бъде издаден 45-дневния болничен преди раждането, но поради обстановката в страната, не можаха да ми го издадат. Обясниха ми, че след падането на епидемията, може да бъде издаден със задна дата.
Живот и здраве се очаква да родя края на април. Какво се очаква да направя, ако до тогава не се подобри обстановката в страната?
Какъв болничен и от кого би следвало да ми бъде издаден, ако родя по време на епидемията? Има ли вероятност да си изгубя правото за по-добро майчинство през първата година след раждането на второто дете?
Много ще ви бъда благодарна, ако ми дадете някакви насоки как трябва да действам, тъй като с HOИ не мога да се свържа по телефона доста време.

Благодаря предварително на отзовалите се!

# 280
  • София-Младост
Здравейте, бременна съм и от 06.03 съм в 45-дневен болничен преди термин. Още от третият месец се наложи да изляза в болничен и съответно той не ми стигна,за това межди последния болничен и 45-дневния си пуснах платена отпуска. Въпросъг ми е: Работодателя трябва да ми плати за този период на отпуската нали? Трябва и осигуровки да ми плати? А нито пари съм получила,нито виждам някаде в сайта на нои дали имам платени осигоровки за февруари месец.
Платения отпуск се заплаща от работодателя. Осигурителните вноски за м.02 се заплащат до 25,03, вкл.

Maria Ivanova 661636
Казали са ви, че след като положанието се нормализира ще ви издадат болничен със задна дата.
Ако родите по време на епидемията...надявам се ще го направите в болница. От там ще ви издадат втория болничен от датата на раждане.
"Има ли вероятност да си изгубя правото за по-добро майчинство през първата година след раждането на второто дете? " - Не. След като имате застъпване на двата вида отпуск, то имате право на обезщетение за второто в размера като за първото дете.
Нека минат тези 14 дни до 29.03., може отново да попитате АГ за болничен, да отиде мъжът ви да го вземе и т.н.

# 281
Maria Ivanova 661636
Казали са ви, че след като положанието се нормализира ще ви издадат болничен със задна дата.
Ако родите по време на епидемията...надявам се ще го направите в болница. От там ще ви издадат втория болничен от датата на раждане.
"Има ли вероятност да си изгубя правото за по-добро майчинство през първата година след раждането на второто дете? " - Не. След като имате застъпване на двата вида отпуск, то имате право на обезщетение за второто в размера като за първото дете.
Нека минат тези 14 дни до 29.03., може отново да попитате АГ за болничен, да отиде мъжът ви да го вземе и т.н.
Благодаря за бързия отговор!
Да разбирам ли, че първият 45 дневен болничен може и изобщо да не ми бъде издаден, а направо болничният от самото раждане? Всъщност каква ще бъде разликата - че ако сега изляза в 45 дневен, започва да ми се изплащат болнични, а ако не изляза до самото раждане - продължават да си ми изплащат майчинството, така ли?

# 282
  • София-Младост
Ако работите до раждането, тогаване ви издават 45 дневен. Но вие не работите, просто ще ви го издадат по-късно, зарадиобстоятелствата. Началната дата ще е спазена в него, просто плащането ще се забави.

# 283
Здравейте, родох декември месец и на 13.03 ми изтече последния болничен. Подала съм декларация за майчинство и вече то тече. През последните 24 месеца съм осигурявана на минимална работна заплата, по време на болнипните ми се изплащаше и такава сума. Сега когато съм в майчинство вече каква ще е сумата, която получавам - 610 лв ли или по-малко? Благодаря. Simple Smile

# 284
  • София-Младост
Здравейте, родох декември месец и на 13.03 ми изтече последния болничен. Подала съм декларация за майчинство и вече то тече. През последните 24 месеца съм осигурявана на минимална работна заплата, по време на болнипните ми се изплащаше и такава сума. Сега когато съм в майчинство вече каква ще е сумата, която получавам - 610 лв ли или по-малко? Благодаря. Simple Smile
Би трябвало и до сега от януари насам да сте получавали толкова. Все още сте в отпуск за бременост и раждане. Т.нар. майчинство е през втората година, там обаче сумата е фиксирана и е 380лв.
До края на 410 дни от първия 45 дневен болничен получавате обезщетение, зчислено на база 24 месеца. Ако неговия размер е под МРЗ, тогава получавате МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт