Рак на белия дроб - тема 5

• 51 753
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Jiraf4e86, Ca. Pulmonis означава белодробен карцином. Нискодиференциран плоскоклетъчен е подтипът. Лекува се с платина и паклитаксел в първа линия плюс имунотерапия евентуално. Ако имаш други по-конкретни въпроси, пиши.

Catgirl123, ако не правят радиохирургия, а WBR (whole brain radiation), е много важно да си пие кортикостероидите стриктно по схемата. Никакви пропуснати дози и тн. Следете това много внимателно. Иначе е възможно да се чувства доста отпаднала и изморена, това е в реда на нещата. Косата може да се разреди, но, ако не бъркам, не пада изцяло.

# 586
  • Пловдив
Jiraf4e86
Пише първи стадии и T2NxM0.
Няма далечни метастази ,в лимфните възли не е ясно.
2 лезии ли има в белия дроб и къде са разположени?
Може да е операбилен в този 1-ви стадии
Имате ли консултация с гръден хирург?

# 587
Привет!
Дядо от снощи е с температура 39 😔 давам му парацерамола, но мисля, че не е достатъчен. Няма сила, едва става до тоалетната, яде малко, предимно под наш натиск. Идея какво да го правим?
Скенер ще има чак на 24 септември,на 23 ще го приемат за изследвания

Възможно е да има 100 причини за повишената температура . Нарочно не пишех до сега , защото смятам ,че случаят на моя брат е по-специфичен , а състоянията през които минава са доста стряскащи .Но да кажа все-пак , за да проверите и това - Агранулоцитоза . При него се получи вече 2 пъти . Повишена температура , а в един от случаите и обрив .Важно е да се изследват левкоцити , гранулоцити и тромбоцити !
Има и друг проблем с повишената температура , ще поискат тест за КОВИД . За щастие при брат ми беше отрицателен , но направо не ми се мисли какво можеше да стане , ако не беше ! 3-4 лекари с различни специалности се консултираха взаимно , за да решат какво става и как да реагират !

Лечението до сега беше CARBOPLATIN , Pemetrexed ,Keytruda , обаче лекарите смятат , че химиото не му се отразява добре и предложиха да остане само на Кейтруда . Контролният скенер също се отложи и изобщо не знам как ще продължим , пак главоблъсканици !

Понеже се сблъскахме и с друг проблем , ще споделя тук , ако и на друг му се наложи да търси кръводарител . Ние се справихме благодарение на БОДК .  http://bgblood.org/%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BA/?fbclid=IwAR0krBQfcT … OxXGTOR7PCzwgoZiY

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 21:53 от oska

# 588
Искам да попитам нещо можете ли да ми препоръчате за запека

# 589
  • София
Искам да попитам нещо можете ли да ми препоръчате за запека

Мама пие Елакса и яде слабителен шоколад, плодове - сини сливи, круши  и т.н. (пи и Дуфалак, но не й помогна). Въпреки всичко по 3-4 дни е в застой.

# 590
Вчера с 300 зора го приеха в болница. Правихме тест за ковид-оърицателен е. Пуснаха му кръвни изследвания и назначиха антибиотик. Днес са му правили скенер на бял дроб, утре ехограф. Днес на обяд ще отидем да говорим с лекарите. Вчера стана едно прехвърляне на топка личен лекар-болница. Едва го закарахме до болницата, до София няма да издържи пътя 😔 казаха ни, че тумора е един около 3см разположен на десен бронх(запушена му е дясната половина на белия дроб и от там бил задуха) питам вчера лекаря от къде е таз температура и настоявам да го вземат в болница под наблюдение. Лекаря ми се пули и ми вика "вие какво очаквате от човек с 2 рака 🙄🙄🙄 ужасно отношение от целия персонал в билницата

# 591
Моят човек изведнъж рязко се влоши. Още от диагностицирането имаше вода в бял дроб. Взеха проба от нея - "възпалителен екскудат". Оставиха я така. На първа линия не се повлия от химията, тумора се е увеличил, вече има разсейки и в черен дроб. Но през цялото време си беше в прилично общо състояние. Започна втора линия химия с Доцетаксел. След 1 вливка, рязко се влоши. Задух, слабост, втрисане. Взеха го в Хематология. Закрепиха му кръвните показатели, изписаха го едвам дишащ. При направена снимка се оказа, че има плеврален излив+перикарден излив. Почна се едно ходене по мъките - в Кардиологията не го искат, не бил за там. Най-накрая в Пирогов. Това е филм на ужасите. 1 седмица във Вътрешно отделение, слагаха му кислород и му вливаха антибиотици. Така смятаха да лекуват изливите. В крайна сметка след хиляди консултации с който се сетихме го изписахме от там с подписано съгласие, защото освен че нищо не правиха за него, мизерията е потресаваща. От снощи пак се влоши, едвам диша не може да ходи. Закарахме го в Гръдна Хирургия. Казаха, че сърцето му е напълно извън ритъм и ако успеят да го стабилизират, ще източат водата. Незнам.... освен това през цялото време ни се повтаря как няма смисъл от нищо, така да го оставим.

# 592
Моят човек изведнъж рязко се влоши. Още от диагностицирането имаше вода в бял дроб. Взеха проба от нея - "възпалителен екскудат". Оставиха я така. На първа линия не се повлия от химията, тумора се е увеличил, вече има разсейки и в черен дроб. Но през цялото време си беше в прилично общо състояние. Започна втора линия химия с Доцетаксел. След 1 вливка, рязко се влоши. Задух, слабост, втрисане. Взеха го в Хематология. Закрепиха му кръвните показатели, изписаха го едвам дишащ. При направена снимка се оказа, че има плеврален излив+перикарден излив. Почна се едно ходене по мъките - в Кардиологията не го искат, не бил за там. Най-накрая в Пирогов. Това е филм на ужасите. 1 седмица във Вътрешно отделение, слагаха му кислород и му вливаха антибиотици. Така смятаха да лекуват изливите. В крайна сметка след хиляди консултации с който се сетихме го изписахме от там с подписано съгласие, защото освен че нищо не правиха за него, мизерията е потресаваща. От снощи пак се влоши, едвам диша не може да ходи. Закарахме го в Гръдна Хирургия. Казаха, че сърцето му е напълно извън ритъм и ако успеят да го стабилизират, ще източат водата. Незнам.... освен това през цялото време ни се повтаря как няма смисъл от нищо, така да го оставим.

И на нас това ни вменяват "оставете човека да си изживее дните" а как ще ги изживее, това не е живот-мъки са. Те нямат желание поне да ги подкрепят и възстановят в дните на кризи

# 593
  • Пловдив
Вчера с 300 зора го приеха в болница. Правихме тест за ковид-оърицателен е. Пуснаха му кръвни изследвания и назначиха антибиотик. Днес са му правили скенер на бял дроб, утре ехограф. Днес на обяд ще отидем да говорим с лекарите. Вчера стана едно прехвърляне на топка личен лекар-болница. Едва го закарахме до болницата, до София няма да издържи пътя 😔 казаха ни, че тумора е един около 3см разположен на десен бронх(запушена му е дясната половина на белия дроб и от там бил задуха) питам вчера лекаря от къде е таз температура и настоявам да го вземат в болница под наблюдение. Лекаря ми се пули и ми вика "вие какво очаквате от човек с 2 рака 🙄🙄🙄 ужасно отношение от целия персонал в билницата
За температурата най-вероятно има друга причина,а не от двата рака.Прекалено висока е .Може при процес на
туморен разпад да има постоянна субфибрилна температура 37 , 37 и малко,но не и толкова висока, . Та трябва да се търси виновника ,а
не да се обвинява за всичко рака. Онкоболните не се ли раболяват и от други болести?! Те това трябваше да му тръснете на пулещия се лекар.

# 594
. Това е което намерих в епикризата като лечение ако трябва да попитам за нещо друго ще есе радвам да ме посъветвате 🙏

# 595
  • Пловдив
Питай за препоръка за добавки за неутрофилите и тромбоцитите,заради пеметрекседа,както и витамини за невропатията от платината.От лъчето рецепта за кортикостероиди и антиконвулсант някакъв изписаха ли ви след радиохирургията.Може да има мозъчен отток след нея.
Иначе в епикризата както обикновено само глупости(нормално след химиотерапия ):
"Проследяване от ОПЛ в амбулаторни условия",
"Препоръки към ОПЛ:дадени"

Джипито едва ли е получило препоръки как да я проследява майка ви и какви лекарства ,добавки да и предпише.Така,че си питайте онколожката.

# 596
За отношението-безмислено е да го коментирам,
но иначе са прави не тепмературата е проблем -тя е вторична или казано на БГ там където се допира тумора се образуват възпаления ,също отделя неспецифични хим.в-ва които особенно при туморен разпад са токсични.
За съжаление с това авансирало заболяване нямат какво да направят.
Ако съм малко директна съжалявам -била съм на ваше и място и познавам и усещам болката Ви,
но за съжаление  е така.

# 597

Whitefang , благодаря много това е всичко изписано ,ако не е това края на месеца преди втората химиотерапия ще попитаме

# 598
  • София
Jiraf4e86, Ca. Pulmonis означава белодробен карцином. Нискодиференциран плоскоклетъчен е подтипът. Лекува се с платина и паклитаксел в първа линия плюс имунотерапия евентуално. Ако имаш други по-конкретни въпроси, пиши.

Catgirl123, ако не правят радиохирургия, а WBR (whole brain radiation), е много важно да си пие кортикостероидите стриктно по схемата. Никакви пропуснати дози и тн. Следете това много внимателно. Иначе е възможно да се чувства доста отпаднала и изморена, това е в реда на нещата. Косата може да се разреди, но, ако не бъркам, не пада изцяло.

Кои кортикостероиди имаш предвид? Тя пие против епилепсия хапчета.
Днес питах и казаха, че щото е на главата и може да получи гърч или да се увеличи вътрешночерепното налягане, затова мислим да си бъде в болницата по време на лъчето 10 дни, дори да не е през цялото време, ще преценим.

Иначе аз днес получих Biovestin Lacto пробиотика, той също помага и при химио, лъче и за смаляване на тумора.

# 599
  • Пловдив
catgirl123
Вътречерепното налягане се увеличава от мозъчен оток ,който
може да предизвика облъчването. А той се контролира с кортикостероиди -дексаметазон,медрол и т.н. Антиконвулсанти не свалят отока,само превантивно срещу евентуални гърчове поради мозъчната  компресията ,предизвикана от отока.Така,че в схемата трябва да има и кортикостероид задължително. Антиконвулсантите са по-скоро препоръчителни,не задължителни.
Преди всяка процедура не ли и вливат нещо ,манитол (той също намалява вътрчерпното налягане ) или/и да и бият мускулно дексаметазон и да няма нужда допълнително да пие друг кортикостероид?

fanito01
От първата снимка всичките са за стомаха, а втората са ясни ,фолиева киселина и витамин Ц.
Липсват добавките за кръвните клетки,специално за неутрофилите има изискване при лечение с пеметрексед.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 19:58 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт