Рак на белия дроб - тема 5

• 52 662
  • 761
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте ! Чета редовно , но нямам  полезна информация с която да се включа . Не разчоплихме докрай всички възможности за изследване на тумора , обаче се борим с други придружаващи състояния и там ми отива енергията засега .

При някои болни , както чета тук , забелязвам тази тенденция след бронхоскопия или друга диагностична интервенция още в самото начало , рязко влошаване на общото състояние и отказ от храна . Точно това се случи на брат ми . Не мога да кажа защо точно , но някак излиза от тази фаза , слава Богу !
Дебело подчертавам , че нищо не бива да предприемате , без позволението на вашия онколог , но в даден момент на брат ми препоръчаха да взема протеин с храната . Купихме купия Fresubin от организацията "Дара" , без вкус , може да се добавя към всякаква храна . Имаше момент , обаче , в който поради състоянието в което изпадна - не трябваше да приема никаква белтъчна и мазна храна . Всъщност започна протеина чак когато го овладяхме - затова казвам непременно да се консултирате с лекаря дори за подобни добавки .
Предполагам ,че протеинът помогна . Препоръчаха и друго - https://apteka.framar.bg/30022732/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC … B0%D0%BF%D1%81-15
според доктора , много голям процент от неговите пациенти си възвръщат апетита и започват да наддават  . Но брат ми не пожела да го пие , така че опит с това лекарство нямаме !

Много се надявам всички , които имат проблем със загуба на тегло и отказ от храна , да намерят начин да се справят с това !

# 481
Здравейте, трудно ми е да започна...Тази седмица чрез скенер откриха на моята майчица тумор на белия дроб. Имам нужда да споделя и нужда от помощ....Не знам откъде да започна..... Онколога ме изпрати при гръден хирург. Той ми обясни вариантите. Най-добре било отстраняване на тумора. Но тя е много слаба и с проблемно сърце. Не съм сигурна, че ще издържи операция и даже пълна упойка. Биопсията също била много болезнена. Все още тумора не е изследван. Доктора иска да й кажа преди да предприеме нещо а аз не знам как. Направих опит, но не успях. Денонощно мисля как да действам. Искам да се консултирам и с още един онколог. Ако има някой от Варна моля да сподели ако знае добър в тази област.

# 482
Здравейте, трудно ми е да започна...Тази седмица чрез скенер откриха на моята майчица тумор на белия дроб. Имам нужда да споделя и нужда от помощ....Не знам откъде да започна..... Онколога ме изпрати при гръден хирург. Той ми обясни вариантите. Най-добре било отстраняване на тумора. Но тя е много слаба и с проблемно сърце. Не съм сигурна, че ще издържи операция и даже пълна упойка. Биопсията също била много болезнена. Все още тумора не е изследван. Доктора иска да й кажа преди да предприеме нещо а аз не знам как. Направих опит, но не успях. Денонощно мисля как да действам. Искам да се консултирам и с още един онколог. Ако има някой от Варна моля да сподели ако знае добър в тази област.

Много съжалявам!
Чрез какъв скенер е открит тумора? Би следвало да се направи биопсия, да се разбере какъв е тумора, ПЕТ скенер да се види има ли разсейки. Ако има, няма как тумора да бъде отстранен оперативно. После генетични изследвания. Според мен е най-добре да й кажете, имам приятели с роднина, болен от рак, който обаче не знае и е голяма драма... По-добре си спестете това. Шокът е голям, но се преодолява.
От Варна имам една позната, баща й е с рак на бял дроб, започнаха имунотерапия. Мога да дам фейсбука й на лично.

# 483
  • София
fionna7, кураж. Не е лесно смилането на тази новина нито за болния, нито за близките, но иначе наистина може би ще ви бъде по-трудно.

На мен четенето тук много ми помага. Дано намерите бързо правилния път и всичко да е наред!

# 484
Напоследък майка има болки в кръста и много се притеснявам дали е от рака на белия дроб.?Ходи при една масажистка и се беше пооправила и след 3 дена пак я заболя.При вас или вашите близки имало ли е такива болки ?? На ПЕТ скенер дали ще се види нещо ако има на костите?

# 485
Baby 165.Аз знам,че масажите не са препоръчителни.На скенера ще се види дали има нещо в костите . Възможно е и тези болки , да не са свързани с тумора.

# 486
  • Варна
Фиона, аз съм от Варна. Къде правихте скенера. За жалост не мога да ти помогна много. Баща ми лежа в Терапията, там му правиха бронхоскопията и ПЕТ скенер. И двете са задължителни. Трябва да й кажеш, престоят ви много трудни моменти, кураж ви желая и на двете.

# 487
Напоследък майка има болки в кръста и много се притеснявам дали е от рака на белия дроб.?Ходи при една масажистка и се беше пооправила и след 3 дена пак я заболя.При вас или вашите близки имало ли е такива болки ?? На ПЕТ скенер дали ще се види нещо ако има на костите?

Не искам да Ви плаша, но при нас всичко започна от болка в кръста. Има много други причини, които могат да доведат до подобни оплаквания, но при пациент с НДБК първо трябва да се изключат съмненията за вторичен процес там. Не се налага ПЕТ скенер - може и с обикновен КТ или ЯМР. Ако няма нищо - супер; ако има нещо - може да се третира локално с IMRT (при нас даде отличен резултат).

# 488
  • Пловдив
Сцинтиграфия показва най-добре дали са метастази или е остеоартрозен процес . На обикновен скенер също се виждат измененията. Ревматолог изказа тезата ,че веществата които отделя тумора може да предизвика остеопоартроза,както и някои химиотерапевтици. Със сигурност продължителен прием на кортикостероиди предизвиква остеопороза. На мен ми се въртяха в
главата някакви мисли ,че е възможно имунотерапията да отключва автоимунни заболявания ,в частност остеоартрит,разни ревматоидни състояния. Изнамерих някакви клинични проучвания ,несвързани конкретно с прилагането на PD-PDL1 pathway чекпоинт инхибитори в онкологията , но заключението общо взето беше ,че подтискането на PDL1 се отразява негативно на възпалителния процес при ревматоиден артрит.
Добре би било да се пуснат с кръвната картина калции, алкална фосфатаза и вит.Д3 ,а може би  и CRP (за евентуален възпалителен процес).

# 489
  • София
Здравейте, след като миналата година преживях ужаса с майка ми - рак на дебелото черво, сега баща ми - рак на белия дроб. Преди 3 дни са видели на рентген. Минал е скенер, казаха, че е само в белия дроб. Утре предстои бронхоскопия. Той обаче, още не знае. Лошото е, че отдавна не се храни почти и за месец и нещо се е стопил. Притеснява ме, това че не яде, а предстои борба. Имате ли опит с някакви добавки за апетит, които да му давам, защото съм отчаяна вече, просто не иска нищо да вкуси. Бих била благодарна и за препоръка за гръден хирург тук в София или Плевен, защото той е в Русе и там са казали, че няма. Изобщо, ако е възможна операция ми си иска да сме подготвени

# 490
Искам само да си изкажа мнението относно криенето от болните на диагнозата(надявам се никой да не ме разбере погрешно и да няма обидени),поставете се само на тяхно място...те са ни родители,повечето са си чисто млади по на 55-65 години...Все още досега са се грижили за нас и помагали и още го правят..колкото могат.От месец-два зная диагнозата на мама и никога не съм се замисляла дали да й кажа или не..нейно право е да знае.Поиска да си подготви всичко,разделихме имоти ,сметки,каквото там се сещате ,макар че бях твърдо против.Но тя каза "искам да си подготвя нещата ,а след това обещавам,почваме да се борим".Трудно е..но не бих й отнела шанса да проведе разговори с децата си,внуците,съпруга си.Пожелавам на всички здраве 🙏❤️

# 491
  • София
Баща ми се досеща, не е в пълно неведение, но нямам сили да му кажа. Сърце не ми дава. Със сигурност ще разбере много скоро 😪

# 492
insane, съжалявам, че и на вас ви предстои тази битка. Няма да лъжа - доста е плашещо и отчайващо на моменти, но има светлина дори и при хора с по-авансирало заболяване. Просто се настройте психически, че предстои въртележка от всякакви лекари и изследвания, за да се намери най-добрият вариант за лечение във вашия случай.

За добър гръден хирург - Проф. Деян Йорданов (ВМА) и Проф. Дани Петров (Белодробна) мога да препоръчам. И двамата са добри професионалисти със сериозен авторитет. Не бих рискувал с лечение или операция в Плевен. Там обаче е може би най-добрият патолог в България - Проф. Поповска. Може да се наложи да отидете при нея, така че имайте предвид.

Като цяло, последните 20тина страници в темата имат доста информация относно стъпки, изследвания, лекари, болници, личен опит и т.н. Ако имате време - хвърлете им едно око, може да помогнат да се ориентирате.

Желая много късмет и здраве! Чудеса се случват.

# 493
Здравейте на всички. Чудех се дали да пиша, но искам да кажа някои неща на всички ви, които се борите с тази гад.
Тате го изпуснахме. Имаше положителни резултати и за Тагрисо и за Кейтруда. Тагрисото го по два месеца, до Кейтруда та не стигнахме. Рака в белия дроб го смалихме повече от половината в белия дроб, но той метастадира в черния. И там не можахме да го овладеем.
Няма да си простя, че се съгласих на лъчетерапията, вместо да натискам да почнат веднага с таргетна. Няма и да си простя, че не го следих дали си пие редовно имуномодулаторите и витамините. Спряхме и месото и други храни, а той отслабна повече от двадесет килограма, май нямаше и петдесет накрая.
Та това, което мисля, че е важно да ви кажа е - не спирайте да питате, да събирате мнения,да търсите и второ, та и трето мнение. Независимо колко са хвалени лекарите, всеки случай е различен, и при първата индикация, че нещата не вървят на добре, търсете и други варианти. Рискът е много голям.
Баща ми беше, прав, здрав човек, до последно работеше, можеше да ми скрие шапката с физическата си форма. За няма и осем месеца се стопи.
Няма да си простя никога, че послушах лекаря за лъчетерапията, че не следях достатъчно внимателно какво и кога пие. Много се дразнеше на всичко, което му носех, беше човек никога не влизал в болница преди.
Трябваше да настоя за таргетна в началото още..
Заради лъчетерапията, така и не направихме пет скенер..
Както и да е, успех ви пожелавам най-искрено, борете се по всякакъв възможен начин. Просто не се отказвайте.

# 494
Но тя е много слаба и с проблемно сърце. Не съм сигурна, че ще издържи операция и даже пълна упойка. Биопсията също била много болезнена. 

При брат ми правиха бронхоскопия , но мисля ,че имате възможност и за течна биопсия , ако мислите ,че друг метод може да я травмира . Погледнете тук : https://nmgenomix.com/oncoselect/ . Не съм проверявала цената , обаче .

Лошото е, че отдавна не се храни почти и за месец и нещо се е стопил. Притеснява ме, това че не яде, а предстои борба. Имате ли опит с някакви добавки за апетит, които да му давам, защото съм отчаяна вече, просто не иска нищо да вкуси.
На тази страница по-горе съм писала какъв е нашият опит с този проблем . Да допълня - още от самото начало имаше идея да се бият инжекции дексаметазон с цел апетит и покачване на теглото, но брат ми отказа и повече темата не беше повдигана . Според неговия онколог ,без значение каква - важно е да приема храна и калории . Вкусът на брат ми се променяше , дори имаше период в който искаше само сладолед - това и му давахме .

Vivi12345 , искрено съжалявам за баща Ви ! Ужасно е да имаш угризения ,че не си направил достатъчно , но наистина всеки случай е по някакъв начин уникален а и няма как да бъдем специалисти по всичко !

Относно съобщаването на диагнозата на болния ..... нещата също са строго индивидуални . Брат ми и майка ми буквално се сринаха , след като пулмологът им каза подозренията си . Броя ги като едно , защото всички разбирате ,че още по-трудно е за една майка ! Затова от там нататък им обяснявахме ,че се нужни още и още изследвания . докато посвикнат и започнат сами да се досещат , после пак на порции - какъв вид рак е , в кой стадий и т.н. Това беше правилното решение за тях . Аз бих реагирала по коренно различен начин , но съм и различен човек . Вие най-добре познавате близките си , трябва да прецените според това , а може да се наложи и да променяте стратегията   . Няма правилно и грешно - въпрос на конкретен човек , конкретен момент и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт