Рак на белия дроб - тема 5

• 51 716
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Минахме днес скенера, зверски се измори баща ми, едвам издържа ходенето и седенето, защото той основно лежи и спи.Направихме на всичко- глава, таз, бял дроб. Вечерта отивам да взема резултата. Чудя се дали има смисъл да ходим въобще на ПЕТ?! Иначе баща ми започна да има апетит за месо, преди не го поглеждаше, ама не знам да се радвам ли, яде малко повечко отпреди. Днес като се връщахме от скенера и го подпирах в асаньора, понеже едвам се държи на краката си, погледна ме и ми каза:” нищо не става вече от мен” 😪. В сърцето ме прорязаха тези негови думи.  Ако няма лечение не знам какво да му кажа, ще се срине просто. Не искам и да лъжа, въобще 😪. Иначе да питам това лекарство дексометазон за какво го изписват? Ако помага нещо да питам лекаря може ли да се приложи? Ако е за качване на килограми имам предвид.
Jiraf4e, на мен вчера доктора ми каза, че в неговото физическо състояние, ако започне химия ще го умори. Мисля, че се прилага/поправете ме, ако греша/ на хора, които са по- добре физически. Моят баща ходи, но с много усилия и бързо му свършва силата.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 14:29 от insane

# 691
Минахме днес скенера, зверски се измори баща ми, едвам издържа ходенето и седенето, защото той основно лежи и спи.Направихме на всичко- глава, таз, бял дроб. Вечерта отивам да взема резултата. Чудя се дали има смисъл да ходим въобще на ПЕТ?! Иначе баща ми започна да има апетит за месо, преди не го поглеждаше, ама не знам да се радвам ли, яде малко повечко отпреди. Днес като се връщахме от скенера и го подпирах в асаньора, понеже едвам се държи на краката си, погледна ме и ми каза:” нищо не става вече от мен” 😪. В сърцето ме прорязаха тези негови думи.  Ако няма лечение не знам какво да му кажа, ще се срине просто. Не искам и да лъжа, въобще 😪. Иначе да питам това лекарство дексометазон за какво го изписват? Ако помага нещо да питам лекаря може ли да се приложи? Ако е за качване на килограми имам предвид.
Jiraf4e, на мен вчера доктора ми каза, че в неговото физическо състояние, ако започне химия ще го умори. Мисля, че се прилага/поправете ме, ако греша/ на хора, които са по- добре физически. Моят баща ходи, но с много усилия и бързо му свършва силата.

При нас нещата са много зле 😔 мисля, че краят наближава. Ние това, че от него нищо не става, го слушаме седмици наред. От няколко дни не спи, по цяла нощ и цял ден вика и нарежда 😔 да си го прибирал вече Господ, че това не е живот 😔 Има силна болка в дясно. От вчера не е ял, едва го водят до тоалетна. Днес е дошъл личния лекар и е казал, че е много зле. Не се знае, дали ще издържи до 24...той пътя до болницата няма да издържи в това състояние. Казал е, че най-вероятно има разсейки в черния дроб и му е сложил урбазон. Изписал е 2 зелени рецепти (упойващи, така ми казаха, аз не съм при него) по-късно ще разбера какво му е изписал 😔

# 692
  • София
Jiraf4e, прегръдки. Кураж и сила желая!

# 693
Изписал е Лексотан, Метилпреднизолон на инжекции, Трамадол Стада, Трамадол комбо и медрол.... Май са все кортикостероиди. И той си пие дексаметазон. Някой вещ от вас познавали ги тези лекарства?Те ще лекуват ли нещо или са за облекчаване на мъките

# 694
И при нас нещата са зле. След като казаха, че няма да точат водата, на другия ден я източиха със спринцовка. Била около 1 л., със гной и кръв... Това обаче не го облекчи особено. Вечерта след манипулацията е направил сърдечна и белодробна криза.  Оттогава пак се влоши. Само лежи, на памперси е. Иначе се храни малко. Предимно течна храна. И всеки втори лекар непрекъснато повтаря, да се готвим...

# 695
Няма абсолютно никакъв смисъл от фаундейшън уан в България,след като има биопсичен материал. Ако няма мутации в EGFR,ALK и/или PDL1 ,за всичко останало стандартна химия ,според вида -платина+ пеметрексед или доцетаксел ,съответно за дребноклетъчен подходящите там схеми химия.
След радиохирургия на мозъчни метастази схемата е 1,3,6,12 месеца след процедурата ЯМР за проследяване.На 1-вия ЯМР едва ли ще са се махнали. Трябва да има малко намаляване на размера, по-осезаемо на 3-ти месец и евентуално изчезване на 6-тия.
Косата ще опада локално на местата където са минали лъчите,на петно, но след месец ще започне да расте и до 3-месеца ще е ок.
С перуката ще и e по-некомфортно,особено в жегата.
Успех.

Благодаря ти! Много интересно ,че когато й правеха радиохирургията казаха косата няма да ти падне и няма да стане на петна...На една позната пък на майка й са й казали че става на петна и след това повече не расте на тези петна и на нея не й расте наистина?!Дали има някакви разлики незнам..На нея почна сега да й пада ,когато дойде време за 2ра химиотерапия и имунотерапия,има петно ,но и като цяло оредява,а другото е,че там са й казали,че може и да не опада цялата химиото не било най- агресивното и дефакто незнам от кое е точно.Кураж на всички

# 696
Jiraf4e,

Лексотан е бензодиазепин, сиреч успокоително. Ще му помогне да спи и да отмаря.

Метилпреднизолон, медрол и дексаметазон са кортикостероиди.

Трамадол е болкоуспокояващо от рода на опиатите. Не е особено силен, така че може да се наложи да поискате друго. Ако чувства болка, искайте да го сменят.

За съжаление, тези лекарства не лекуват. Използват се, за да подобрят качеството на живот на пациента.

Сила и кураж на всички желая.

# 697
Кураж на всички в трудните моменти!

Близки са споделяли, че конопено масло е помагало на болни в семействата им за успокояване, намаляване на болката и по-добър сън.

# 698
  • София
Взех резултата от скенера- 4 см тумор, който обхваща бронха и артерията, затова хирурга каза не може операция. По другите органи и глава няма нищо.

# 699
Взех резултата от скенера- 4 см тумор, който обхваща бронха и артерията, затова хирурга каза не може операция. По другите органи и глава няма нищо.

При дядо беше около 4 и малко см, ноо за 1 месец явно е нараснал много 😔 и апарата не помага днес. Това са страшни мъки, вие като ранен животно заради липса на въздух. Вече не знам какво да направим

# 700
  • София
На баща ми и преди месец беше 4 см. Jiraf4e, сигурно му притиска трахеята. Не знам, дано поне с лъчетерапия започнем, да има някаква надежда поне.

# 701
Insane, това е добра новина. При нас също беше центално разположен около бронха, но беше 88х64 мм в началото. Плюс сателитни нодули.

Ако успеят да го стабилизират и мине през системно лечение и лъчетерапия, има шанс. Не помня вече дали беше ПДЛ1+, но ако е - отидете в Надежда. По това, което описваш, е в III неоперабилен стадий, което го прави идеален кандидат за експерименталното лечение с Imfinzi (durvalumab). Обсъдете го с онколог от екипа на Проф. Тимчева задължително.

# 702
  • Варна
Hope4C, като балсам за душата са всички твои думи в тази тема! Огромно благодаря за това, което правиш и споделяш- даряваш надежда, а това е толкова ценно!
Сигурна съм, че всички пишещи тук споделят мнението ми.

Бъди здрав, ти и твоите близки!

# 703
Hope4C, наистина си супер полезен!
Аз имам един личен въпрос - имаше ли медицинско образование или "стана" 1/2 лекар покрай диагнозата Simple Smile ?

# 704
  • София
Аз също се присъединявам към благодарностите. Винаги очаквам твоите съвети и може глупаво да звучи, но вярвам безрезервно на тях. Утре ще отида при проф. Щерев от надежда, дано реши да го лекува. Днес ми се върнаха надеждите.

Общи условия

Активация на акаунт