Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обсъждане на имотни обяви-15

 • 39 532
 • 777
 •   1
Отговори
# 765
 • Мнения: 10 720
Не е много приятно да калкулират нещо, което още го няма -
 "Ето ви тука 3 стаи, но има потенциал да станат 5!".
Да де, ама не ми искайте цена, сякаш вече са станали.

# 766
 • Мнения: 1 154
Какъв потенциал, хора? Това е жив коптор нa христова възраст. Кой знае и на кой баир се намира. За да стане годно за живеене, трябва да се налеят минимум още 100к. Накрая като се тегли чертата, ще излезе 300 000, а жилищната площ е 150кв. Хайде няма нужда коптор на панчаревските ббаири, който е на 33г да струва 2000 на кв. Хайде ако сложим и гаража, 1500E/кв. Че то за 1500E/кв има и нови къщи.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 07:49 от My name is....

# 767
 • Мнения: 951
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15943355283660 … k=5nv66q&f1=1


Тук има ли някаква уловка?
Извинете за невежеството: Какво е "Разрешение за ползване"?

# 768
 • Мнения: 127
Може да е само на Акт 15, а не на Акт 16. Това винаги крие рискове.
Ако е с Акт 16, цената е пазарна, изглежда ок имот.

# 769
 • София
 • Мнения: 10 826
"Разрешение за ползване" е всъщност правилното название на т. нар. Акт 16

# 770
 • Мнения: 6 190
Разрешение за ползване е Акт 16, доколкото знам, значи че това би трябвало да е ОК.
Но на някои от снимките се виждат неща като от филм на ужасите - течове, "замазки", което означава, че ще има доста за доизкусуряване при довършителните работи. Няма дадена ЧП или скица на жилището, за да се види колко е реалната използваема площ, има някакви много врати, тесни помещения - може да е от разтеглянето на снимките. На място трябва да се гледа, с ролетка - теглят се едни 210 см. например за дължината на легло/спалня и се вижда колко остава за пътечка/минаване покрай леглото/спалнята. Все пак в 2-стайно жилище се предполага, че рядко хората спят вече в единично легло - с ширина 90 см. Гледа се къде и колко крилен гардероб може да се сложи, нощно шкафче, дори и минималистично.
И на вече готов апартамент половината снимки да са визуализациите на проекта, а не реалните снимки - има нещо.

# 771
 • Мнения: 1 307
Внасям уточнение в строителните документи, защото често има въпроси по темата.
Изпълнението на сгради до 4-та категория завършва с подписването на Акт обр. 15, след което цялата строителна документация се внася при органа издал разрешението за строеж, и след преглед за пълнота се издава "Удостоверение за въвеждане в експлоатация"(УВЕ).
Изпълнението на сгради от 3-та до 1-ва  категория завършва с подписването на Акт обр. 16, след което цялата строителна документация се внася, при органа издал разрешението за строеж, и след преглед за пълнота се издава "Разрешение за ползване" (РП)..
т.е. финалните документи, в зависимост от категорията на сградата са  УВЕ / РП., акт обр. 15 /обр. 16 са последните, преди издаване на финалните документи.

# 772
 • Мнения: 6 190
Е, остава да обясниш и примерно 5-6-7 етажна кооперация коя категория строеж е, за да разберем.

# 773
 • Мнения: 1 307
man_darin_ka , пълната класификация е формулирана в чл. 137 от ЗУТ. Най - често жилищните кооперации са или 3-та или 4-та категория, но коя е точно пише в издаденото разрешение за строеж .

# 774
 • Мнения: 6 190
Пеп-си, с цялото ми уважение към професионалните ти познания, но има форуми (излизали са ми на търсачка), в които потребителите си говорят/спорят без излишни думи и предимно с членове и алинеи. Този форум обаче май не е такъв.
Препращайки към член от ЗУТ, казваш на потребителката "Виж там, прочети, пък си го интерпретирай". Тя нито е юрист, очевидно, нито строителен инженер/архитект, също очевидно, след като задава този въпрос. Аз също не съм нито едно от двете, но поне съдейки по обявите за НС в имот.бг, се говори за А14, А15 и А16. Категорията строеж никъде не се посочва. Дори да са отчасти неточни юридически тези термини, те са станали популярни в сайтове, предназначени за НЕпрофесионални потребители, за да могат да разберат доста сложни професионални термини и понятия.

# 775
 • Мнения: 1 307
Понякога се чудя, кое му е лошото човек да се информира в някаква степен за нещата които го интересуват. Че и да недоволства, когато някой му отговаря коректно на поставеният въпрос.
Позволих си да внеса уточнния защото:
левскарката попита
Цитат
Какво е "Разрешение за ползване"?
и получи следните отговори:
Цитат
Може да е само на Акт 15, а не на Акт 16. Това винаги крие рискове.
- не е това => не е вярно
Цитат
"Разрешение за ползване" е всъщност правилното название на т. нар. Акт 16
- не е вярно, това е отделен документ, който се издава след Акт обр. 16.
Цитат
Разрешение за ползване е Акт 16, доколкото знам
- и това не е вярно

В обявите категория на строеж не се посочва, вероятно защото качващият обявата едва ли се е сетил да попита, а и едва ли го интересува. Всъщност, и четящият обявата едва ли го интересува. В конкретният случай е написано, че има разрешение за ползване, т.е. нищо повече не се очаква да се изисква документално за тази сграда.
Няма едностранен отговор на въпроса
Цитат
примерно 5-6-7 етажна кооперация коя категория строеж е
.
За да разбереш се четат издадените документи.

# 776
 • Мнения: 6 190
Пеп-си, права си да настояваш за професионална точност, но това - в друга среда.
Ще си позволя да ти отговоря с пример по аналогия.
Отиваш на кардиолог и той/тя ти казва, че имаш ЛББ (да не дава Господ). Ти питаш - А какво означава ЛББ? Кардиологът ти отговаря - Ляв бедрен блок. Ти питаш - А какво означава Ляв бедрен блок? И кардиологът, ако не е уморен и по принцип е благ като характер, почва да ти прави резюме на цял раздел от учебника по кардиология, но не с думи прости, а със съответната професионална терминология.  Ако пък е благ и интелигентен човек, може да ти отговори - това е проблем с електроимпулсите в сърцето. Първото обяснение ще е абсолютно професионално точно и коректно. Второто е същото обяснение, но без професионалните подробности, не е съвсем точно от професионална и научна гледна точка, но е "преведено" на съвсем обикновен ежедневен език. Кое от двете обяснения ти, която не си кардиолог, би предпочела?

# 777
 • here and now
 • Мнения: 2 516
Нека продължим диксусията в новата тема, докато не са ударили ключа тук.

Общи условия

Активация на акаунт