Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 361
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Няма законова пречка  и за двата варианта. Simple Smile Както пожелае лицето. Разбира се, за платения отпуск трябва и работодателя да се съгласи.

# 541
  • В полите на Пирин планина
По избор на лицето, както е казала Хепи. Simple Smile

# 542
Здравейте,
с колежката имаме спор. Имаме лице, чието майчинство изтича този месец. Има натрупани 60 дена отпуск, колежката иска първо да и пусне отпуск по чл 167  и след това платения, защото не можело обратното. А аз мисля,че първо трябва да и пуснем платения и след това по чл 167.
За ползването на платения си има правила и давностни срокове.

Скрит текст:
Ред за ползване
Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
(2) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.
(3) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.
(4) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
(5) Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.

Ползуване на отпуск от непълнолетни и майки
Чл. 174. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Работници или служители, ненавършили 18-годишна възраст, и майки с деца до 7-годишна възраст ползуват отпуска си през лятото, а по тяхно желание - и през друго време на годината, освен в случаите по чл. 173, ал. 4.

Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Погасяване на правото на ползване
Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Според мен трябва лицето да определи кой от двата вида отпуск иска да ползва веднага след майчинство.
Предвид давностните срокове, трябва да получите молба за отлагане ползването на платения годишен иначе има вероятност лицето да загуби част от него по давност.
Най-безболезнено изглежда: майчинство/платен годишен/неплатен до 8 г.на детето
И още един коментар:
Скрит текст:
За да се ползва отпускът по чл. 167а КТ, е необходимо лицето да подаде писмено заявление. Няма установен образец на заявлението, приложение към наредбата. Тъй като условие за ползване на отпуска е детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, това обстоятелство следва задължително да се декларира в заявлението.
Заявлението трябва да се подаде най-малко 10 работни дни преди датата, посочена като начало на ползването на отпуска.
Затова от особена важност е т. нар. „датиране на заявлението за отпуск“, с оглед установяване на обстоятелството, че е спазено изискването да е подадено 10 работни дни предварително. Поради това длъжностните лица при работодателя, когато получат такова заявление, следва точно да отбележат датата на подаването му. Обикновено това става при завеждането му във входящ дневник в деловодството на предприятието.
Работодателят е длъжен да осигури ползването на отпуска от деня, посочен в заявлението. Това задължение за работодателя възниква само ако са спазени всички изисквания на закона относно правото да се ползва отпускът: молбата да е подадена в законоустановения срок и да са приложени необходимите документи за всеки отделен случай. В противен случай работодателят не може законосъобразно да разреши ползването на отпуска.

# 543
Най-вероятно става дума за чл.167 а, защото 167 касае друг отпуск?
Ако е така, то пак няма логика да настоявате да си използва първо отпуска по чл. 167а, тъй като той е "Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст".... Едва ли ще изчакате тези 8 години, ама кой знае? Smile

# 544
Ако лицето е в друг вид отпуска, която възпрепятства ползването на натрупания отпуск, няма да му се загуби отпуската, натрупана по време на майчинството Simple Smile Wink

# 545
  • В полите на Пирин планина
Точно така е - не тече давност за платения отпуск, докато не отпадне основанието за неползването му. Не е проблем да се ползва, който и да е - натрупан платен или неплатен по чл.167А.

# 546
Подкрепям колежките си и коригирам поста си - не  е необходима изрична молба за отлагане ползването на платения отпуск. Ползването на неплатения по чл.167а няма да "изяде" правото на годишния платен.

Скрит текст:
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2015 г., в сила от 18.08.2015 г.) В случаите по чл. 176, ал. 1, т. 2 КТ работникът или служителят подава писмено искане до работодателя за отлагане на ползването на платения годишен отпуск за следващата календарна година. Когато работникът или служителят ползва друг вид законоустановен отпуск, писмено искане до работодателя за отлагане на ползването на платения годишен отпуск за следващата календарна година не е необходимо

Но е задължителна молба от лицето кой от видовете отпуск ще ползва веднага след майчинство.
Като за отпуска по чл.167а молбата трябва да е подадена и приета от работодателя най-марко 10 РАБОТНИ дни преди началото на ползването на отпуска.

Самия факт, че законодателя определя отпуска - "за отглеждане на дете до 8 годишна възраст" вече предполага, че не е препоръчително той да се "изгърми" на куп веднага след майчинството.
Идеята му е във важни моменти от живота на детето работника/майката да има напълно законово основание да го подкрепи, седейки си в къщи. Примерно - първи седмици в детска градина, първи учебен ден, първи месеци в 1-ви клас.
Бих препоръчала да обърнете внимание върху тази възможност на вашата работничка и да не я задължавате непременно да проседи шест месеца без възнаграждение във време, когато това няма да й е съвсем необходимо.
Има си начини за удостоверяване при напускане каква част от този отпуск е ползвало лицето във вашето предприятие.
Ако работничката постъпи при друг работодател (без да е използвала до край отпуска по чл.167а), скатае вашата сл.бел и си поиска за ползване пълни 6 месеца - това си е проблем на следващия работодател, а не ваш.

# 547
Точно така. Тези отпуски са право, а не задължение. Има си начини и оформяне на всеки, но се надявам да не се налага чак толкова в детайли да обясняваме Wink. Въпроса беше друг. Simple Smile
Лицето има пълното право и да се върне на работа.

# 548
Точно така. Тези отпуски са право, а не задължение. Има си начини и оформяне на всеки, но се надявам да не се налага чак толкова в детайли да обясняваме Wink. Въпроса беше друг. Simple Smile
Лицето има пълното право и да се върне на работа.
Hands Plus1Hands Plus1Hands Plus1
Скрит текст:
На мен другото ми име е Мара Подробната. Sweat Smile Когато получавам съвет винаги гледам да е подкрепен с препратка към чл., ал. (защото после самостоятелно сверявам Simple Smile ).... и съответно, когато аз давам такъв правя същото. Това често е ужасно досадно за тези, на които обяснявам Simple Smile

# 549
О, не, аз също се налага винаги да подкрепям твърденията си служебно с членове и алинеи Simple Smile
Тук поне си го спестявам Simple Smile

# 550
Благодаря Ви много. Майката ще си ползва платения отпуск, а след това по чл 167 А.

# 551
  • Варна
Здравейте!

Имам питане към тези, работещи с Ажур Л. При осчетоводяване на приходна фактура съм постнала грешен копиран текст как да го оправя. Четох в указанията на програмата, каквото намерих, но не се получава. А искам да го оправя, защото е цяло изречение.....

Благодаря предварително!

# 552
  • София
Здравейте!
Имам питане към тези, работещи с Ажур Л. При осчетоводяване на приходна фактура съм постнала грешен копиран текст как да го оправя. Четох в указанията на програмата, каквото намерих, но не се получава. А искам да го оправя, защото е цяло изречение.....
Благодаря предварително!

Мисля, че няма как да се оправи, евентуално да се изпрати цялата база на ажурци и те да го коригират.
Др.вариант - сторно и отново осчетоводяване.
Следя, интересно дали все пак има вариант.

# 553
  • Варна
Аз търсих и това ми излезе, но явно аз не правя нещо както трябва.

Има ли възможност да се коригира вече осчетоводена операция, как и какво е позволено?
Да, възможни са частични корекции при следната последователност на работа:
Корекция на вече осчетоводена счетоводна операция се извършва от меню Справки, Отчети -> Хронологични описи -> След задаване на критерии за извеждане на данни-> На екран с редактиране (задължителна отметка) -> На екран.
Възможните полета за редактиране, в зависимост от условното разделение на операциите (операции свързани с ДДС регистри и свободни операции) са:
Номер и дата на документ – полето е достъпно за редакция при условие, че операциите не са свързани с ДДС дневници;
Регистрационен № - полето е достъпно за редакция, независимо от условното разделение на операциите;
Обяснителен текст.​
За запазване на промените натиснете бутон -> Запис.

# 554
В Ажур няма опция за корекция на документ, особено ако е минал през дневниците, както например Микроинвест.

Общи условия

Активация на акаунт