Рак на белия дроб - тема 5

• 51 757
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Много ме е страх да похваля, пу пу, но Полимакс -а явно започна да действа. Има огромна разлика в апетита при баща ми днес по думите на майка ми, а и като говорех с него по телефона. Даже искал да ходи да види някакъв негов приятел

# 556
Много ме е страх да похваля, пу пу, но Полимакс -а явно започна да действа. Има огромна разлика в апетита при баща ми днес по думите на майка ми, а и като говорех с него по телефона. Даже искал да ходи да види някакъв негов приятел

Стискам палци все по-добре да става!
Дядо се оплаква от силни болки в кръста и долу ниско в корема 🙄

# 557
  • София
Здравейте отново. На баща ми хистологията излезе, но майка не може да направи една снимка като хората и само виждам, че е злокачествено. Пише допълнително се препъръчва ИХХ. Какво е това и къде да го направим някой има ли идея?

# 558
  • София
Ние занесохме вчера блокчетата за генетични изследвания при проф. Бачурска отстрани на Онкологията. След като ги взехме се обадиха от Токуда, че те да пуснали единия показател (PDL1) и е положителен. Останах с впечатление, че да имали намерение да пуснат и други, но сега няма как, т.к. сме си взели материала. Явно стана някакво недоразумение, защото човекът от патология, с когото разговаряхме по телефона, не каза нищо за това, може би не е трябвало все още да ги вземаме. Иначе заключението е, че е недребноклетъчен карцином, вероятно аденокарцином G3.

# 559
Здравейте отново. На баща ми хистологията излезе, но майка не може да направи една снимка като хората и само виждам, че е злокачествено. Пише допълнително се препъръчва ИХХ. Какво е това и къде да го направим някой има ли идея?

Имунохистохимия е това. Прави се на малко места. В София се сещам за МА, Сити и Трансхеликс.

# 560
При мама трите сеанса  радиохирургия минаха без проблем даже накарала да й правят фотосесия ,хах,чувства се добре,ходихме в Панагюрище на много разходки чак не я познах,у тях все я болят гърдите и се задъхва и забелязвам че това се влияе и от емоционалното й състояние...Сега се срещна с много жени ,минали по този път и съквартирантката й е в 4 стадий ,минала през химио и лъче и сега остава само на таргет .лекарства ,може би това й дава надежда и ходят на големи разходки и по ресторанти .Днес мина и петскенер и утре първа химиотерапия ,ще остава 2 нощувки ,но не разбрах колко вливки ще има.Дано утре няма много лоши новини от скенера и химиото мина нормално 🙏.Прилагам и снимката каза че няма нищо страшно ,успех на всички

# 561
Fanito, типичният брой вливания е от 4 до 6 на всеки 3 седмици. При определени лекарства като Алимта и Кейтруда, след тези първи 4-6 цикъла се продължава само с тях като монотерапевт до прогресия или до две години (при стабилна болест/частична ремисия) или до година след датата на влизане в анатомична или метаболитна пълна ремисия.

Стискам палци всичко да върви по вода. Ако има странични ефекти - не си трайте и не я карайте да стиска зъби. Казвате на онколога и той изписва лекарства. В дните веднага след химията е хубаво да ограничите контактите с външни хора, за да намалите риска от инфекции.

# 562
  • София
Мога ли отново да попитам за мнение? Качвам резултата от хистологията на баща ми? Нормално ли е да е такава, при майка пишеше печатно конкретни неща, какъв вид е, тук нещо не се ориентирам.

# 563
Случва се да пишат и на ръка. При нас една от четирите патологии в БГ беше писана по същия начин. Основното са последните редове. Колебаят се между две диагнози и искат ИХХ за потвърждение. Браво на тази лекарка, че не си прави експерименти и не взима смели решения на полу-сляпо, а Ви насчова към правилната следваща стъпка.

Апропо, огромно част от патолозите в България са в следпенсионна възраст, така че е нормално да не могат да пишат на Word.

# 564
  • София
Hope4c, много ти благодаря за отговора. Твоите мнения са ми от голяма полза. Поуспокоих се. Ще чакам понеделника да видим професора какво мисли.

# 565
Честно казано половината и аз не го разчитам. На диагноза пише “малигнен мезенхимен тумор” или “карциносарком”. Мезенхимен тумор (тука може и сериозно да бъркам) обикновено не е с произход епител или жлеза, а е с произход мека тъкан тип мускул, става, етц. Общото название на подобен тип тумори е сарком.

С риска да се повторя, може да бъркам, но тази лекарка май се съмнява в злокачествено заболяване, което НЕ е типичен белодробен карцином (тоест адено, плоскоклетъчен или дребноклетъчен). Съмнява се за карциносарком или друг саркомоподобен тумор.

Със сигурност трябва да се направи ИХХ, за да се уточни диагнозата. Без ИХХ няма как да се разбере точният вид.

# 566
  • София
Отново благодаря от сърце. Ще се направи със сигурност.

# 567
Норе4С , благодаря ти много ,ще видим днес какво ще кажат ,а от какво зависи колко поредни дни ще има вливки,от това какви са й показателите ли?Нещо се обърках и кога се очаква да се започне с имуното,другия месец ли?Всъщност 4-6 цикъла имате предвид 4-6 месеца или след първите 4-6 вливания този месец

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 09:19 от fanito01

# 568
Излезе ни скенера всички други органи са чисти 🙏🙏🙏"само" бял дроб и плевра
.Някакви съвети по време на химиото имате ли за да се чувства по-добре ,макар че й казали ,че на нея няма да й било било лошо ,защото много й била проклетията хах.Прдполагам там ще й кажат ,но аз да си попитам и вас .Тези дни голямо затишие ,надявам се нещата на всички да вървят по план 🙏🙏🙏

# 569
Не, не, не...всяко вливане се прави на 3 седмици. Тоест, ако го направят в понеделник, след 21 дни в понеделник ще е следващото. Самото вливане е в един ден. Продължителността варира от лекарствата, които са избрали. Таксол се влива 3 часа, Алимта около 1 час, платината малко под час, Кейтруда 30 минути и тн. Един цикъл химиотерапия включва деня на вливането и последващите 20 “свободни” дни след него. Това се отнася за бял дроб конкретно.

За други болести има вливания по 2-3 дни. При НДБК обикновено всичко е в рамките на един ден в порядъка от 3 до 7-8 часа. Честно казано не знам защо ще я държат два дни. Нас ни приемаха в 11 сутрин и ни пускаха веднага след вливането към 18 часа на същия ден.

Кейтруда се започва с първото вливане! Няма никаква причина да се чака, отлага и т.н. Ако планират подобно нещо, бих се замислил сериозно да сменя мястото. Просто когато се слага Кейтруда винаги се започва с нея и след това (пак в същия ден) се вливат останалите химиотерапевти. Няма кой знае каква философия.

Общи условия

Активация на акаунт