Домашен сапун

 • 34 816
 • 86
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 112
Здравейте, имам нужда от съвет! Искам да направя ядров сапун по горещия метод, т.е. да го изсоля. На теория знам как става, но никога не ми се е налагало да го правя. Може ли насока колко сол да добавя по време на варенето и в кой точно момент? Преди вазелиновата фаза или след нея? И да я разтварям ли във вода или така да я сипя направо?
Ще се радвам, ако някой може да ме насочи по този въпрос.

# 76
 • София
 • Мнения: 503
Здравейте, имам нужда от съвет! Искам да направя ядров сапун по горещия метод, т.е. да го изсоля. На теория знам как става, но никога не ми се е налагало да го правя. Може ли насока колко сол да добавя по време на варенето и в кой точно момент? Преди вазелиновата фаза или след нея? И да я разтварям ли във вода или така да я сипя направо?
Ще се радвам, ако някой може да ме насочи по този въпрос.
Не знам какво е ядров сапун...не знам за готварска сол ли става дума? Знам, че се слага в сапун и той става по-твърд, може да се сложи във водата в която се разтваря содата каустик...

# 77
 • Мнения: 112
Да, за готварска сол. Искам да си изсоля сапуна, но не знам как. Да се отдели глицерина и други разни примеси и да остане чист ядров сапун.

# 78
 • Мнения: 7 062
Някъде във форума преди доста време бях попадала на точна рецепта за домашен сапун и там пишеше кога и как се изсолява за отделяне на глицерина. Потърси я.

dian2n, по-добре не разваляй сапуна на баба ти. Няма проблем да си го ползваш, дори и да е много изсъхнал, ще се овлажни от водата.

Ако все пак много държиш, аз купувам сапун, тип домашен и събирам малките остатъчни парченца. После с малко гореща вода, на много слаб котлон ги разтапям с непрекъснато бъркане и изливам във форма. Може да опиташ с един калъп, да го рендосаш и да пробваш така да го стопиш. Също, може да го оставиш в съд, с размер колкото калъпа и да го залееш с вода, да поомекне. Или да го увиваш в мокра кърпа, докато се понапои с вода.

# 79
 • Мнения: 7 062
Despicable_me, ето тук съм пуснала цитат с рецептата за сапун, вкл. изсоляване , с линк към оригиналния пост. https://bg-mam.ma/p/1114426/38685385
Слагам цитата и в тази тема за удобство.
Скрит текст:
Чудесна тема! Няма по-добър от домашния сапун. И на мене ми се иска да опитам да си направя, но в апартамент все ме е страх да пробвам.
 Имах позната, казваше, че мери дозите с лъжица и си прави малки количества, когато й остане мазнина, вместо да я хвърля или събира. Не зная дали може да се ползва тенджера, в която се готви храна.
Ще чакам отзивите ви и коментарите с интерес!

https://domashensapun.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D … D1%82%D0%BE%D0%B4 - Тук са написани много важни предпазни мерки и съвети за смесване на съставките, първа помощ при пръсване на содата и т.н. ( Не могат да се копират)

Ето тук бях намерила една прекрасна тема с рецепта от Дива, но ми се стори доста сложно, а и количествата са големи.  
https://www.bg-mamma.com/?topic=469866

Ех, поне веднъж да бях виждала на живо как се прави, може би нямаше да ме е страх толкова много.

Цитат
Приготвяне на сапун

За приготвянето на домашен сапун са необходими следните материали:
1. Мазнини. Свинска мас или сланина, топена говежда, овча или козя лой или сурова лой, мазнини от други животни и птици - зайци, патици и др. От растителните масла най-достъпно в домакинството е слънчогледовото. Най-доброкачествени сапуни се получават с кокосово масло, което се внася от чужбина.
2. Алкални основи. Натриева основа (сода каустик), от която се получават твърди сапуни, калиева основа - за меки (кашообразни) сапуни. За осапунването на 1кг мазнина са необходими 140-145г сода каустик.
3. Готварска сол - за изсолване на сапуна.
4. Вода - за разтваряне на содата каустик и за разреждане.
5. Пълнители (по желание) - водно стъкло, каолин, талк и др.
Забележка. При работа със сода каустик или калиева основа трябва да се вземат предпазни мерки - да се работи с предпазни очила и гумени ръкавици.

Рецепта: Домашен сапун
Необходими материали: мазнини 5 кг, сода каустик - 725 г.
а. Получаване на сапунен клей. В железен или емайлиран съд с вместимост 15-20 л се поставят 5 кг мазнина и 180 г сода каустик, разтворена в 4-5 л вода (гъстотата на содения разтвор да бъде 5-6 %). Сместа се нагрява на слаб огън бавно, като непрекъснато се бърка с дървена лопатка. Първоначално се образува емулсия, а след това содата каустик постепенно реагира с мазнината. Когато содата се е съединила с мазнината, се прибавят още 545 г от нея, но вече с по-голяма гъстота 10-11% (12-13° Be), т. е. разтворена в 5 л вода. Нагряването и бъркането продължават, при което се получава т. нар. сапунен клей. За да се определи готовността му, с лопатката се поставя от него върху парче стъкло и се наблюдава. В горещо състояние клеят трябва да е прозрачен н при изстиване да образува бяло кръгче. Ако клеят е мътен, това показва, че има излишък от сода каустик или от неосапунена мазнина. Ако при изстиване се образува сивкав кръг, това е признак, че има неосапунена мазнина. В този случай бъркането продължава на огъня до пълното осапунване на мазнината.
Ако е необходимо, добавя се още малко разтвор от сода каустик. Когато се получи сапунен клей, отговарящ на горните условия, той продължава да се вари дотогава, докато проба от него, взета с лопатката, започва да се точи във вид на нишка. Тогава може да се пристъпи към изсолването на сапуна.
Ако се работи с чисти топени мазнини, сапуненият клей може и да не се изсолва. В такъв случай в него ще се съдържа и глицерин, който се получава при осапунването на мазнината.
Към този сапун могат да се прибавят и пълнители, като боракс, талк, каолин и др.
б. Изсолване на сапуни. Като се прибави готварска сол към сапунения клей, той се разделя на два пласта: горен, който се състои от чист сапун (ядров сапун), и долен, съдържащ глицерин
и воден разтвор на сол.
Солта обикновено се прибавя на малки порции и при нагряване. При това сапуненият клей най-напред се втечнява, след което на повърхността му изплува твърд сапун. За да се установи дали количеството на солта е достатъчно, се постъпва по следния начин:
С лопатка се взема малко от изплувалия сапун и ако той се отделя на меки парцалчета, а не на твърди зърна, ако при затвърдяването им се образува плътна листовидна маса, която на места се разпуква от отделящата се от нея пара, ако при разтриване върху дланта не се размазва, а се разпада на отделни листенца, може да се смята, че изсолването е извършено правилно и че количеството на солта е достатъчно.
Изсоленият сапун се оставя да се разслои и изстине в съда, в който е варен. След това се нарязва на късове и се отделя от долния пласт луга, която в домакинството може да се използва за миене на съдове.
в. Отделяне на излишъка от вода (уплътняване на сапуна).
Отделеният по описаният начин сапун се нарязва на дребно в почистения съд, в който е варен сапуненият клей, и се нагрява силно при бъркане, за да се отдели от него излишната вода. Поради високата температура сапунът силно се пени. В началото се появяват мехурчета, които постепенно се уголемяват, след което надигналият се сапун постепенно спада, като се образува несъдържаща пяна маса.
Горещият сапун се излива във форми (дървени калъпи, които всеки може да си изкове) или пък се оставя да изстине в същия съд и се нарязва на калъпи.
За да се получи по-добър сапун, след изсолването той не се отделя от лугата, а към него се прибавя малко гореща вода и се нагрява до завиране. Оставя се да кипи, докато започнат да се образуват на повърхността по-големи компактни листа. След това варенето се прекратява и сапунът се оставя да престо една нощ. На другия ден той се нарязва, изважда се от съда и се изварява още веднъж, като му се прибавя съвсем малко готварска сол.
г. Полиране (шлифоване) на сапуна. Полирането на сапуна се състои в изваряването му още веднъж с малко гореща вода, докато долният му пласт стане клеобразен, а горният се превърне в здраво ядро. В домашна обстановка тази операция може и да не се проведе.  

Рецепта: Получаване на сапун по студен начин
Мазнината се стапя на слаб огън, след което нагряването се спира и към нея се прибавя на малки порции разтворът от сода каустик, като се бърка около 30 мин. За 1 кг мазнина са необходими 145 г сода каустик във вид на воден разтвор с гъстота 36 Бе (Боме). Сместа се бърка с дървена лопатка. Получава се гъста кремовидна маса, която трябва да бъде прозрачна. Тя се излива в калъпи или други форми до 2/3 от вместимостта им и се оставя да престои 2-3 дни на хладно. След това се изважда и се нарязва на по-малки късове.

Рецепта: Течен сапун за чистене на петна
Разтварят се 240г бял сапун в 5л вода и към получения разтвор се прибавят при бъркане 5см3 чист спирт и 5г амонячен разтвор.

Рецепта: Течен сапун за миене на ръце и съдове
а. Разтварят се 170г калиева основа в 0,5л спирт за горене, предварително обезцветен с костени или кръвни въглища (продават се в аптеките).
Полученият спиртен разтвор се прибавя на малки порции при непрекъснато бъркане на студено към 1л слънчогледово масло (олио), докато се получи гъста, прозрачна и мека маса от калиев сапун.
б. Възварява се 1 л вода и към нея (без да кипи повече) се прибавя на малки порции при умерено бъркане от получения калиев сапун. Ще се получи течен сапун със сламено-жълт цвят за измиване на ръце и съдове. След като изстине, сапунът може да се парфюмира по желание с няколко капки есенция.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 23:52 от Diorela

# 80
 • Мнения: 9
Здравейте, моля да ме посъветвате какво да направя със сапун, който стана доста течен, минали са само 12 часа, но няма признаци на втвърдяване. Използвала съм:
2 л олио
1.5 л зехтин
0’5 л мас
1.2 л вода
580 гр. сода каустик
70 мл лавандула
Билки
И да, пасатора ми се развали, но все пак пасирах. Маже ли да не е било достатъчно?
Какво да направя:
Да пробвам да добавя още дода каустик и кокосово масло примерно?
Да добавя пчелен восък?
Да го бъркам с миксер повече време?
Да го варя на водна баня по топлия метод, но нещо да добавям ли, и как да го варя?

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 14:57 от Evia007

# 81
 • Мнения: 112
Здравейте, моля да ме посъветвате какво да направя със сапун, който стана доста течен, минали са само 12 часа, но няма признаци на втвърдяване. Използвала съм:
2 л олио
1.5 л зехтин
0’5 л мас
1.2 л вода
580 гр. сода каустик
70 мл лавандула
Билки
И да, пасатора ми се развали, но все пак пасирах. Маже ли да не е било достатъчно?
Какво да направя:
Да пробвам да добавя още дода каустик и кокосово масло примерно?
Да добавя пчелен восък?
Да го бъркам с миксер повече време?
Да го варя на водна баня по топлия метод, но нещо да добавям ли, и как да го варя?

Олеле, тази рецепта откъде я взехте? Изглежда ужасно... Scream
Успяхте ли нещо да направите накрая?

# 82
 • София
 • Мнения: 9 970
Някой пробвал ли е без пасатор ..а с миксер например?

# 83
 • Мнения: 781
И с миксер ще стане, но трябва да се внимава, че в началото пръска много. То и на ръка става с дървена или пластмасова лъжица, но отнема много време.
Ако не ти се получава с пасатора, не е от пасатора, от нещо друго е! 😆👍

# 84
 • burgas
 • Мнения: 494
Здравейте!Дайте идея как да отрежа парчета от голям калъп сапун,така  че да станат равномерни и цели?Опитвам с остър нож ,но се чупят.

# 85
 • София
 • Мнения: 503
Здрав конец опънат добре или тънка тел.

# 86
 • София
 • Мнения: 1 185
Режа моите сапуни с дъска със струна за сирена
https://biosviatzdrave.com/product/238/daska-za-ryazane-na-siren … h23-3h1-9-sm.html

Общи условия

Активация на акаунт