Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 421
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • В полите на Пирин планина
Т.е за тези които са на СИРВ не важи това, че работят ли на национален празник надницата трябва да се удвои?

Това, което обясних е за извънредния труд. А за часовете на официален празник си се плаща надбавка. Ето в скрития текст:

Скрит текст:
За работата и службата на тези работници и служители, за които и официалният празник е ден за работа и служба, е предвидено увеличено заплащане на труда им. То е уредено в чл. 262, ал. 1, т. 3 и ал. 2, чл. 263, ал. 2 и чл. 264 КТ. В тях са уредени две основни хипотези.

5. Първата хипотеза се извлича от чл. 262, ал. 1, т. 3 и чл. 263, ал. 2 КТ. Тя обхваща положен труд през дните на официалните празници. Тази хипотеза визира случаите, в които извънредният труд е положен през дните на официалните празници, които са по отнапред установен график работни дни за тях. В тези случаи трудът, който се полага, е работа в рамките на редовното работно време на съответните работници и служители. Този труд не е положен извън установеното за работника или служителя работно време по смисъла на чл. 143, ал. 1 КТ, поради което не е извънреден труд по смисъла на чл. 143, ал. 1 КТ. Но този труд лишава работника или служителя от правото да отпразнува официалния празник, да се откъсне от ежедневното изпълнение на трудовите и служебните си задължения, да си отдъхне от тях, както всички, и да прекара деня по свой избор - със семейството, в средата на близки и приятели. Това са все лишения и неудобства, които му причинява случайното съвпадение на неговия работен ден по график с определения от Кодекса на труда официален празник за всички други работници и служители. Без значение е в този случай в какъв ден от седмицата (обикновен делничен ден от понеделник до петък), или ден на седмична почивка - събота и неделя, се случва официалният празник. Заради тези лишения и неудобства, които понася работникът или служителят за положения от него труд през деня на официалния празник, в чл. 262, ал. 1, т. 3 КТ е предвидено увеличено заплащане на труда със 100 на сто. Това е самостоятелно специфично основание за увеличено заплащане. Заплащане на този размер е предвидено и за работници и служители с ненормиран работен ден, които работят през дните на официалните празници (чл. 263, ал. 2 КТ).

6. Втората хипотеза се отнася за случаите когато работникът или служителят полага труд в ден на официален празник, който за него е на общо основание почивен ден, както за всички останали работници и служители, но е бил извикан на работа, поради внезапно възникнали непредвидени извънредни обстоятелства - производствена авария, повреда на машина или съоръжение, инсталация и др.подобни. В тези случаи е налице извънреден труд, защото трудът е положен извън установеното за него работно време по смисъла на чл. 143, ал. 1 КТ. Основанието за неговото увеличено заплащане е удвоено два пъти:

веднъж, защото полага извънреден труд, за което на него му се дължи увеличено заплащане със 100 на сто на трудово възнаграждение по чл. 262, ал. 1, т. 3 КТ;
втори път, защото полага извънреден труд през деня на официален празник, когато се дължи удвоено възнаграждение съгласно изричната разпоредба на чл. 264 КТ. Това възнаграждение му се дължи на основание чл. 264 КТ, независимо дали полаганият труд е извънреден, или не. Когато за него това не е извънреден труд, а е на работа през дни на официални празници по график, той получава удвоено възнаграждение по чл. 264 КТ (вж. по-горе т. № 5).
Основанието за това удвоено и вече веднъж увеличено по размер дневно трудово възнаграждение е работата през официални признаци. Това е смисълът на чл. 264 КТ, когато предвижда, че увеличеното заплащане на работника или служителя му се дължи, независимо че не полага извънреден труд, т.е. въпреки че трудът, който полага, е положен в установеното за него редовно работно време. Но когато в деня на официален празник той полага извънреден труд, т.е. труд, който е извън установеното за него работно време, съгласно чл. 143, ал. 1 КТ, за него са налице две основания за увеличено заплащане на полагания труд: основанието по чл. 262, ал. 1, т. 3 КТ - за положения извънреден труд, и основанието по чл. 264 КТ - затова, че трудът е положен през дни на официален празник.
Двете основания са различни и те се кумулират. Всяко от тях има самостоятелно правно значение и възмездява неудобства, лишаване от право на почивка за честване и почивка, които всички други работници и служители ползват, и изобщо полагането на допълнителни физически и умствени усилия и натоварване. За всяко от тях работникът или служителят трябва да бъде два пъти удвоено възнаграден. Двукратно удвоеното трудово възнаграждение се изплаща, когато положеният труд е едновременно извънреден, защото е положен извън установеното за него работно време по чл. 143, ал. 1 КТ и втори път - пак удвоено (100% увеличение), защото трудът е положен в ден на официален празник по чл. 154, съгласно чл. 264 КТ. Двукратното увеличение в тези случаи е право пропорционално на двукратно удвоените усилия, неудобства, лишения и напрежение, които понася работникът или служителят, който полага извънредния труд в дните на официални празници. А това прави четирикратен размер на дневното трудово възнаграждение. Това изисква и разпоредбата на чл. 48, ал. 5 от Конституцията, която повелява заплащане на труда, според „извършената работа“.

# 196
Lady Brinne, много, много благодаря !!

# 197
Здравейте, най-вероятно въпросът ми не е за тук, но ще бъда изключително благодарна ако получа някакъв отговор:
 Със съпруга ми сме с художествено образование и имаме идея да си направим онлайн магазин за авторски дървени детски играчки, знаем обаче, че към този тип дейност има много изисквания и въпросите ми са следните:
- Към кой трябва да се обърнем, за да разберем какви документи ще ни бъдат необходими, за да започнем?
Попитахме нашия счетоводител, но той няма представа какво се изисква.
- Към момента ние имаме фирма - ЕООД на името на съпруга ми, която развива дейност в подобна сфера - онлайн търговия, но е с друг предмет на дейност.
Бихме могли да разширим нейния предмет на дейност, но бихме могли и да се регистрираме и като свободни професии? Според Вас кой е по-удачния вариант?
Ако разширим дейността все пак трябва да посочим - производство на детски играчки, а нашата цел не е производство в същинския смисъл на това понятие, а по-скоро авторски произведения в малки тиражи.
Благодаря предварително за отговорите!

# 198
Аз работя на  СИРВ и ми плащат удвоена сума при работа на официален или национален празник. Ако смяната ми е 12 часа, за 12 часа ми я смятат. Плаща се, независимо, че по график се падам на смяна на 18 април /Великден/ например.
За извънреден труд не знам, не се е налагало да полагам такъв.

# 199
  • София
Здравейте. Направила съм грешка в подадена декларация за 2019 по чл. 50 на самоосигуряващт се собственик на ЕООД. Той е ПЕНСИОНЕР, и има получени наеми. Плаща само ЗО като самоосигуряващт се заради фирмата му.  Грешката се изразява в това, че съм попълнила таблица 2 за изравняване на ЗО. Аз съм си мислила, че е имал личен труд, а той не е полагъл такъв. Сега не мога да махна тази таблица 2. Все ми иска да я попълня и дава грешка. Някакъв съвет да ми даде дете?

# 200
В част III проложения към декларацията махни отметката на справката за оконч.  размер и дай Потвърди. След което отиваш на справката и даваш Премахни. Пробвай в този ред.

# 201
  • София
В част III проложения към декларацията махни отметката на справката за оконч.  размер и дай Потвърди. След което отиваш на справката и даваш Премахни. Пробвай в този ред.
и така не става, изписва надпис, че не може да се премахне вече потвърдената справка. Единствено става ако я оставя не попълнена. Накрая при проверката и подаване ми излиза надпис да попълня таблицата, но седи в зелено. Предполагам, че ще ме пусне да я подам, но нещо не ми харесва така.

# 202
Другия вариант е да потвърдиш тази сгрешена декарация,  и след това да поълниш нова с верните данни. Новата ще коригира старата.  На старата ще се появи надпис Коригирана. Но потвърждаването на новата трябва да стане също в законоустановения срок до 30.04.

# 203
  • София
Другия вариант е да потвърдиш тази сгрешена декарация,  и след това да поълниш нова с верните данни. Новата ще коригира старата.  На старата ще се появи надпис Коригирана. Но потвърждаването на новата трябва да стане също в законоустановения срок до 30.04.
Аз съм я пуснала сгрешената и е приета с входящ номер. Сега, когато пускам новата не ми дава да махна отметката от приложение 3 за о разец 2004. Иначе знам, че всяка следваща декларация подадена в срока за подаването, заменя предишната. Ще ме подлуди тази корекция. Благодаря ти за отговорите.

# 204
Здравейте,

Да попитам за авансовия данък за първо тримесечие за физически лица.. срокът му отново ли е до 30-ти април?

Благодаря

# 205
Здравейте,

Да попитам за авансовия данък за първо тримесечие за физически лица.. срокът му отново ли е до 30-ти април?

Благодаря

Ако говорим за декларираните доходи с декларацията по чл.55 от ЗДДФЛ - да.

# 206
Как се процедира, ако се "открият" при равнение ДА, които са заведени счетоводно като ДА, но не са включени нито в ДАП, нито в САП? Това е станало преди години - около 2005-2006, до към 2011. Откриват се сега, как да се постигне равнение на салдата по сметките от гр. 20 в ОВ със стойностите им в амортизационния план? Frowning1

# 207
Как се процедира, ако се "открият" при равнение ДА, които са заведени счетоводно като ДА, но не са включени нито в ДАП, нито в САП? Това е станало преди години - около 2005-2006, до към 2011. Откриват се сега, как да се постигне равнение на салдата по сметките от гр. 20 в ОВ със стойностите им в амортизационния план? Frowning1

А те използват ли се все още?

# 208
  • What are you laughing at?
Здравейте, моля за помощ, собственик и управител по ДУК на ЕООД, който се осигурява за всички рискове върху минимална заплата, е едно лице, няма назначени работници.Ако временно прекрати дейността на фирмата, има ли право да се регистрира на трудовата борса?

# 209

А те използват ли се все още?

Да, някои от тях се използват, други не.

Общи условия

Активация на акаунт