Рак на белия дроб - тема 5

• 51 789
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Здравейте, ще съм благодарна за всякакви съвети относно баща ми. Той е в русенската болница. Вчера му правиха бронхоскопия. Докторката е звъннала на сестра ми и е казала, че не са достигнали до мястото и са вземали проби от други места. Аз след това реших да звънна на докторката. Тя каза, че е заета и на бързо обясни, че са взели проба от мястото, което се вижда на рентгена, но оптиката била такава, че не се знаело правилното ли е. На въпрос от тумора взехте ли- каза , от мястото, което се вижда на рентгена. Аз я питах нужно ли е повторена изследване, тя каза, ако е нужно, ще ви кажем. Питах дали пробата се праща и за генетични изследвания, каза в Русе не се праща никъде, освен в медика ( частна болница е) за хистология. Който искал си вземал блокчето и си го носел. Според вас какъв е пътя оттук насетне- да взема блокчетата и да ги нося, но къде? Ако ги нося аз здравната каса покрива ли изследванията? Попитала сестра ми за апетита, казала, че нещо имал на дебелото черво, затова не му се ядяло, да ходел на гастроентеролог. То хубаво, ама днес го изписват, защо не е имало консулт в болницата??? А той от неядене няма сили да мръдне вече. Бих била благодарна на всякакви съвети.

# 496
Терминът Медиастиналната лимфаденопатия означава ли,че ракът е навлезнал в лимфните възли ,или това е симптом на рака?Сега чета епикризата ,а не са коментирали досега.Отделно пише,че напипващите се лимфни възли са неоголемени

Т.е да си редактирам поста-четох ,че метастазите се пренасят или по лимфните възли,или по кръвта,от значение ли е по кое точно е ?

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 10:43 от fanito01

# 497
Терминът Медиастиналната лимфаденопатия означава ли,че ракът е навлезнал в лимфните възли ,или това е симптом на рака?Сега чета епикризата ,а не са коментирали досега.Отделно пише,че напипващите се лимфни възли са неоголемени

Т.е да си редактирам поста-четох ,че метастазите се пренасят или по лимфните възли,или по кръвта,от значение ли е по кое точно е ?

Медиастална лимфаденопатия означава, че най-вероятно е засегнат медиастинума. Грубо, това е едно постранство между двата бели дроба, което е слабо кръвоснабдено, но с доста лимфни възли. Не е нещо изненадващо, ако има вторичен процес там, защото това е най-честото място, което НДБК афектира извън дробовете. Чисто анатомично е най-близо.

Когато едно заболяване започне да метастазира, то се движи по хемостаза, т.е. кръвоносната и лимфната система. Не мисля, че е от осбено значение коя точно е, поне не за лечението.

# 498
Здравейте, ще съм благодарна за всякакви съвети относно баща ми. Той е в русенската болница. Вчера му правиха бронхоскопия. Докторката е звъннала на сестра ми и е казала, че не са достигнали до мястото и са вземали проби от други места. Аз след това реших да звънна на докторката. Тя каза, че е заета и на бързо обясни, че са взели проба от мястото, което се вижда на рентгена, но оптиката била такава, че не се знаело правилното ли е. На въпрос от тумора взехте ли- каза , от мястото, което се вижда на рентгена. Аз я питах нужно ли е повторена изследване, тя каза, ако е нужно, ще ви кажем. Питах дали пробата се праща и за генетични изследвания, каза в Русе не се праща никъде, освен в медика ( частна болница е) за хистология. Който искал си вземал блокчето и си го носел. Според вас какъв е пътя оттук насетне- да взема блокчетата и да ги нося, но къде? Ако ги нося аз здравната каса покрива ли изследванията? Попитала сестра ми за апетита, казала, че нещо имал на дебелото черво, затова не му се ядяло, да ходел на гастроентеролог. То хубаво, ама днес го изписват, защо не е имало консулт в болницата??? А той от неядене няма сили да мръдне вече. Бих била благодарна на всякакви съвети.

# 499
Здравейте, днес изчетох последната тема, но честно казано нищо не разбирам 😔
Накратко споделям нашия случай
Става въпрос за дядо ми на 78г.преди 4 месеца откриха рак на простатата - аденокарцином. Последва операция и лъчетерапия с 30 процедури. Той се срина. Отслабна, спря да яде, от казваше да става от леглото и си чакаше края. Понеже лекарите нищо не му бяха казали, се до питах до близък лекар, който каза да започне д апие Маоло и К ензим 10.малко по малко започна да се изправя. Започна да се задъхва и се наложи да се направим скенер, а след това и биопсия от бял дроб. Успоредно с биопсия та започна и нов 10 дневен курс на лъчетерапия заради простата. Излязоха резултатите. Биопсията уж е излязла чиста, но някаква "щипка" не знам какво е това е установило рак и на белия дроб 😔 той го усеща, но за сега не сме му казали. Отказва д а ходи повече на лечение з акакото и да било. Той е страхлив, а в същото време човек с его. Не може да се погледне в огледалото и го е срам от хората, защото бил много отслабнал. Лекарите в белодробната болница да казали, че рака е на лошо място и няма смисъл от никакво лечение. Моля, ако някой разбира повече от мен да погледнете епикризата и да ме посъветва те какво да правим
Не иска да приема и да чакам просто да си отиде ей така [/img]

# 500
Епикризата не ми излиза, но някой Ви баламосва. Дори да е на лошо място и да не може да се облъчи/оперира, винаги може да се приложи системно лечение. Отидете при онколог, който има опит и с възрастни хора. При тях трябва да се коригират дози и не са много хората, на които им се занимава. Може да опитате при Проф. Тимчева (Надежда), например.

# 501
# 502
Моля ви кажете ,дали щесе приложи имунотерапия при този резултат ,мисля бях чела,че се прилага и под 50 ,%

# 503
  • София
Здравейте, на майка ми от 1 седмица и се вие свят и има двойно виждане. В събота има записан час за невролог. По принцип при тумор такъв е симптома, но това го имаше в началото и после като започна терапията и отшумя. Не знам на какво може да се дължи, има стациониране на заболяването, единствено 1.4мм увеличение в дроба. Правена е операция на мозъка, но пак не е от сега. Чудя се може ли да е засегнат нерв, на какво може да се дължи. Някой има ли такива оплаквания?

# 504
catgirl123, няма да е лошо да направите едно ЯМР на глава, ако нямате скорошно образно изследване на тази област.

Fanito, може да се използва имунотерапия, но в комбинация с химиотерапевти. Вероятно ще е на платина с пеметрексед/паклитаксел и пембролизумаб.

# 505
Норе4С ,благодаря,предполагам все пак е добра новина,надявах се и на хапчетата,но е отрицателно там ...

# 506
Норе4С ,благодаря,предполагам все пак е добра новина,надявах се и на хапчетата,но е отрицателно там ...

Добра новина е, да. Нашият път започна така - с химио и имуно. При нас ПДЛ1 обаче беше негативен. Въпреки това карциномът реагира на Кейтруда и точно днес сме на 14то или 15ти вливане (губя им бройката вече). Имаме още не знам точно колко но до декември 2021 е планирано.

# 507
  • София
catgirl123, няма да е лошо да направите едно ЯМР на глава, ако нямате скорошно образно изследване на тази област.

Fanito, може да се използва имунотерапия, но в комбинация с химиотерапевти. Вероятно ще е на платина с пеметрексед/паклитаксел и пембролизумаб.
Има записан час за ПЕТ скенер за другия месец, но до тогава ме притснява какво друго можем да направим.

# 508
И на дядо ми са назначил Пет скенер за 24септември.предполага се, че от простата е стигнал белия дроб и сега с това адско главоболие има съмнения за метастази и в главата. Лекарката е казала, че след пет скенера предлага имуно и химиотерапия 🙄 не знам това добре ли, не е ли, но поне имаме някакъв път напред. От 10 дни на лъчетерапия, днес и утрешния го пропуска. Днес не е успял да стане от леглото 😔 Пие маоло и му разтваряме протеин на прах с прясно мляко, дано се изправи скоро. Благодаря з а отговорите. Тази тема ми вдъхна кураж да се борим и да не слушаме лекари с мнение"до където му е писано оставете го така, няма нужда от терапия

# 509
И на дядо ми са назначил Пет скенер за 24септември.предполага се, че от простата е стигнал белия дроб ....

Здравейте, интересувам се колко е възрастен всъщност дядо ви ? защото за моя баща е възрастен кара 94 години и неможем да се решим на каквото и да е тривиално лечение и това което ни спира е възраста му . Питам защото се страхувам данеби да пропускаме нещо весе пак ???  Ние провежданме самолечение НО това е с един невероятен постоянен страх и напрежение дали сме взели правилните решения и дали не грешим с това самолечение

Също ако някой има прагматични съображения относно лечение на рак в белия дроб при пациенти  (90 +) годишни моля да споделите,  ще ми е от много голяма помощ защото от 15 месеца е болен но до тук нямам абсолютно нито един външен съвет  нито един означава нито един!
Казват ми само НЕ правете нищо! НЕ предприемайте нищо няма какво да се направи заради възраста му  ТАКА ЛИ Е ???.

Пожелавам успех! на Вас и на Дядо ви

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 17:20 от protocol1

Общи условия

Активация на акаунт