Рак на белия дроб - тема 5

• 51 746
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Нормата за очно налягане при здраво око е от 10 до 21 ммНд. Не мисля, че го пишат с +/- на края, но може и да бъркам. По описанието на очите май не личи да има някакъв проблем.

Ама това диоптер ли е? Майка ми казва, че има 2.5, а не 0.75.

# 616
Диоптерът тук е писан като 1. ВОС е лявото око, ВОД дясното, и на двете е еднакъв. Ако не са разширявали зеници може да не е особено точен. Очното налягане май беше ТОС или ТОД, нещо такова...обаче говоря по някакви съвсем откъслечни спомени и дано не те обърквам съвсем.

# 617
  • София
Диоптерът тук е писан като 1. ВОС е лявото око, ВОД дясното, и на двете е еднакъв. Ако не са разширявали зеници може да не е особено точен. Очното налягане май беше ТОС или ТОД, нещо такова...обаче говоря по някакви съвсем откъслечни спомени и дано не те обърквам съвсем.

Благодаря, ами аз не знам вече наще ли не могат да обяснят, докторите ли са неграмотни... Идеята беше да се види очното налягане.. Карали са я да гледа цифрички, за мен това не е очен преглед на очно налягане.

# 618
Не е. Това с цифричките е преглед за острота на очното зрение (сиреч диоптер). Очното налягане се мери с машина или (супер архаично) с тежести.

# 619
  • София
Благодаря много, Hope. В документа пише и самите изследвания, пише: биомикроскопия, офталмоскопия. Но то щом няма съкращението за очното налягане..

Едит: Звънях на клиниката, казаха, че щом няма написано ТОД и ТОС, не е гледано очно налягане и да отидем в понеделник.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 10:07 от catgirl123

# 620
  • Пловдив
Трябва изрично да кажете,че искате при прегледа ,очно налягане,и/или преглед на очните дъна.
В случая май са наред нещата :
"Очни дъна - ДЗН(Диск на зрителния нерв) - , розов, витален с ясни граници "

# 621
При нас се оказа възпаление на простата и от нея в бъбреците, след последната лъчетерапия. Аз подозирах, че има нещо още тогава, защото левкоцитите бяха 16.
7 дни ще е на антибиотик, казаха, че е е овладяна и е добре сега.
Дано да се стабилизира, че на 24ти ще е на скенер за белия дроб и да видим каква терапия ще му назначат.
Лъчетерапияте го смазва, има ли нещо с което да го пидислим преди химиотерапията 🙄 за да не му действа толкова зле и тя?Някой ако знае нещо, моля да даде съвет, че лекарите не са много разговорливи

# 622
  • София
При нас се оказа възпаление на простата и от нея в бъбреците, след последната лъчетерапия. Аз подозирах, че има нещо още тогава, защото левкоцитите бяха 16.
7 дни ще е на антибиотик, казаха, че е е овладяна и е добре сега.
Дано да се стабилизира, че на 24ти ще е на скенер за белия дроб и да видим каква терапия ще му назначат.
Лъчетерапияте го смазва, има ли нещо с което да го пидислим преди химиотерапията 🙄 за да не му действа толкова зле и тя?Някой ако знае нещо, моля да даде съвет, че лекарите не са много разговорливи

Аз поръчах на майка ми Biovestin Lacto, пробиотик е и четох, че помага при лъче, химио и за намаляване на тумора. От 2 дни го пие и все още не знам дали има ефект. др Куртева от Дървеница ми го препоръча, не е особено евтин, ако се пие по 2 на ден, излиза 320лв на месец. Ако някой реши да поръча, препоръчвам от аптека  Фрамар
, защото трябва да е на определени градуси - от -2 до +2/+4 градуса и като го доставиха беше в хладилна чанта.
Предишния път го поръчах от сайта https://biovestinbg.com/ и ми го доставиха в малка смешна хладилна  чанта  и съм сигурна, че бактериите бяха загинали.
Те иначе са 2 вида - Биовестин и Биовестин лакто - разликата е в това дали има диария или не.

Друго сокове, фрешове, майка ми пие и сок от Нони (от аптеката се взима), Полимакс..

Но според мен се консултирайте с лекар да каже какво.

# 623
  • София
Някой знае ли за колко време излизат резултати от ПЕТ скенер от сити Клиник. Сега чакаме за дата, но аз искам да имам идея колко време ще отнеме всичко

# 624
Максимум седмица, често по-бързо.

# 625
  • София
Максимум седмица, често по-бързо.
Благодаря

# 626
Малко тъп въпрос може би и като го задам там ще ми се смеят,но не е ли по -добре натурален пробиотик (правя си дом.кисело краве и козе кис.мляко и кефир) и са от домашно мляко ,може би не да толкова наситени?Не знам.Четох и за сока от Нони,но не знам дали ще го дадат с имунотерапия .Фтешовете и тя ги пие -ябълка морков цвекло и джинджифил и мед по малко .Само грейпфрут забраниха .Пиеше и сок от алое ,но и него спряха ,от който междудругото аз и малкия си пием ако усетим че се разболяваме и съм мн доволна

# 627
Здравейте, някой знае ли нещо за процедура ТАБ за изследване на тумор на бял дроб. Извършва се от пулмолог. На нас ни отказаха всякакви процедури за изследване на тумора, които са с пълна упойка. Хирурга се опасява, че няма да издържи. Изпрати ни в белодробно отделение за тази процедура. Вземане на материал с тънка игла, но с местна упойка. От много мислене и внимание да не пропусна нещо сега не съм сигурна дали ще вземат проба от петното или от водния излив. Тя се страхува и отказва. Аз се опитвам да я убедя да го направи, но вътрешно и аз се страхувам. Чаках две седмици среща с един онколог за второ мнение и накрая той ми каза, че без биопсия не може да предприеме нищо. Изпрати ме при гръден хирург. Той отказа.Изпрати ме при пулмолог. Той каза, че нещата не са добри. Има лек излив. Но варианта за изследване е само ТАБ. Страх ме като се боде да не се разпространи по-бързо тумора. Не мога и да я оставя без лечение.....Много е слаба 45 кг......дали ще издържи после и терапиите...Не знам как да подходя. Моля помогнете ми..знам, че избора е неин...но искам да и помогна за решението някак си..Много объркано стана, нооо.... объркана съм.....

# 628
  • София
Fionna, ние докато се ориентирахме в началото, защото също имаше риск при по-инвазивна биопсия, ни бяха казали, че само във Варна се извършва някакъв конкретен тип биопсия с игла. Така и не съм проверявала тази информация, може би има в темата хора с пряк опит, които могат да споделят.

# 629
Новата линия която започна вчера е Cyramza, Irinotecan, fluoruracil.
Чета и търся за страничните негативни действия които  трябва да очакваме. Как може да си помогнем сами с допълнителни добавки/Ако има такива/ за облекчаването им?
Дали ще има ефект от това ново лечение? Все въпроси които ме притесняват. Прегледах темата по назад и не видях някой да ги е писал като прилагано лечение. Много съм притеснена. Ще са през 14 дена вливките в болницата 3 дена.
Ако някой има повече информация за тази втора линия лечение моля да ми пише.
Добре, че ви има за да помагате. Много е трудно сам да се справиш с всичката медицинска литература, когато си далеч от тази сфера. Чета и нищо не разбирам. А може би сега съм и притеснена доста и това ми пречи.

Общи условия

Активация на акаунт