Рак на белия дроб - тема 5

• 51 724
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Някой поръчвал ли е перука и да има повече инфо - например дали с естествена коса или изкуствена е по-добре? Например ако косата е естествена, трябва ли да се поддържа тази прическа и ако някой може да препоръча сайт за поръчки. Някои сайтове ми изглеждат подозрителни, дори няма телефон за контакт, иска ми се да разпитам.

# 676
Наистина ли в България може да се приложи имунотерапия самостоятелно (без химио) само ако пациентът е в IV стадий? Обърках се относно плана на лечение, т.к. миналата седмица говорихме с онколог, че при висока експресия на PDL1 може да се започне лечение само с кейтруда. Вчера имахме разговор с друг онколог, който предлага включване в програма на фармацевтична компания, която започва със стадиране и оценка на операбилност, а след това химиотерапия или химио+имунотерапия, следва операция и имунотерапия или плацебо. На мен това ми звучи като клинично изпитване. Лекарят обясни, че извън тази програма протоколът в България би бил химио и лъчетерапия (6 цикъла химио всяка седмица), и след това имунотерапия за една година. Нямало вариант при липса на далечни разсейки да се лекува по здравна каса само с имунотерапия. Ще потърся и информация от здравната каса, но исках да проверя дали някой тук има вече опит.

# 677
Catgirl123- мама носеше перука от изкуствен косъм. Истиските са скъпи.Перуката се издържа много трудно- сърби, дразни, спарва... Носи я съвсем малко и започна да слага само шапки.  

Въпреки всичко- ако искате перука, Ви насочвам към Казанлък и салон "Стенли стил", който е инициатор на кампанията" Надеждата е красива". Там подаряват перука на всеки онкоболен. Мама я вкараха в отделна стаичка за да не се притеснява от другите клиенти, постригват те, помагат ти да избереш подходяща перука и те учат как да я поддържаш. Майка ми е красива и суетна жена и за нея беше много важно как ще изглежда. Та благодарение на перуката/ която после не носи чак толкова много/ посрещна първата ХТ с доза самочувствие.
Обадете се предварително по телефона и обяснете от къде сте и какво искате. Пишете ми на ЛС ако имате още върпоси- ще помогна с каквото мога.

Шапка- мама смени доста модели и този и беше най-удобен и практичен.На всички в групата- кураж!

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 12:39 от pianoto

# 678
  • Пловдив
Наистина ли в България може да се приложи имунотерапия самостоятелно (без химио) само ако пациентът е в IV стадий? Обърках се относно плана на лечение, т.к. миналата седмица говорихме с онколог, че при висока експресия на PDL1 може да се започне лечение само с кейтруда. Вчера имахме разговор с друг онколог, който предлага включване в програма на фармацевтична компания, която започва със стадиране и оценка на операбилност, а след това химиотерапия или химио+имунотерапия, следва операция и имунотерапия или плацебо. На мен това ми звучи като клинично изпитване. Лекарят обясни, че извън тази програма протоколът в България би бил химио и лъчетерапия (6 цикъла химио всяка седмица), и след това имунотерапия за една година. Нямало вариант при липса на далечни разсейки да се лекува по здравна каса само с имунотерапия. Ще потърся и информация от здравната каса, но исках да проверя дали някой тук има вече опит.
Имунотерапия като първа линия  при PD-L1>50% , стадии IV, IIIB,неоперабилен IIIA , отрицателни генетични тестове
за мутации EGFR,ALK/ROS,BRAF . Ако има мутации в някой от тях ,като първа линия системна терапия ,се прилага съответния тирозин-киназен инхибитор + по преценка химиотерапия според вида Недребноклетъчен белодробен карцином(ако въобще е НДКБК).
Така ,че първо стадиране и оценка за операбилност , определяне на хистологичния вид на тумора,спечифични биомаркери и генетични мутации, грейдинг( диференциация-агресивност ). Като последните може да се направи
чрез взимане на материал от тумора чрез различни методи или след изледване на резектирания при операцията
тумор(ако има белодробна операция,като първо лечение).
След това стратегията за лечение се определя от мултидинсциплинарен,онкологичен комитет(хирург,онколог,лъчетерапевт,патолог), не само в България ,а навсякъде по света.
Така,че първо трябва да имате хистология и определяне на стадия ,преди всичко останало.
Ако заболяването не е метастазирало извън белия дроб и прилежащите лимфни възли,най-доброто лечение е оперативното(ако е възможно,в зависимост от локацията и общото състояние на болния),въпреки ,че операцията е тежка ,а възстановяването продължително.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 09:55 от whitefang

# 679
whitefang, благодаря. Стадият е IIIa, неоперабилен поради тежък емфизем, PDL e над 50%, за останалите мутации резултатът е отрицателен. Но последната информация от онколога е, че по ЗК в България не може да се започне само с имунотерапия, а трябва задължително и химиотерапия. Ще доуточняваме.

# 680
Bojuri,

Знам, че го обсъждахме на лични съобщения, но поствам и тук, за да е достъпна информацията за всички.

При III неоперабилен стадий, Кейтруда (pembrolizumab) се използва в първа линия, ако пациентът не е подходящ за химиотерапия:

“It may be used alone as your first treatment when your lung cancer has not spread outside your chest (stage III) and you cannot have surgery or chemotherapy with radiation, or your NSCLC has spread to other areas of your body (advanced NSCLC), and your tumor tests positive for “PD-L1” and does not have an abnormal “EGFR” or “ALK” gene.”

Това е FDA approved индикацията за стадий III директно от сайта на Keytruda и производителя Merck.

Другият вариант в този случай е Имфинци (durvalumab), но той се прилага само след първоначално стабилизиране с химиотерапия и лъчетерапия:

“IMFINZI is a prescription medicine used to treat adults with a type of lung cancer called non-small cell lung cancer (NSCLC). IMFINZI may be used when your NSCLC has not spread outside your chest, cannot be removed by surgery, and has responded or stabilized with initial treatment with chemotherapy that contains platinum, given at the same time as radiation therapy.”

Тази информация е директно от сайта на Imfinzi и производителя Астра Зенека.

Правим ясната уговорка тук, че тези индикации може да не се одобрени от НЗОК все още. Идеята ми по-скоро бе, че онкологът не Ви лъже. Първата линия при 3ти стадий най често е комбинирама химио и лъчетерапия. После се преминава към имунотерапия. Ако не може да понесе първата комбинация, тогава директно Кейтруда. Ако понесе комбинацията, тогава Имфинзи.

# 681
Благодаря Ви много за отзивите!

# 682
  • Пловдив
За имунотерапия към момента са одобрени само Кейтруда и nivolumab  и са в ПЛС за имбурсация. Може това клинично проучване да е точно за “IMFINZI", след комбинирано лъче-химио лечение.
Успех.

# 683
За имунотерапия към момента са одобрени само Кейтруда и nivolumab  и са в ПЛС за имбурсация. Може това клинично проучване да е точно за “IMFINZI", след комбинирано лъче-химио лечение.
Успех.

Точно Imfinzi (durvalumab) е. Абсолютно съм сигурен, защото го обсъждахме миналата година ноември с един от онколозите, при когото ходих за татко. Каза ми, че тогава започват изпитанията в БГ, но е за III стадий (тоест ние не ставахме) и изрично му спомена името.

То не е и трудно да предположим де. PD1/PDL1 чекпойнт инхибиторите за НДБК не са безброй.

# 684
  • София
Да кажа аз какво се случва с нас - баща ми беше болен, затова и беше толкова зле преди. Сега е една лека идея по- добре. Излезе ни ИХХ и генетичните. Пише, че е аденокарценом. Подходящ за имунотерапия, като процента е от 1 до 50, накъде там се вмества. Няма EFGR ген или там каквито се водят мутациите. Дадоха ни много далечна дата за ПЕТ - 28.09. Затова решихме утре обикновен скенер на частно. Днес бях и при проф. Щерев. Нямам думи да опиша благодарността си към този Човек, дори да не ни помогне, което е най- вероятния вариант, съм просто без думи от отношението му и заинтересоваността. Той каза, че поради това, че физически не е добре не може химия и имуно. Каза след скенера ще видим за разсейки, евентуално за лъчетерапия, ако няма . Вчера ходих при гръден хирург във ВМА , той ви каза, че нямам читав скенер, защото имам от Русе, но бил размазан и без контраст, та не успя да види има ли разсейки. Уточни, че операцията е тежка и трудно се понася от хора, които вече са на легло.Но все пак каза след скенер да се свържа с него и тогава ще ми каже какво мисли. Ако има разсейки, няма операция. Изобщо нещата не отиват на добре. Доколкото разбирам има ли разсейки, а той най- вероятно има, поради това, че е супер отпаднал и на легло нямаме лечение. Ако си стабилизира физически - тогава.

# 685
insane , при нас случаят е подобен ,1-49 % PDL1,негативни останалите,сега чакаме  резултатите от това изслседване фаудейшън..,но доколкото разбирам то изслседва много повече гени..мутации?! не разбрах точно,като тези, които пускаме тук ,но повече..Само че, доколкото разбирам ,освен PDL1 И ERPG (извинявам се ако не съм го написала правилно) другите са много малко вероятни да са положителни..поне от всичко изчетено дотук това аз разбрах и всъщност това изслседване предлага и показва в момента някакви клинични експериментални лечения и т.н Може и да говоря пълни глупости..поне аз така разбрах.Петък сме на втора химио и имуно.За мама нищо няма да казвам,ходи на работа до към 3-4(имаме частен бизнес,но доста натоварен),тръгна да си обикаля по големите магазини като Кауфланд,Метро и т.н.На село са си с тати и тече силна обработка на всякакви зеленчуци и плодове.Много се надявам състоянието й да не  е продиктувано само от психическото такова...преди не искаше да ходи по големите вериги ,ходеше на работа само до 12--13 ч,или изобщо не ходеше,,говореше,че нищо неможе да прави и много се изморява и кашля(говоря за преди един месец).Едва ли лечението действа толкова бързо,знам го ,но и на това в момента съм доволна.Първата химио и имуно мина с много лош запек 3-4 дни и лека липсаа на вкус откъм храната..ама това да ни е проблема...Косата тръна малко да капе има едно петно отгоре и поръчахме перука ,все пак да й е комфортно .Много дълго стана ,предполагам и с натрупване на химиото страничните ефекти ще стават повече,не знам ,засега нещата са така.Петък втори курс,засякоха се с една нейна бивша колежка от нашия град и ходят на разходки и ресторанти там .След месец Ямр на главата да видим лезиите махнали ли са се и така.Успех на всички!

Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 23:57 от Fani0101

# 686
  • Пловдив
Няма абсолютно никакъв смисъл от фаундейшън уан в България,след като има биопсичен материал. Ако няма мутации в EGFR,ALK и/или PDL1 ,за всичко останало стандартна химия ,според вида -платина+ пеметрексед или доцетаксел ,съответно за дребноклетъчен подходящите там схеми химия.
След радиохирургия на мозъчни метастази схемата е 1,3,6,12 месеца след процедурата ЯМР за проследяване.На 1-вия ЯМР едва ли ще са се махнали. Трябва да има малко намаляване на размера, по-осезаемо на 3-ти месец и евентуално изчезване на 6-тия.
Косата ще опада локално на местата където са минали лъчите,на петно, но след месец ще започне да расте и до 3-месеца ще е ок.
С перуката ще и e по-некомфортно,особено в жегата.
Успех.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 11:38 от whitefang

# 687
Аз пак с въпрос 😔
Може ли някой да ми каже, за какво се използва "дексаметазон". След изписването са му го предписала, но чета, че той подтиска имунна система, а ние му даваме Герисан който пък е за имунитета 🙄 дексаметазона го пие 2 седмици и се оплаква от болки в корема и сърбеж на ръцете. В последните дни положението хич не е добре 😔 не знам как ще го закараме на пет скенера, той не може да пътува. При този случай няма и да започнат химията. Взехме кислороден апарат, но няма особена промяна с него 😔

# 688
ЯМР на глава платено без направление къде бихте препоръчали, освен в Токуда?

# 689
Bojuri, препоръчвам Сити. Първо, имат най-добрия апарат в България (3Т). Второ, имат един от най-добрите образни диагностици - доц. Лъчезар Пенев.

Като допълнителен бонус - заради 3Т всичко става по-бързо (висиш в тубата по-малко време) и на частно става за няколко дни.

Jiraf4e, dexamethasone е кортикостероид. Изписва се за хиляди неща. Има много странични ефекти при продължителна употреба, но се пие, когато се налага. Нормално е да го боли корем от него - трябва да пие протектори и да го взима след ядене. И трябва много точно да спазва дозите - в никакъв случай НЕ може да го спре изведнъж. Пие се по схема.

Общи условия

Активация на акаунт