Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - Тема 66

• 55 492
  • 779
  •   1
Отговори
# 285
Един въпрос към Маслинката - ел.инсталацията на снимката е от строителя ли или вие сте си викали майстор?
Че като гледам тези кабели - свят ми се завива.
Сега на въпроса - можете да сложите лед-ленти по обиколката на помещението под тавана или поне по двете дълги страни. Така ще осветява по-добре по дължина на помещението и то от двете страни на трегера. За централно поставено осветително тяло в допълнение към лед-лентите не мога да дам предложение.
Спотове на трегера е вариант, но на мен лично спотове на тавана не ми харесват. Но за теб може и да са приемливи. Ще трябва да дупчите трегера, обаче. Нещо висящо от трегера ще идва ниско вече.

# 286
Скрит текст:
Един въпрос към Маслинката - ел.инсталацията на снимката е от строителя ли или вие сте си викали майстор?
Че като гледам тези кабели - свят ми се завива.
Сега на въпроса - можете да сложите лед-ленти по обиколката на помещението под тавана или поне по двете дълги страни. Така ще осветява по-добре по дължина на помещението и то от двете страни на трегера. За централно поставено осветително тяло в допълнение към лед-лентите не мога да дам предложение.
Спотове на трегера е вариант, но на мен лично спотове на тавана не ми харесват. Но за теб може и да са приемливи. Ще трябва да дупчите трегера, обаче. Нещо висящо от трегера ще идва ниско вече.
Ние сме си я правили. Какво й е?
Скрит текст:
: ) Добре. То така или иначе част ще е скрита, може би някъде към 10 см.
Да питам друго - нямате ли си ел.  част, където да са показани къде ще са местата за осветителните тела? И би трябвало да е съобразено с архитектурния план.

Иначе - вижте как ще са ви зоните и да е по средата на всяка зона осветлението. Това е един вариант.

Друг - да сложите и от двете страни на трегера осветителни тела.
Ако се спускат под нивото му - няма да хвърля сянка.

Така или иначе на такова голямо помещение не може да се мине само с осветително тяло на 1 място.  Или трябва да е огромно, за да не е тъмно помещението.

Търсете център/центриране.

Може да разделите тавана на 4 (мислено). Единия делител ще ви е трегера. Другия - перпенедкулярно на него и по средата. На 4-те правоъгълника, които се образуват теглите диагоналите и в центъра слагате осветителното тяло.
схема:
Благодаря за предложението. Ще го обсъдим. Относно схемата, има разместване на стени, т.е не са по проект и съответно всичко друго е различно

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 10:34 от AnMary

# 287
  • Варна
: ) inska_maslinka, благодаря - дано сме ви полезни.
Ето нещо по темата :
https://www.economic.bg/bg/news/10/pravila-za-perfektno-osvetlen … av-vseki-dom.html

https://www.edna.bg/kolonkata-na/osnovni-pravila-za-tova-kak-da- … ie-u-doma-4655555

Добрите резултати се получават с планиране и с цялостна концепция и визия.

Ако се действа на принципа - я тука да пробваме, после се ядосваме ,че не е добър резултата.

# 288
Това спиране не е често, а само при ремонт. Когато ходим на почивка и ние спираме централно, обаче при ремонт не искам цялата къща да стои без вода и ток. Ако трябва да се занесе пералнята до сервиза и нямаш кранче цяла седмица ли ще стоиш на спряна от водомера вода?
Всеки уред си има отделен кран, достатъчно достъпен, че да се спира само той. И много добре подсети, че е по-добре да е до, а не зад пералнята Hands V

За осветлението
Пърео си определете зоните в помещението и тогава слагайте осветление. Над трапезната маса трябва да е осветено, над дневната част също... кухнята с осветление над плота, но и отгоре нещо... Та осветлението не се определя от гредата на тавана, а от разпределението отдолу.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 22:35 от peneva_a

# 289
Маслинка, за кабелите - помислете какво ще слагате на тези стени, на които сега има кабели, и то много кабели.  Да не се окаже, че не можете да сложите климатик, примерно, защото точно там под тавана има няколко кабела и няма как да пробиете дупки за климатика, без да прекъснете някой кабел. Или шкафове/етажерки, които са висящи. Кабелите ще останат под шпакловката, ако, дано не се случва, стане беля, за да се смени кабел трябва да се кърти мазилката, докато откриете къде е проблемът. Направете схема с размери и снимайте къде са кабелите, за да си знаете, в случай на нужда. Да, знам, че има уреди за откриване на кабели, но те понякога дават грешни резултати. В къщи, като слагаха климатик, уредът пищеше на по-голяма площ. Тогава на помощ дойде схемата/чертежа с точните места на кабелните канали - при нас кабелите са в кабелни канали, но ние сами сме си го правили това.

# 290
Да, знам, че има уреди за откриване на кабели, но те понякога дават грешни резултати.

Тук бъркаш. Тези уреди само понякога, много много рядко, дават точното положение на кабелите Grinning
Е, ако е някой за хиляди лева може и по-добре да е, но от тези по 100-200 никаква полза.

# 291
Трябва ми помощ. От нова година сме в ново жилище. Всичко си оправихме горе долу . Но на прозорците сме само с алуминиеви щори. Идея си нямам какво пердета и завеси да добавя . Всички стаи имат и врата за тераса
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 10:36 от AnMary

# 292
ЧС, казвам какво стана като ми слагаха климатик. От фирмата за климатиците имаха уред, но както се сещаш не знам какъв и за колко лева е. Нашите кабели са в кабелни канали и си имаме точна схема с мястото на кабелните канали. Което помогна в моя случай. Иначе уредът пищеше примерно по една ивица от 50 см. по стената.
Гледала съм обяви със снимки на НС, на които кабелите са опнати по стената и залепени с гипсови "кюфтета". (Преди няколко години гледах снимки на мансардния етаж на една сравнително нова кооперация на "Петра", червеникаво-кафява, сигурно ще се сетиш коя е. Та точно в манасардния апартамент така бяха опънати кабелите напряко по стената и залепени с гипс по тухлите). Дълбоко се съмнявам, че някой върви по петите на майсторите-електричари, докато правят елинсталацията в НС, за да следи дали ги полагат както е по проект.

# 293
Ами именно - ивица 50 см. Този, който купи ММ, си пищеше навсякъде. Затова казвам, че не вършат работа.
Иначе електричарите почти винаги не са към фирмата, а идват по поръчка на договор. И не е нужно да им се седи на главата, а просто техническият да хвърли един поглед. Това, че кабелите са залепени с гипсови кюфтета, не е проблем - да се коват с пирони е по-опасно, защото има риск от пробив на изолацията. А в канали днес, уви, никой не слага. Но каналите искат и по-дебела мазилка.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 17:10 от Черна станция

# 294
Маслинка, за кабелите - помислете какво ще слагате на тези стени, на които сега има кабели, и то много кабели.  Да не се окаже, че не можете да сложите климатик, примерно, защото точно там под тавана има няколко кабела и няма как да пробиете дупки за климатика, без да прекъснете някой кабел. Или шкафове/етажерки, които са висящи. Кабелите ще останат под шпакловката, ако, дано не се случва, стане беля, за да се смени кабел трябва да се кърти мазилката, докато откриете къде е проблемът. Направете схема с размери и снимайте къде са кабелите, за да си знаете, в случай на нужда. Да, знам, че има уреди за откриване на кабели, но те понякога дават грешни резултати. В къщи, като слагаха климатик, уредът пищеше на по-голяма площ. Тогава на помощ дойде схемата/чертежа с точните места на кабелните канали - при нас кабелите са в кабелни канали, но ние сами сме си го правили това.
Инсталацията е по наш проект и всичко е решено къде и какво ще бъде. Снимали сме местата на всички кабели. Благодаря за съветите Simple Smile

# 295
Дорис, за теб - към 560 щ.д. на нощувка струвало удоволствието - дърво, метал (дори и мед), стъкло и гледка

https://www.andbeyond.com/experiences/africa/south-africa/kruger … /ngala-treehouse/

# 296
  • Варна
Дорис, за теб - към 560 щ.д. на нощувка струвало удоволствието - дърво, метал (дори и мед), стъкло и гледка

https://www.andbeyond.com/experiences/africa/south-africa/kruger … /ngala-treehouse/

Хахахха, нека мине корона вируса Simple Smile

Природа, дърво, метал, стъкло, липсва ми бетон Simple Smile

И още нещо, колкото и да е насред необитавана среда, ми се иска, някакво усамотение, перденца, щори - нещо! Така малко създава усещане за риба в аквариум, да ме разглеждат отвън Simple Smile

Нямам угодия ):

# 297
Чи то в храсталяците (буш-а) на резервата туй чудо, Дорис! Само няколко семейства лъвове ще те гледат! И еко е, затуй без бетон!

# 298
  • Варна
Чи то в храсталяците (буш-а) на резервата туй чудо, Дорис! Само няколко семейства лъвове ще те гледат! И еко е, затуй без бетон!

Абе лъв, лъв, ама знам ли Simple Smile

Аз и в къщи съм така, много ми е притеснено, ако има вероятност да се виждам отвън. Като малка имахме неприятна случка, с мама сме сами в къщи и късно вечерта се звъни, отваряме - полиция. Някакъв се покатерил и гледал през прозореца, имало процеп от щората. Та, лично усещане е.

# 299
Дорис, аз само се шегувах, извинявай, ако съм предизвикала кофти спомени.
От къщата се изкефих на медните мивки и медните фитинги, рядко се срещат, а с тях е малко по-ретро и меко излъчването, не толкова индъстриал.
Мен пък ме е страх от височини, та парапети с големи пролуки или без преграда като видя и изпадам в ступор.

Общи условия

Активация на акаунт