Валутният борд - Teма 2

• 26 872
  • 992
  •   1
Отговори
# 855
Голяма част от пенсионерите са дотирани от децата си, които работят. При положение, че при сериозна част от работещите има проблеми, нормално е те да рефлектират и върху пенсионерите.
Другото, което прави впечатление е вдигане цените на стоки от първа необходимост. Всички знаем сутрин в понеделник, колко са пенсионерите в големите вериги, заради промоциите.
Няма лошо, че правителството е решило да отпусне една скромна сума и на тези хора. Едни ще бъдат благодарни, други ще го определят като популизъм, трети ще заявят, че няма да бъдат купени /но няма да откажат тези пари/ и др.
Така или иначе това правителство, а и следващото са обречени и ще отнесат повече негативизъм от нормалното.

# 856
Именно, страхът и паниката са породени вследствие на протестите. Ако нямаше протести, вчера нямаше да има и брифинг, и "мерки", така че протестиращите пак са двигателят на нещата.
Иначе да, то се вижда, че въпросните мерки са взети буквално за няколко часа под паника и стрес и са супер необмислени и нелогични. Друга причина да са такива, може и да е опит за спечелване на гласове на точно определен таргет.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 10:34 от Blackbling

# 857
  • Варна
На пенсионерите когато и да им дадат  ще е малко. Който, както иска да го нарича, но аз съм ЗА.

# 858
На пенсионерите когато и да им дадат  ще е малко. Който, както иска да го нарича, но аз съм ЗА.

Принципно съм съгласна. С две уговорки:
- Пенсионната система не стига за да им се даде и се взема от други пера. Това не може да става безкрайно и без анализ.
- Обичайно се дава повече на по-ниските пенсии, което е хипер несправедливо.

# 859
  • Варна
Не знам колко е несправедливо, едно е да живееш с 200лв., друго е с 600лв.. Въпреки, че сигурно и те не стигат.

# 860
  • София
Тези "мерки" не са справедливи и към самите пенсионери. Сега ще ви дадем 150 лева защото сме супер готини, обаче зимата когато имате по-голяма нужда ще свиваме рамене. И няма да помогнем на децата и внуците ви, за да могат да работят и пълнят бюджета, няма да намалим ДДС на храните за да усетите и вие, но ще намалим ДДС на бирата и виното (???) защото Ричард развя грива и поиска.
А да, и ще плащаме по 35евро за ЧУЖД турист, за да се напие на Слънчака. Това ще повдигне икономиката значително, освен ако ВС не им дръпне шалтера разбира се.

# 861
Не знам колко е несправедливо, едно е да живееш с 200лв., друго е с 600лв.. Въпреки, че сигурно и те не стигат.

Да де, ама пенсия се дава срещу осигуровки - който се осигурявал много, взема 600, а който малко, взема 200. И да се дават непрекъснато добавки на онзи с 200, понеже му е малка пенсията, а да не се дават на онзи с 600, понеже му е голяма, е не само несправедливо, ами и обезкуражаващо осигуряващите се.

# 862
  • Варна

Да де, ама пенсия се дава срещу осигуровки - който се осигурявал много, взема 600, а който малко, взема 200. И да се дават непрекъснато добавки на онзи с 200, понеже му е малка пенсията, а да не се дават на онзи с 600, понеже му е голяма, е не само несправедливо, ами и обезкуражаващо осигуряващите се.

Така е, но има малко по-старо поколение, което се е пенсионирало на друг принцип и въпреки всичко имат над 40 г. трудов стаж.
Аз също не съм виновна, че работих в мътните години 97-98-00г... когато властваха мутрягите и понякога и заплати не взимахме, та камо ли договор и осигуровки...
 Не работят и всички за четирицифрени заплати, което не трябва да ги обрича на мизерия в най-трудните им години. Абе един социален минимум за оцеляване си трябва и той е далеко от 200лв.

# 863
Годините трудов стаж не трябва да са важни, а платените осигуровки.

# 864
  • Варна
Е като масово в малките градове се работи за минимална заплата от къде да извадят хората за допълнителни осигуровки.

# 865
Е като масово в малките градове се работи за минимална заплата от къде да извадят хората за допълнителни осигуровки.

А откъде да им дойдат високите пенсии? Това не е социализъм - да плащат според възможностите си, а да получават според потребностите си.

# 866
  • Варна

А откъде да им дойдат високите пенсии? Това не е социализъм - да плащат според възможностите си, а да получават според потребностите си.

Не говорим за високи, говорим за достатъчни за оцеляване. Да вдигнат още минималната заплата, на повечето работодатели просто трябва да им се извият ръцете.

# 867

Съвсем аматьорски разсъждавам, но когато в една страна процентът хора под линията на бедността расте, а високата степен на неравенство в доходите, ако не расте допълнително, то и не намалява, вероятно има някакви механизми за регулация, за да има по-голяма стабилност в обществото.

# 868
Процентът може и да расте, но с милион цигани и още не знам колко слабо образовани, живеещи в родния край, където с трън да се завъртиш няма какво да закачиш, нещата със статистиката стават обясними. Останалите - с образование и живеещи на проспериращи места - получават доста повече. А и не мисля, че на много работодатели бизнесът ще оцелее, ако им се извият ръцете. Далеч не всички бизнеси са като мутренско-олигархичните, където валят милиарди.

# 869
Процентът може и да расте, но с милион цигани и още не знам колко слабо образовани, живеещи в родния край, където с трън да се завъртиш няма какво да закачиш, нещата със статистиката стават обясними.
А защо тези цигани трябва да бъдат храненици на държавата. Става въпрос за здрави и прави хора, които могат да работят. Да, необразовани са, но навън ги наемат и работят, защо у нас не се получава!

Общи условия

Активация на акаунт