Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 459
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • В полите на Пирин планина
Как се процедира, ако се "открият" при равнение ДА, които са заведени счетоводно като ДА, но не са включени нито в ДАП, нито в САП? Това е станало преди години - около 2005-2006, до към 2011. Откриват се сега, как да се постигне равнение на салдата по сметките от гр. 20 в ОВ със стойностите им в амортизационния план? Frowning1

А те използват ли се все още?

Да, някои от тях се използват, други не.

Освен да им се направи оценка и да се включат сега в САП и ДАП, обаче това означава игра с временните разлики. Все едно сте направили инвентаризация и сега сте ги открили.

# 211
Скрит текст:
Как се процедира, ако се "открият" при равнение ДА, които са заведени счетоводно като ДА, но не са включени нито в ДАП, нито в САП? Това е станало преди години - около 2005-2006, до към 2011. Откриват се сега, как да се постигне равнение на салдата по сметките от гр. 20 в ОВ със стойностите им в амортизационния план? Frowning1

А те използват ли се все още?

Да, някои от тях се използват, други не.

Освен да им се направи оценка и да се включат сега в САП и ДАП, обаче това означава игра с временните разлики. Все едно сте направили инвентаризация и сега сте ги открили.

Това ще е добър вариант, с повече работа, но като са изпуснати нещата...
А друг по-лесен вариант да се изчистят тези активи от гр. 20, които така и така не фигурират в АП ... имаше идеи да се изпишат на разход, което съвсем не е най-доброто, но дали да не се възприеме този "подход"? Head Band

# 212
Да се изпишат като разход, защото така или иначе им е минал аморт. срок отдавна, но това е данъчно непризнат разход, т.е. след това с тях трябва да се увеличи счетоводния финансов резултат.
Може и така, защото в крайна сметка няма да повлияе на данъчното облагане, а и реално ще показва по-вярно баланса на дружеството. Обаче тези, които се ползват?
А и другите... Ако решите да ги продадете? Бракувате?

# 213

Равнение и сега би трябвало да има. Например земята е неамортизуем актив,  не е включена нито в САП,  нито в ДАП,  но я има в ДА.  Тези също досега също не са били амортизуеми,  щом не им е начислявана амортизация и не са включени в ДАП. Не разбирам какъв е проблема с "равняването".

Вариант е да се пише,  че сега се въвеждат в експлоатация и от този момент нататък да се включат в САП и ДАП, но това няма връзка с равняването.

# 214
  • София-Младост
Здравейте, моля за помощ, собственик и управител по ДУК на ЕООД, който се осигурява за всички рискове върху минимална заплата, е едно лице, няма назначени работници.Ако временно прекрати дейността на фирмата, има ли право да се регистрира на трудовата борса?
КСО чл.54а

# 215
Нали срока за плащане на МДТ с отстъпка 5% също е удължен до 30.06?
Да не объркам нещо пак, че с тези нови срокове ... Expressionless

# 216
  • Бургас
Здравейте, някаква идея как да се преборя с програмката на НАП за съставяне на декларация 6 за самоосигуряващо се лице за миналата година. Направих я с месец декември и във файлчето ще коригирам числото на 13. Искам да я запиша без да посочвам дата на изплащане, но не ми дава такава възможност. Мисля си, че мога да я изтрия датата в самия файл, но ме притеснява, че ще наруша структурата на файлчето и няма да ми я приеме при подаването ... благодаря предварително!

# 217
  • София
Здравейте, някаква идея как да се преборя с програмката на НАП за съставяне на декларация 6 за самоосигуряващо се лице за миналата година. Направих я с месец декември и във файлчето ще коригирам числото на 13. Искам да я запиша без да посочвам дата на изплащане, но не ми дава такава възможност. Мисля си, че мога да я изтрия датата в самия файл, но ме притеснява, че ще наруша структурата на файлчето и няма да ми я приеме при подаването ... благодаря предварително!
Вижте горе код/вид плащане дали също сте коригирали.

# 218
Добре де... осигуровките на ЕТ за довнасяне за 2019 година със срок на плащане 30.04.2020 ли са? Това е много тъпо!

# 219
  • What are you laughing at?
Здравейте, моля за помощ, собственик и управител по ДУК на ЕООД, който се осигурява за всички рискове върху минимална заплата, е едно лице, няма назначени работници.Ако временно прекрати дейността на фирмата, има ли право да се регистрира на трудовата борса?
КСО чл.54а
Благодаря, според  моята счетоводителка нямам право на обезщетение, защото съм собственик и управител на ЕООД, нищо че съм се осигурявала за всички рискове, според моето непрофисионално тълкувание  чл.54а би трябвало да имам право на обезщетение от борсата по труда. Но, пак ще помоля за помощ, ако някой знае или се е сблъсквал с такъв казус да ме упъти.

# 220
  • Варна
Защо не изберете направо месец 13 докато я попълвате? Тогава не иска дата на изплащане,  и няма проблем да се запише.

# 221
  • Бургас
Благодаря ви! Намерих си грешката - не съм сменила осигурителя и с ЕИК на фирма програмката не дава възможност да се избере месец13. Когато избрах осигурител с ЕГН вече се получиха нещата! Simple Smile

# 222
Здравейте, издавам заповед за намаляване на работното време по чл.138 ал.2 и намаляване на работна заплата. Въпроса ми е как да процедирам със служителите в болничен. Кога започва намаленото време? Заповедта е от  13.04 до 13.05 имам болничен който включва целия м.04 и който обхваща двата периода - 07.04 до 16.04?!

# 223
И какво значение има продължителността на раб.време за хора в болничен?

# 224
  • София
Попълвам дек. по чл. 50 на безработен, който получава наем. Има за довнасяне ЗО. В приложени 4 част 1 на ред 7 пиша вноските които са направени през годината от лицето, като безработен. На ред 8 от същото приложение пиша сумата която му излиза от таблица 2 за довнасяне на ЗО. Така е нали?

Общи условия

Активация на акаунт