Януарски бебета - тема 1

• 22 548
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Не съм я оставяла за цял ден и нощ при баба или дядо. Най-много за два три часа я гледа свекървата когато ния ходим някъде. Даже голямата не съм я оставяла да спи през нощта някъде.
Понякога я гледат племенничките пак също за няколко часа.

# 451
На мен пък педиатърката ми каза като заместя обяда да давам каша ама за следобедна закуска към 16.00ч - 17.00 ч. 🤔
Малчо е на 5 ++, но още не съм го оставяла с преспиване, то аз и за без преспиване не го оставям много, само три - четири пъти за по няколко часа, но викам бабата, която ще го гледа вкъщи.

Всеки преценява кога и за колко време да остави детето на някой да го гледа.
Аз лично още не съм готова да го оставя на някой друг за 24 часа например. ☺️

# 452
Ншия пък като види баба си и почва яко дране. До сега (5++) не сме го оставяли на никой, защото сме си само ние в СФ и сега като дойдохме във Варна и като види нов човек и реве. Но най много го е страх от бабата( свекито), а тя милата такъв мерак има. Оставихме го веднъж за няма и 30 мин и през цялото време е ревал и от тогава голям страх с нея. Направо незнам как ще го свикнем с други хора.
Понеделник най накрая го почвам това захранване. За колко време трябва да се замести обяда и какво количество пюре трябва да изяжда когато вече е въведен първия зеленчук (да кажем седмица след захранването) ?

# 453
  • София
Поли,
Според моята педиатърка и на база уебинара на Маги Пашова за около 10тина дни се замества първото хранене, като количеството е 160гр., но това си е общо прието , аз не успях да заместя , защото сега след ваксините вдигна температура и му избиха двата горни резеца.

# 454
Моята педиатърка ми каза да въвеждам всеки зеленчук по 7 дни, като първия ден давам една лъжица, вторият - две и т. н.

Плодовете и кашата по същия начин.

От 6 + каза жълтък, по една четвърт първата седмица 2 пъти, втората седмица - 3 пъти,  третата през ден и после всеки ден до 1 година, като трябва да е намачкан в обедното пюре.

Хич няма да бързам да заместя обяда, то сега е по - скоро запознаване с храната.
 Предполагам, че ще отнеме поне два месеца, докато го заместя.

# 455
Ние сме в локдаун от март месец. Беба не беше гушкана от баба си и дядо си от тогава. Наскоро отпуснаха мерките и можехме да ги видим в градината и малката като наду клаксона 😭 много се уплаши.
Днес вече могат да я гушкат у я закарахме на гости. За пръв път от 3 месеца беше гушкана от баба си дядо си и братовчедка си.
Ншия пък като види баба си и почва яко дране. До сега (5++) не сме го оставяли на никой, защото сме си само ние в СФ и сега като дойдохме във Варна и като види нов човек и реве. Но най много го е страх от бабата( свекито), а тя милата такъв мерак има. Оставихме го веднъж за няма и 30 мин и през цялото време е ревал и от тогава голям страх с нея. Направо незнам как ще го свикнем с други хора.
Понеделник най накрая го почвам това захранване. За колко време трябва да се замести обяда и какво количество пюре трябва да изяжда когато вече е въведен първия зеленчук (да кажем седмица след захранването) ?
[/quote]

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 22:52 от Nanaharps

# 456
Няма на кого да я оставим дори за пет минути 😂🤦!!! Иначе,не, не бих я оставила, освен ако не се налага. На свеки ,пък изобщо.
Захранването върви добре за сега. Дадох тиквичка (която не се хареса),тиква и морков. Отваря уста ,хапва и даже реве за още😂🤣. Опита и банан в държач за плодове, много й хареса!

# 457
Здравейте, това с бабите е много деликатна тема. Както всичко останало всеки сам си решава. Аз съм против. Естествено понякога се налага някой да го гледа за час, два или три, но оставяне за цяла вечер или дни е неприемливо за мен. Към момента си го гледам сам сама, което пак е крайност (моряшка съпруга), но бабите се държат като циркови клоуни, когато са покрай него. Аз и бащата сме много спокойни. И  след тяхна “помощ” после аз се белосвам цяла вечер, защото е превъЗбуден.

# 458
Аз живея със свекърва тя е свикнала с нея, но вземе ли я майка един рев до небесата. Тя горката толкова и се радва.
Има случаи когато не е удачно да я мъкна с мен, затова я оставям за два три часа.
Как се държат на непознато място ?
Моето е много неспокойно, но мисля с времето ще свикне. Не може да стоим само вкъщи.

# 459
При нас се радва на новото място и хич не му пречи. Аз се притеснявах дали ще може да спи в новата кошарка и на чужда място, но няма никакъв проблем и даже му е интересно. Вкъщи му доскучава.
Ние имаме само една баба ( свеки) и не бих ѝ го оставила за повече от час , камоли за спане. Но пък и ме притеснява това че реве като я види, все пак му е баба.
Ray of light , мерси за инфото. Нашата педи и беше лудпица на последната консултация и не можах да питам всичко което искам. Не че не мога да ѝ звънна, ама все пак за обмяна на инфо реших да питам и тук.

А вие оставяте ли ги да реват дечицата. Аз не го оставям и ако се разсърди му обръщам внимание. Свекито ме упреква че не можело така и трябвало да го оставям да реве и да се научел, пък аз да си върша работата. Аз мисля че са твърде малки за такова възпитание и плюс това мен работата ми е първо да се грижа за него и после рсичко останало.
Ох пак дълъг пост стана. Извинете.

# 460
Явно това с бабиния уплах е нещо често срещано? Наистина от никъде като я види и виква, една уплашена физиономия. След 15мин и минава, но в началото и е трудно.
С таткото сериозно се притесняваме, как ще общува с хора. От 3-4м е виждала само нас, само в къщи, на разходка веднъж на ден. Сега като позволиха си организирам срещи с приятели и познати на открито. Малки деца не е задължителни да се дистанцират, но възрастните още седим на 2м един от друг. За сега с непознати в началото проплаква малко,но след 5-10мин стопля. Активно ще се опитваме да я социализирме сега.
Ние не я иставяме да реве, да примрънква да, налага се понякога. Но ако плаче и е в дистрес я вдигаме. Правени са изследвания на нивата на кортизол(стресовия хормон) на бебетата. Когато плаче бебето се повишава рязко, но когато родителя вдигне и гушне бебето, нивата спадат веднага.
За емоционалното развитие и как родителите да помогнат на децата да разбират и да се справят с емоциите много ми хареса книгата Raising a secure child. Като цяло това ми е и професионален интерес (детска учителка по музика), но ако някои се интересува от Attachment theory и детска психология, наистина лесно смилаема, и много интересна подплатена с проучвания и години опит на авторите.
При нас се радва на новото място и хич не му пречи. Аз се притеснявах дали ще може да спи в новата кошарка и на чужда място, но няма никакъв проблем и даже му е интересно. Вкъщи му доскучава.
Ние имаме само една баба ( свеки) и не бих ѝ го оставила за повече от час , камоли за спане. Но пък и ме притеснява това че реве като я види, все пак му е баба.
Ray of light , мерси за инфото. Нашата педи и беше лудпица на последната консултация и не можах да питам всичко което искам. Не че не мога да ѝ звънна, ама все пак за обмяна на инфо реших да питам и тук.

А вие оставяте ли ги да реват дечицата. Аз не го оставям и ако се разсърди му обръщам внимание. Свекито ме упреква че не можело така и трябвало да го оставям да реве и да се научел, пък аз да си върша работата. Аз мисля че са твърде малки за такова възпитание и плюс това мен работата ми е първо да се грижа за него и после рсичко останало.
Ох пак дълъг пост стана. Извинете.

# 461
Nanaharps, аз със сигурност ще обърна внимание на тази книга, мерси. В музикалната академия имахме задължителна педагогика и всъщност материята е доста обширна и сложна, винаги това ми се е струвало най трудната част от майчинството - как да възпиташ добро дете, сигурно в себе си и без да е разглезено. Но това да оставя детето да реве и аз да ида в другата стая просто няма как да се случи при мен , то аз ще рева по силно и от него . Иначе за мрънането - да, ако съм сигурна че е нахранен , сменен и всичко му е наред и мрънка от скука - го оставям да помрънка малко и ако тръгне да плаче го взимам.

# 462
  • София
След близо 6 месеца мисля че овладях умението да разбирам, кога мрънк и плаче за внимание и кога реално е неспокоен и трябва да го гушна. Не съм привърженик на теорията на доктор Спок да оставяме детето да си пореве...
Много харесвам доктор Уилям Сиърс и неговата теория за обвързано родителство, книгата му ми е много полезна, всичко което до сега съм прочела там смятам за ценно.
Моето момче за сега не дели хора, дори напротив много се усмихва и радва на нови лица, много не сме пътували за съжаление , но макар и на близки дестинации мисля че му допада, в колата също е спокоен.
Аз също смятам , че бабите глезят малко повече , но това е съвсем нормално. Като бях малка нямах търпение да отида уикенда на гости на баба и дядо, за това смятам че възпитанието е наша отговорност , но и децата имат нужда от бабините ласки също от време на време. За мен винаги е бил важен баланса.
За сега добре си се гледаме и мисля че се справяме добре.

# 463
И аз така ...ако е поносимо мрънкането я оставям в повечето случаи е защото й се спи Simple Smile
Но има случаи да се носим в парка то едно пищене 😀

# 464
Не го оставям да реве, не мисля че така ще го възпитам, нито вярвам в това, че така му се развиват дробовете 😁.
Според свекървата ако го оставям да реве той ще се умори и ще заспи?!

Относно контактите му, за моя изненада е много контактен и се усмихва и дава да го гушка всеки, мислех че ще реве, защото два месеца виждаше само мен и баща си, но засега е контактен и търси желаещи да го разнасят 😁

Общи условия

Активация на акаунт