Рак на белия дроб - тема 5

• 51 746
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Fiona,
Има и кръвни биопсии - foundation one, oncoselect.
Тази година първите имаха програма за безплатно тестване, когато не може да се направи истинска биопсия и даже някой от форума се беше възползвал.

# 646
Чета ви редовно , но професионалното ниво се повишава и не мога да ви догоня , момчета и момичета .
Надявам се добрите ми новини да ви ободрят и окуражат . Направихме рутинната контрола . Всичко е наред при нас . Няма промяна в дроба отпреди 3 месеца  . В четвъртък ще ни кажат кога ще е следващия преглед , предполагам , че вече ще е на 6 месеца . На мене ми се ще да настояваме за дата след 3 месеца . Физически е много добре , пълен е с енергия .  Пътувахме с кола и болният отказа да го сменям на волана , мина си 1800 км като стой та гледай . Нощта преди томографа беше напрегнат , но добрите резултати ни оправиха настроението . Спокойна нощ пожелавам на всички!

# 647
Fiona, с ТАБ ще се разбере, ако вземат от точното място.

Zigizagi, с foundation cdx и fdx могат да се определят много полезни неща относно биологичния профил на заболяването (т.к. някои мутации), но не и неговия подтип. Ако не бъркам, течната биопсия все още не позволява да се уточни хистологично бластомен процес. Иначе казано тя може да каже това е мутирало в BRAF/ALK/BRCAA/TP53/DLL2/CMET/RET/etc., но не може да каже “това” какво точно е. Тоест дори да разберат, че има мутация в EGFR, например, посредством foundation fdx, същото изследване няма да каже това е аденокарцином/плоскоклетъчен/clear cell/NOS/small cell ca. Това ще го покаже биопсията.

Има държави, в които биологичното лечение се определя от мутации и биомаркери без локацията да е определящ фактор. Тоест ако има БРАФ мутирал карцином на щитовидна жлеза, например, пак ще го лекуват с Д+Т, нищо че тези лекарства принципно се използват за меланом и бял дроб. В България обаче не е така. Тоест дори да знаят, че даден тумор има мутация в БРАФ, не могат да го лекуват с таргетна терапия, ако хистологията не покаже, че произхожда от локацията, за която това лекарство е в позитивния списък на НЗОК. В този смисъл, един положителен резултат от foundation fdx няма да отвори вратите към таргетно лечение без да е потвърдена диагнозата НДБК чрез биопсия първо.

Така беше миналата година август. Ако нещо се е променило към по-добро в последните 12-13 месеца, много ще се радвам някой да ме поправи.

Tania, още много чисти скенери Ви пожелавам и пътешествия из света!

# 648
Hope4C,
Благодаря за информацията! Нямам представа дали е променено нещо от миналата година. Логиката ми е, че едва ли Foundation ще правят безплатни тестове при невъзможна биопсия, ако резултатите от изследването не могат да се използват за лечението. Нека Фиона да проучи възможностите.

# 649
При нас нещата взимат все по-лош ход. След престоят от 1 седмица в Пирогов, където не направиха абсолютно нищо, освен да вливат антибиотици за излива, го взехме. Вкъщи рязко се влоши. Още същата вечер го закарахме в Софиямед. Приеха го, казаха че един ден ще стабилизират сърцето и после пункция. В този ден стоя на монитор за сърцето. На следващия ден казаха, че е стабилизирано сърцето и че на по-следващия ще е манипулацията. След като седя гладен и жаден цял ден, казаха че всъщност ще е на другия ден, защото имало много операции и не стигнали до него.... В деня в който стигнаха, му става лошо, колабира и го настаниха в реанимация. От там излезе половин човек-на памперс, едвам крепящ се на краката. Като излезе от реанимация, казаха че не могат за извършат изтеглянето, защото сърцето е много зле. Да си го вземем вкъщи и да му купим кислороден апарат.
Почваме да губим битката, нали?

# 650
Поли, в Белодробната болница пробвахте ли? Миналата година по това време на една приятелка майка й беше там, последна фаза, но поне се грижиха за нея адекватно и получи още няколко месеца живот, въпреки че не се лекуваше по свое желание.

# 651
И при нас нещата не са добре 😔
Уж беше добре в болницата, от вчера е отново с температура и отпадналост. Било нормално и днес са го изписали.Хемоглобинът ме притеснява, продължава да пада главоломно. Според мен от него няма сила, иначе си похапва. Не знам как ще го задържим до 24ти за скенера. Някой с идея какво да правим с хемоглобина?Оие билков акръв и герисан 3по1.от днес и сок от Нони.

# 652
Не сме ходили там. Ако се бях сетила, сигурно щеше да е по-добър избор.  Майка ми сега е разпитала по-подробно. Не може да се източи течността, защото тумора бил обхванал много голяма част от дроба и при интервенцията има риск да се засегне и да стане по-лошо.
Но не ми дава мира, дали нещата не стигнаха дотук от втората линия химиотерапия, на която го подложиха? Дотогава беше по-добре.

# 653
  • София
За хемоглобина желязо може би?

# 654
  • Пловдив
За хемоглобина желязо може би?
+фолиева киселина и селен.

# 655
  • Пловдив
polly_g_bg
Според мен трябва да се направи пункция ,въпреки риска от разпространение на ракови клетки в плеврата. Иначе на сърцето ще му е все по-трудно. А медикаменти някакви за отводняване приема ли?   

Таня браво ,само така Simple Smile

# 656
Фурантрил. Чух се с лекуващия онколог. Предлага да търсим начин да източим водата. В тяхната болница не са специалисти в това, но мисли че ще се справят. Беше изключително учуден, че не са могли да направят нищо досега.

# 657
  • София
Ние от днес почнахме лъчетерапията. За сега майка ми се храни, но остават още 9 терапии.
Чета информация за хранането и видях, че се препоръчват някои добавки, които се съмнявам да ги има в България или поне аз не знам. Това е сайта, в който чета:
https://www.ucsfhealth.org/education/nutrition-tips-for-patients … radiation-therapy

А добавките са Scandishake packet и Boost/Ensure Plus.

Някой знае ли нещо повече за тях, има ли ги в България или поне има ли заместител?
Трябва по-често хранене и повече протеин, по-калорична храна.
Вие какво сте спазвали като хранене при лъчетерапия? Simple Smile

# 658
  • София
Баща ми вече е много зле. От сутринта вече не може да става, отказвал вода. Майка днес извика бърза помощ и лекарят казал нищо не може да се направи, все по- зле ще става и си заминал. Явно в болниците не искат такива болни, но той има и халюцинации от време на време, а се прибирам с детето и не искав да става свидетел на агонията на дядо му. Някой има ли идея има ли място, където би получил адекватни грижи в последните си дни?😢

# 659
Insane, трябва ви клиника/отделение Палиативни грижи или хоспис. Не знам дали в момента фукционират такива заради Ковид.
Преди имаше в Токуда, 80 лева на ден. Ако не ме лъже паметта  -и в Пета градска има.
Намерих и в Света София - https://mbal-sofia.com/%D1%85%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81/

Общи условия

Активация на акаунт