Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 422
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
Когато имате два порвични болнични за различни диагнози, но дните са непрекъснати как постъпвате? Пример: от 1 до 4 първия и от 5 до 10 втория? /6 от работодателя и 4 от НОИ или 3 от работодател и 7 от НОИ?/

# 466
  • Русе
Щом сте прекратили първо допълнителния тр. договор, трябва да прекратите и основния трудов договор и след това лицето да бъде назначено на този дог., който преди е бил допълнителен, но той вече ще бъде основен.

# 467
Имам нужда от спешен съвет. С моя приятелка решихме да направим дребен бизнес за консултантски услуги по нашата професия. Тя е пенсионер, така стоят нещата, че трябва всичко ще се води на нейно име, а аз не работя никъде и искам да бъда осигурявана. Въпроса ми е, кой е по удачен вариант за регистрация от гледна точка на данъци: фирма или свободна професия или друго.

# 468
  • При елфите ...
Щом сте прекратили първо допълнителния тр. договор, трябва да прекратите и основния трудов договор и след това лицето да бъде назначено на този дог., който преди е бил допълнителен, но той вече ще бъде основен.
Много благодаря...

# 469
Здравейте, имам върнато Уведомление по чл.62  за прекратяване на договор с основание -  Несъвпадение в основанието на договора.
Трудовият договор е сключен на осн. чл.67 ал.1 т.1 от КТ, във връзка с чл.70 ал.1 в точка 8 с код в уведомлението 01 и прекратен с код 07 /трудов договор със срок на изпитване по чл.70/, защото е прекратен на осн. чл.71 ал.1.
В това ли е грешката? Трябва да се прекрати на основание  в т.8 отново код 01 /безсрочен трудов договор по чл.67/ , като преди това се заличи и се подаде отново с код редовните данни. Мерси.

# 470
Прекратяваш с какъвто код си назначила. Това е грешката
Нищо не заличаваш

# 471
Чета указанията за попълване и при точка 8 основание на договора първо се заличава и се пуска с редовните данни ново.
1 - когато се подава уведомление за коригиране на погрешно подадено уведомление; в този случай освен коригираните се попълват всички останали данни от подаденото преди това уведомление; този код не се използва за корекция в т. 2, 3, 4, 4.1, 5, 6, 7, 8, 9 и 10, за което се подава първо уведомление с код за заличаване и ново уведомление с редовни данни;

# 472
  • София-Младост
Ти имаш отхвърлено уведомление, а не прието, което да коригираш.
Затова подаваш си ново, с редовни данни, като в т.8 пишеш 01, а не 07!

# 473
Благодаря! Съвсем щях да сбъркам...

# 474
  • При елфите ...
Как документално (с какъв документ/и) се прекратява граждански договор за услуга преди да е изтекъл указаният в него срок поради невъзможност на изпълнителя да извършва определената услуга?!?

# 475
Как документално (с какъв документ/и) се прекратява граждански договор за услуга преди да е изтекъл указаният в него срок поради невъзможност на изпълнителя да извършва определената услуга?!?
Какъвто си ги съчините документа - протокол, споразумение. Важното е да отразява действителната воля на двете страни. За всеки случай прочетете и ЗЗД /закон за задълженията и договотите/ - частите договор за поръчка или договор за изработка, в зависимост вашия какъв е.

# 476
  • При елфите ...
Какъвто си ги съчините документа - протокол, споразумение. Важното е да отразява действителната воля на двете страни. За всеки случай прочетете и ЗЗД /закон за задълженията и договотите/ - частите договор за поръчка или договор за изработка, в зависимост вашия какъв е.
Благодаря за информацията...

# 477
Здравейте. Незнам, да ли въпроса ми е за тук,но все пак ще попитам.Подписах договор по чл.67 ал.1 във връзка с чл.70 в полза на работодателя,но никъде не е посочено колко време е изпитателния срок.Пише 8ч работа,неопределен период.Как да го считам,имам ли в случая изспитателен срок

# 478
Здравейте. Незнам, да ли въпроса ми е за тук,но все пак ще попитам.Подписах договор по чл.67 ал.1 във връзка с чл.70 в полза на работодателя,но никъде не е посочено колко време е изпитателния срок.Пише 8ч работа,неопределен период.Как да го считам,имам ли в случая изспитателен срок
Има изпитателен срок, той е шест месеца съгл.КТ /Кодекса на труда/, щом в договора не е написан по-кратък.
В рамките на тези 6 месеца работодателя може да го прекрати едностранно без предизвестие. Вие нямате същите права.
Простичко казано - работодателя може да ви каже без финансови последици за себе си - "от утре не си на работа" Вие обаче не можете да напуснете от днес за утре, защото срока на изпитване е уговорен само в полза на работодателя. Ако на вас не ви харесат условията можете да напуснете само като отработите едномесечно предизвестие. Ако не можете да траете работата нито ден и не искате да отработвате един месец, дължите на работодателя една брутна заплата.
Всички тези условия за уволняването ви или вашето напускане траят 6 месеца от датата на постъпването ви. След като изтече този срок и вие сте още на работа договорът ви вече се превръща в безсрочен /автоматично, без подписването на някакви допълнителни бумаги/. За уволняването ви или напускане по ваша инициатива важат правилата за безсрочен договор.

# 479
По въпроса за трудовите договори имам един такъв казус.
Да речем получа оферта и подпиша договор с бъдещ работодател, но докато ми тече предизвестието за напускане получа по-добра оферта. Мога ли да подпиша нов договор, като уведомя вече очакващия ме работодател, че съм приела друга оферта?

Общи условия

Активация на акаунт